Susanne sover några meter från mobilmasten: ”Vi är försökskaniner”
På femte och översta våningen på Fredrikas gård i Högsbo bor Susanne Dodillet med familj. Numera med basstationer för 5G på taket. Att familjen fick veta det kom sig av att arbetarna som monterade dem trampade sönder innertaket rakt över Susanne Dodillets säng.
– Risken är stor att avfärdas som foliehatt när man ställer kritiska frågor om basstationerna. Men jag misstänker att få svenskar vill ha en riktad mot sin lägenhet om man frågar dem, säger hon.
När vi hälsar på har hålet i taket spacklats igen, men Susanne litar inte på att installationen gått rätt till. Hon berättar att de tjeckiska arbetarna till exempel inte visste att det var en simpel gipsskiva de gick på och att de saknade konstruktionsritningar.
Det är inte hyresvärden Poseidon som står bakom installationen. Bolaget har hyrt ut taket till telekombolag som installerat utrustningen. Eftersom basstationerna placeras rätt på taket kräver de inget bygglov, vilket fristående master behöver. Högsbo har fått basstationer på flera platser.
Okänt antal stationer på Poseidons tak
Markus Svedberg är chef för fastighetsutveckling på Poseidon. Han säger att bolaget vet hur många tecknade avtal de har, men inte exakt hur många basstationer som installeras på varje tak. Alltså kan han inte svara på hur många som finns på bolagets hus.
Vad tjänar hyresgästerna på att ha de här basstationerna?
– Täckning.
Får ni någon inkomst för det?
– Vi tar ju hyra, det är som ett vanligt lokalhyresavtal.
Vad vill ni säga till hyresgäster som känner sig oroliga?
– Vi har haft en del hyresgäster som vänt sig till oss om det. Då har vi förklarat att de måste vända sig till Strålsäkerhetsmyndigheten och att leverantörerna ska följa deras krav. Det är det vi avtalar om.
Inga säkerställda risker med 5G
Är det då farligt att ha en basstation på taket eller nära sin lägenhet?
Karl Herlin är utredare och expert på elektromagnetiska fält på Strålsäkerhetsmyndigheten. Han säger att basstationer inte påverkar dem som bor under dem. Myndigheten rekommenderar en säkerhetsgräns på tio meter och gränsen är satt med marginal.
– Våra referensvärden kan överskridas inom ungefär en till två meter, i den riktning dit basstationen pekar. Bakom och under är värdena relativt låga.
Det finns mycket skräckpropaganda om elektromagnetisk strålning från mobilmaster, men också en del frågetecken. Bland annat påpekas det emellanåt att det finns länder i Europa som har lägre gränsvärden än de som Sverige och EU följer.
– Det stämmer. Men det är ofta politiska beslut som avgjort att de satt lägre värden, de grundas inte på analyser och rapporter från kända organisationer som Världshälsoorganisationen eller Icnirp, som samlar forskare på området, säger Karl Herlin.
De flesta av oss kan väldigt lite om den här typen av teknik. Hur förhåller ni er till människors oro?
– Man ska inte behandla oron som ologisk, den kan ju vara relevant. Det är en relativt ny teknik, och något vi inte kan se som påverkar oss. Och det florerar massor med olika påståenden som man ska förhålla sig till. Men det finns en ganska bred konsensus på området om att det inte finns några säkerställda hälsorisker.
Begränsad kunskap om framtida risker
För att 5G ska ge god täckning kräver nätet fler sändare än för tidigare generationers nät, och utbyggnadstakten är snabb. Under kommande år planeras det också för nya högre frekvenser.
På er hemsida står det att kunskapsläget är begränsat för de högre frekvenser som 5G också planeras för. Det låter inte helt betryggande.
– Precis. Vi efterfrågar mer forskning på området, men vi har idag ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda än för de nivåer som vi redan exponeras för.
Karl Herlin rekommenderar att man stillar eventuell oro genom att lyssna till instanser som bygger sina rapporter på vetenskapliga metoder.
Tillsynen för eventuell strålning ligger hos kommunerna. I Göteborg har stadens miljöförvaltning nio ärenden med klagomål på strålning från mobilmasterna sedan 2020.
Endast i ett fall har kommunen begärt mätning, eftersom masterna var mindre än tio meter från en terrass och alltså närmare än det rekommenderade säkerhetsavståndet. Resultatet var dock inom EU:s gränsvärden och därefter lade miljöförvaltningen ner saken.
Hets för att bygga ut 5G
Susanne Dodillet har bott i tolv år i sin bostad och tror att familjen numera har tre basstationer på taket ovanför sin lägenhet, men vet inte säkert.
– Det finns ingen myndighet som vet hur många master som finns på vårt hustak. De placeras bara ut och bara det gör att det uppstår en osäkerhet i detta. Det och att det är så mycket ekonomi i det.
Själv är hon doktor i idéhistoria och menar att trycket på utbyggnad medför en maktförskjutning från medborgare till företag. Efter direktiv från EU genomför Sverige en rad regeländringar som underlättar uppsättandet av basstationer, för att snabbt kunna fortsätta utbyggnaden av digitala nätverk.
Strider mot svensk rättspraxis
EU-reglerna innebär bland annat att telekombolagen får rätt att påbörja arbete om handläggning på nationell nivå dröjer.
– En sak som gjorde mig helt alarmerad är den här idén om tyst medgivande. Det är ett sådant tryck från EU på att digitaliseringen måste ske fort. Det finns ingen kontrollinstans som har försiktigheten först, utan i stället ska myndigheterna garantera utbyggnaden, säger Susanne Dodillet.
Finansdepartementet har konstaterat att kravet från EU strider mot dagens svenska rättsprinciper, och att Sverige nu måste hantera de nya reglerna.
– Det känns som att vi medborgare är försökskaniner. Jag tycker inte att basstationerna ska stå på bostadshus över huvud taget, säger Susanne Dodillet.
- En basstation består av sändare, mottagare och antenn. De krävs för att den femte generationens mobilnät ska nå ut med högre datahastigheter och mindre fördröjning.
- Basstationerna påminner till utseendet om stora högtalare och fungerar som master med antenner.
- Tillstånd att sända lämnas av Post- och telestyrelsen.
- Genom att fastighetsägare hyr ut plats på tak behöver basstationen ingen mast.
- Telekombolag monterar sin egen utrustning och kan skaffa konstruktionsritningar från bostadsbolagen eller Stadsbyggnadskontoret.
- Stadens miljöförvaltning har tillsynsansvar och utgår från Strålsäkerhetsmyndighetens riktvärden.
- På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan man läsa att strålningen från basstationer inte anses vara farlig för allmänheten.
- Vid klagomål på misstänkt hög strålning ligger tillsynsansvaret enligt Miljöbalken på kommunerna, som kan kräva in svar på redovisning från det telekombolag som äger basstationen.
- Vid ett avstånd på tio meter eller mer, ska fältstyrkan från basstationernas antenner vara så låg att det inte finns någon risk för människors hälsa.
- Antennerna sänder i en viss riktning, aldrig rakt nedåt mot byggnaden de sitter på.
- Myndigheten skriver att risknivån bedömts som så låg att det inte ansetts vara anledning att avstå 5G-tekniken, men att det saknas tillräcklig forskning för att göra en bedömning av 5G-teknik i högre frekvensnivåer som kan bli aktuella i framtiden.