Annons

Sunniva tvingas betala 40 000 kronor – därför stämdes hon av värden

Höör När Sunniva Hampe flyr ett fuktskadat hus stäms hon efteråt av värden. Hon tar striden upp i domstol – men tvingas nu ge upp.
Foto: Petra Martinsson

Det är i mitten av november och i en sal på Lunds tingsrätt sitter Sunniva Hampe mittemot sin före detta hyresvärd. Stämningen är laddad. När värden pratar trots att det inte är hans tur utbrister rättens ordförande:

– Om ni inte beter er så åker ni ut och vi får avsluta.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Anledningen till mötet i rätten är att Sunniva Hampe är stämd på totalt 54 000 kronor varav 44 000 kronor är obetalda hyror. Hon i sin tur vill ha hyresnedsättning för att ha bott i en fuktskadad lägenhet full att problem i 1,5 år.

Inte ovanligt med ersättningskrav

Repade golv, en spricka i fönstret. Det är inte ovanligt att hyresvärdar vill ha betalt för olika saker. Mellan januari och december 2022 hanterade Hyresgästföreningen i Skåne och södra Halland över 200 ärenden som handlade om ersättningskrav. Förutom det ringde cirka 600 medlemmar in med frågor.

Desto mer sällsynt är att hyresgäster blir stämda i domstol.

Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

Mötet i Lunds tingsrätt i november är en så kallad muntlig förberedelse. När rättens ordförande pratar med parterna om att förlikas får hon negativa svar.

De betyder att parterna får tid på sig att lämna in fler bevis och förbereda sig på en huvudförhandling.

Läs ocksåHos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven”Väggarna på Rebecka Stenmarks balkong bär tydliga spår av vatten som rinner längs de målade sidorna när det regnar.

– Nu blir det rättegång vilket är oroligt och stressigt, säger Sunniva Hampe.

Dock – kommer det att visa sig – går det inte så långt. Även om parterna inte kommer överens här har de till ett rättegångsdatum tid på sig att förlikas – och så kommer också att ske.

Vattenläcka i elkontakt

Sunniva Hampe flyttar in i en lägenhet i Norra Rörum 2020. Efter några månader börjar det läcka vatten från kökstaket som droppar in via en elkontakt. Det är början på en lång konflikt med anklagelser och stora belopp på spel. Hon anser att hon blir lämnad i sticket med massa ursäkter men inga åtgärder – hyresvärden att han gör det han ska.

Annons

Klart är att lägenheten där Sunniva och hennes familj bor i inte mår bra. Miljöförvaltningen anser vid ett tillfälle att lägenheten är obeboelig på grund av fukt och misstänkt mögel. Familjen upplever att de blir sjuka. Ventilationen är dålig. Luften är tung att andas och de får huvudvärk. Elen kommer och går.

Hela kökstaket får rivas, renoveras och kan inte användas.

Uppsägningstiden central i konflikten

Det är många turer och konversationer med värden. När Sunniva Hampe hittar ett annat boende flyttar hon omedelbart. När hon inte betalar hyran blir hon uppsagd. Hon har inte fått någon hyresnedsättning eller annan kompensation för tiden i det fuktskadade huset och hon hoppas och tror att hon och värden nu kan gå skilda vägar.

Under tiden löper uppsägningstiden på  – och den blir central i den fortsatt konflikten.

– Jag tolkade det som att jag blev vräkt och skulle flytta så fort som möjligt.

Men värden vill ha betalt för hyrorna under uppsägningstiden och när han inte får det stämmer han till slut Sunniva i domstol. Där kräver han också pengar för bland annat städning och bortforsling av sopor. Till slut är beloppet uppe i 54 000 kronor inräknat en månads deposition som han håller inne –  för en soffa han menar hon har stulit.

Bild på soffan som ska ha funnits i lägenheten vid inflytt och som värden ville kvitta en depositionen på 11 500 kronor. Enligt Hyresgästföreningen kostar en ny likadan soffa enbart 5 495 kronor, enligt möbelföretagets hemsida. En skärmdump på annonsen lämnades in till tingsrätten som bevis.

Sunniva och hennes ombud vid Hyresgästföreningen försöker få värden att kvitta skulderna mot hyresnedsättningar. När han inte går med på det samlar de ihop bevis för att ventilationen i lägenheten var undermålig, att familjen under en tid fick leva utan kök och att elen periodvis inte fungerade.

Vissa bevis förekommer ofta

Det finns vissa bevis som ofta förekommer i tvister mellan hyresvärdar och hyresgäster. Sms eller annan skriftlig konversation som till exempel mejl eller brev är vanliga, andra är bevis som brukar läggas fram är:

  • Offerter/ fakturor för till exempel städning eller renoveringar.
  • Bilder inifrån lägenheter.
  • Vittnesmål, till exempel grannar eller fastighetsägarens personal.
  • Dokument från utomstående till exempel utredningar från en miljöförvaltning.
  • Hyresvärdars egna prover eller analyser, till exempel om mögel eller temperaturer.
  • Beräkningar, till exempel för hyresavdrag.
  • Bilder inifrån lägenheter.
  • Sociala medier – kan förekomma vid tvister om till exempel andrahandsuthyrning.
Hyresvärdens menar att hans analys inte visade på mögel i taket. Bild från lägenheten.

I Sunnivas fall anser Hyresgästföreningen att dokumenten från miljöförvaltningen är ett av deras starkaste bevis – de visar opartiskt att boendemiljön var undermålig. Viktigt är också att Sunniva har sms:at alla felanmälningar. Då finns de på print.

Hyresvärden i sin tur menar bland annat att hans analys visar att det inte handlade om mögel.

Rättegångskostnader på spel

Alla fall är unika – så också Sunnivas. I detta fall är det framför allt uppsägningen och hyrorna som spelar huvudrollen. När ett fall går till rättegång står också rättegångskostnader på spel. Bedömer domstolen att parterna vinner olika delar av målet kan den bestämma att parterna står för sina egna.

Hyresvärden skickade in bilder till tingsrätten på ostädade ytor i lägenheten.

Kommer domstolen fram till att den ena sidan till största del vinner kan motparten få betala alla rättegångskostnader – sina egna och motpartens.

Annons

Enligt Viktor Lundgren, jurist på Hyresgästföreningen, kom han fram till att en förlikning är det bästa. Det troliga är att Sunniva skulle dömas att betala hyrorna – vilket skulle bli ett större belopp än eventuella hyresnedsättningar.

– Det är ett omfattande mål och rättegångskostnaderna riskerade blir höga. Jag kunde inte råda annat än att vi skulle försöka få till en förlikning.

Viktor Lundgren vill inte spekulera i vad rättegångskostnaderna hade kunnat landa på. Men ett omfattande mål som pågått länge, som detta, uppskattar han kan landa på mellan 20 000- 50 000 kronor, beroende på om motparten har anlitat ombud eller inte.

I januari hjälper Lunds tingsrätt till med att medla mellan parterna som förlikas. Sunniva ska betala värden 40 000 kronor.

Den muntliga förberedelsen hålls i Lunds tingsrätt där Sunniva Hampe möter sin före detta hyresvärd.

Sunniva Hampe känner sig överkörd men hoppas att hon snart kan släppa det som hänt.

– Jag kan ändå känna viss stolthet över att jag sade ifrån – han fick inte heller allt som han ville ha.

Fick el-fakturor som var värdens

Om hon kunde ge råd till sig själv 2020 då hon flyttade in i lägenheten skulle hon bättre ha trott på det hon anade. Redan ett par dagar efter att hon skrivit kontrakt börjar det strula. Hon blir kontaktad av ett elbolag om ett avtal – trots att elen ingår i hyran.

– Jag skulle ha litat på min magkänsla, det kändes inte bra, och försökt hitta någonting annat på en gång.

Först ett halvår senare, och flera sms-konversationer med värden, slutar elbolaget skicka fakturor i hennes namn.

Hem & Hyra har kontaktat värden flera gånger. Vid den muntliga förberedelsen i Lunds tingsrätt avböjde han också att prata med Hem & Hyra.

Läs också Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.