Pensionär vräktes efter missad hyra – fick betala hotell i månader
75-årige Sultan Malik har äntligen fått komma hem till sin lägenhet i Farsta igen. Bakom sig har han fem svåra månader då han har bott runt på olika hostel och hotell. Han går på kryckor efter en olycka så det har varit roddigt att flytta runt. Mest har det varit psykiskt påfrestande.
– Det har varit fruktansvärt, jag har fått lida, och har inte kunnat äta eller sova så bra, säger han.
Det hela började med att han missade att betala en månadshyra för juli förra sommaren. Han betalar med autogiro och just den månaden hade han inte täckning på kontot. Enligt inkassobolaget hade Sultan Malik accepterat en avbetalningsplan, men Sultan Malik menar att det inte stämmer.
– Jag har låg pension och har inte råd att betala något extra varje månad.
Hyran för perioden augusti-oktober drogs från kontot utan problem. Men på grund av den obetalda julihyran blev han avhyst av Kronofogden den 31 oktober förra året. Lägenheten skulle tömmas på hans bohag några dagar senare.
Kan man bli vräkt för en obetald hyra?
– Ja, en hyresvärd kan vända sig direkt till kronofogden och avhysa en hyresgäst för en obetald hyra, men hyresgästen har först en möjlighet att stoppa avhysningen genom att betala hyresskulden inom en viss tid, säger Johan Essén, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, som varit ombud för Sultan Malik.
Han förklarar hur de argumenterade för rätten:
– I Sultans fall betalade han efterkommande månadshyror som vanligt och vi argumenterade för att den hyresskuld som får värst rättsföljder för Sultan, den skuld som kan få honom bostadslös, skulle avräknas först genom det juridiska begreppet ”destinering”. Och tingsrätten höll med oss.
Johan Essén poängterar att det är en av hyresgästens viktigaste skyldigheter att betala hyran i tid.
– Gör man inte det kan det få allvarliga konsekvenser. Samtidigt ger hyreslagen visst utrymme för att en hyresgäst kan hamna efter med hyran utan att förlora sitt boende, men det beror på omständigheterna.
Med hjälp av Hyresgästföreningen lyckades avhysningen stoppas via en så kallad ”återvinning”.
– Det innebär att vi krävde att tingsrätten skulle stoppa avhysningen och besluta om den var rätt enligt lag. Problemet var bara att hyresgästen hamnade i någon slags limbo, vi stoppade fortsatt avhysning av hans tillhörigheter men han fick inte tillbaka lägenheten under tiden målet handlades i tingsrätten, säger Johan Essén.
”Problemet var bara att hyresgästen hamnade i någon slags limbo, han fick inte tillbaka lägenheten under tiden målet handlades i tingsrätten.”
I väntan på tingsrättens dom har Sultan Malik bott runt på olika hotell och hostel. Han har försökt hitta det som var billigast för stunden. För att ha råd har han fått låna pengar av kompisar.
– Nu har jag mycket skulder, det känns onödigt att jag inte fick bo kvar, säger Sultan Malik.
”Jag har haft samma kläder på mig hela tiden, förutom en jacka som jag fick när det blev kallt.”
Under de fem månaderna har han inte haft tillgång till lägenheten och har inte kunnat hämta några ägodelar, inte ens kläder.
– Jag har haft samma kläder på mig hela tiden, förutom en jacka som jag fick när det blev kallt, berättar han.
Johan Essén frågade hyresvärden Stockholmshem i början av november om inte Sultan Malik kunde få bo kvar i lägenheten fram till tingsrättens beslut.
– Men det ville de inte medverka till. Under de här ovanliga omständigheterna borde de ha bidragit till en lösning där han hade fått bo i lägenheten under tiden, det hade minskat Sultans utgifter. Får han rätt och domen står sig kan vi eventuellt rikta ett skadeståndskrav mot Stockholmshem, säger han.
Den 30 mars kom tingsrättens dom, som gav Sultan Malik rätt att bo kvar i sin lägenhet.
Stockholmshems jurist Malin Sultan säger att de för diskussioner om de ska överklaga domen till hovrätten.
– Vi har inte tagit något beslut än. Senast den 20 april ska en eventuell överklagan vara inlämnad, säger Malin Sultan, som inte vill kommentera ärendet i övrigt i nuläget.
I torsdags förra veckan fick Sultan Malik äntligen tillgång till sin lägenhet igen.
Hur kändes det att få komma hem igen?
– Som att komma till himmelriket. Allt har varit huller om buller senaste tiden. Här bor jag fint med naturen runt knuten. Jag ser rådjur från balkongen, säger han.