Annons

Ballonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformat

Örebro Vem ska bo här? Det är så Susanne Loström i Örebro tänker när hon bygger sina hus i miniatyrstorlek. "Man skapar sina egna världar", säger hon om sin hobby.
Kvinna som står framför en hylla där dockhus och andra installationer i miniatyr finns uppställda. Kvinnan tittar ut från bilden, står med sidan mot hyllan.
Foto: Anna Rytterbrant
I april ställde Susanne Loström ut sina hus och installationer på jobbet, en avdelning för dementa på äldreboendet Backagården. "En man som nästan aldrig vill göra någonting kom och tittade. Han tog verkligen in husen, blev helt fångad av dem. Det var så otroligt roligt att se", säger hon.

Hon klämmer till med tången i änden av den tunna, knappt centimeterlånga metallbiten. Tar fram en penna och ­målar biten röd. Ytterligare en pensel är på väg att bli klar till konstnärs­ateljén där inspirationen är det sena 1800-­talets Paris.
– Jag tänker mig att konstnären som bor där är fattig, så ateljén ­kommer att bli lite ­murrig och stökig, säger ­Susanne Loström.

Hon sitter vid sitt bord där hon skapar sina minia­tyrvärldar. Fantasi­fulla installationer och miniatyrhus står uppradade på en hylla bakom henne.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Tvådelad bild. Den ena halvan visar ett uppdukat miniatyrbord där bakverk, frukt och dryck syns. Den andra delen visar en bild på Susanne.
Med fimolera skapar Susanne bakverk, frukter, mat med mera. Lite målarfärg på det gör de små tingen helt naturtrogna.

För fem–sex år sedan såg hon en annons om ett dockhus som var till salu. Susanne, som drömde om ett sådant när hon var liten, ­tvekade inte.

För 500 kronor köpte hon dock­huset för att sedan montera ner det i beståndsdelar och bygga upp det på nytt, efter eget huvud.
– Det var så allt började, konstaterar Susanne om sin hobby.

Lägger till något eget

Men kreativiteten har funnits där sedan barnsben.
– Jag har alltid varit intresserad av konst, inredning, design och arkitektur. Och när jag var liten byggde jag och min bror mycket med lego.

Annons

Konstnärsateljén bygger hon i princip från grunden, men ofta utgår Susanne från byggsatser. De kostar 200–500 kronor, beroende på storlek och detaljrikedom.

Och då bygger hon dem enligt devisen: De medföljande instruktionerna är bra att ha men följ dem aldrig till punkt och pricka.
– Jag lägger alltid till något eget. Det kan vara en liten detalj som en ballonghund, en Ramonesskiva – jag är gammal punkare – ­eller en kopia av en tavla som min sambo har målat.

Läs ocksåDärför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav"En hockeyrink i bakgrunden och två händer i förgrunden. En hand håller ett par nycklar som symboliserar andrahandsuthyrning. Nycklarna är överkryssade.

Mindfulness

Sambon heter Christer Persson och med honom delar Susanne ett brinnande intresse för film, konst, musik med mera. Väggarna i den charmiga lägenheten med nästan fyra meter upp till tak är täckta av tavlor, filmaffischer och fotografier.
– Vi brukar sitta tillsammans här vid bordet, kanske tre gånger i veckan. Han målar medan jag bygger på mina hus samtidigt som vi lyssnar på musik eller en podd. Ibland dricker vi ett glas vin.

Hennes hobby är ett sätt att för ­några timmar koppla av från en stökig ­omvärld.
– Jag bor centralt och hör ofta polisbilarnas sirener utanför huset. Men när jag sitter med mina hus försvinner jag bort. Det är lite mindfulness över det här, säger Susanne.

Annons

Bilden visar ett par händer som knåpar. Under händerna syns diverse redskap som exempelvis en sax, en pensel och pennor.

Läs ocksåUppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligtEn tvådelarbild med en hund som ylar och en domarklubba.

Instagram och Youtube

Ett hus kan ta allt från en vecka upp till en månad att bygga. Så klart är det ett pillgöra och vid sidan av fantasi och ­krea­tivitet är tålamod en bra egenskap för den som vill ge sig in i miniatyr­världen. Som för övrigt är ganska stor.

Det finns flera konton på Instagram om ­miniatyrhus och massor av klipp på Youtube.
– Det är många, framför allt medelålders personer, som håller på med det här. Man kan bygga det hus man drömmer om eller återskapa en tid man velat leva i. Jag tror att det är det som lockar, att man kan skapa sina egna världar.

Bilden visar ett dockhus från 1600-talet.
Dockskåp från 1600-talet.

Fakta: Dockskåpens historia

De första dockskåpen tillverkades i Nederländerna på 1600-talet. Då var det förmögna vuxna som använde skåpen för att visa sina heminredningsideal.
Först i slutet på 1800-talet började man i större utsträckning tillverka dockskåp för barn.
Ofta fick dock barnen bara se på skåpen, inte röra dem.
Källa: Nordiska museet

Fakta: Tips till nybörjaren

Grejer som behövs: Pincett, lim, tång, förstoringsglasögon och en bra lampa med olika sken.
Starta med en enklare byggsats för några hundralappar.
Hämta inspiration från miniatyrhuskonton på sociala medier. Men använd din fantasi, sätt din egen prägel på det du bygger. Ha tålamod, det tar tid att bygga ett hus.
Mer tips kan du få genom att följa Susanne på Instagram:

Fakta: Mer om Susanne

Ålder: 52 år.
Familj: Sambo, en son och en sondotter.
Bor: Stor hyrestrea i centrala Örebro.
Jobbar: Undersköterska på ett demensboende.
Bakgrund: Mamman är från Kumla, pappan från Kroatien. Växte upp i Zagreb, bosatte sig i Sverige i början av 90-talet.

Läs också Nekas hyra ut i andra hand: "Affärsrörelse att hyra ut till hockeyspelare" Roshan bytte bråk mot framtidsdrömmar – ska rita hus: ”Kommer göra lägenheter med lägre priser” Medlem hittade känsliga brev som Hyresgästföreningen slängt: "Jag blev förvånad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.