Annons

Hyresgästföreningen efter Svalövsbostäders strandning: ”Orimligt och inhumant bud”

Svalöv Hyresförhandlingarna som rör drygt 1 000 hushåll i Svalöv har brutit samman. Det är kommunala Svalövsbostäder som lämnar förhandlingsbordet. Bolaget yrkade på 3,99 procent och Hyresgästföreningen kontrade med 0.
Foto: Gry Ellebjerg

Ökade personalkostnader, högre underhållskostnader, högre vattentaxa, högre borgensavgift och att bolaget riskerar bli av med sitt förvaltningsuppdrag för Svalövslokaler. Det är några av orsakerna bakom Svalövsbostäders yrkande på 3,94 procent.

Men när bolaget satte sig vid förhandlingsbordet med Hyresgästföreningen tog det inte långt tid innan parterna förstod att de stod långt ifrån varandra.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Hyresgästföreningens förhandlingschef i region norra Skåne är Evalena Agertoft anser att bolagets yrkande är orimligt och inhumant.

− 3,99 procent är ett orimligt och ett inhumant krav som vi inte på några omständigheter kan gå med på, oavsett bolagets ekonomiska situation. Det här är hyresgästernas år och en extrem återhållsamhet ska råda vad gäller den årliga justeringen av hyrorna, säger Evalena Agertoft i Hyresgästföreningens pressmeddelande.

Svalövsbostäders tillförordnade vd Per-Olof Järvegren delar inte Evalena Agertofts syn på pandemin.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

− Jag tycker att Hyresgästföreningens synsätt är snävt. Visst pandemin pågår men svensk ekonomi tuffar på bra. Vi har en samhällskris ur ett hälsoperspektiv men ekonomin är inte så illa ute som Hyresgästföreningen vill få oss att tro.

Annons

Förra året yrkade Svalövsbostäder för en hyreshöjning upp mot 3,5 procent. Även då låstes förhandlingen och Hyresmarknadskommittén fick ta beslut om hyreshöjningen (läs mer om det här). I juni kom kommittén med ett resultat och Svalövsbostäder höjde hyrorna med 1,95 procent. Vilket var den högsta hyreshöjningen i region norra Skåne.

Pontus Wengsén är förhandlare vid Hyresgästföreningen och en av dem som förhandlat med Svalövsbostäder. Trots att det är andra året i rad som Svalövsbostäder strandar en förhandling ser han ingen fara med att det kan skicka signaler till andra bostadsbolag att göra samma sak.

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

− Vi tror inte att deras resultat har någon inverkan på andra bolag. Dels har vi många pågående förhandlingar. Dels är handläggningstiden i Hyresmarknadskommittén relativt lång. Jag gissar att när de kommer med ett resultat kommer de flesta allmännyttor att vara färdigförhandlade.

Hur har du upplevt förhandlingen?
− De yrkade på 3,99 procent och vi kontrade med 0 procent. Ingen av oss har gett oss men det är klart om man lägger ett yrkande och sen vägrar röra på sig så blir det ju ingen förhandling.

Förra året plockade kommunen ut hela Svalövsbostäders vinst på fyra miljoner kronor. Hur stor roll spelar det in i årets förhandling?

− Självklart tar vi med oss historien. Nu har vi inte diskuterat värdeöverföringen i årets förhandling. Men det gör det svårt för oss att motivera en hyresjustering när de här fyra miljonerna delats ut till ägaren. Det är klart att deras ekonomiska ställning påverkats av att dela ut fyra miljoner.

Annons

Per-Olof Järvegren har en annan uppfattning om förhandlingen än Pontus Wengsén. Enligt honom var det Hyresgästföreningen som inte ville rubba på sitt bud.

− Vi har haft två digitala möten och fått motbudet 0,0 procent och det fungerar inte. Däremot har vi ställt frågan om vi inte kan få något motbud, så att vi kan sätta igång förhandlingsprocessen. Det fick vi inte.

Hur påverkar det er som bolag att kommunen plockade ut hela er vinst förra året?
− Det påverkar vår soliditet och vårt eget kapital. Men det påverkar inte driftresultatet för 2020–2021.

Nu har förhandlingarna mellan er och Hyresgästföreningen strandat två gånger. Är detta det nya normala?
− Det hoppas jag inte. Jag föredrar att vi kommer överens och slipper dra in andra parter.

Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.