Svalt intresse för remiss om hyrorna
Botkyrka, Danderyd, Vallentuna och Stockholm var de enda av länets 26 kommuner som var med på listan över remissinstanser i Kochska utredningen. Utredningen ”EU, Allmännyttan och hyrorna” föreslår stora förändringar av villkoren för de kommunala bostadsbolagen vilket skulle få konsekvenser, framför allt i storstäderna. Men intresset för att svara är lågt.
– Vi har inte tagit något beslut om hur vi ska göra, vi har inte landat i någon skrivning ännu. Ska det bli något remissvar måste vi sätta oss nu, säger Joakim Larsson, bostadsborgarråd i Stockholm, och tillägger att regeringen säkert är angelägna om att just Stockholm svarar.
Danderyd beslutade redan i maj att avstå från att yttra sig.
– Det förvånar mig inte. Jag tror inte de tar så allvarligt på det här, det finns ju ingen allmännytta i kommunen. Men här har hyrorna stigit mer än i andra kommuner, säger Marianne Ramström, före detta ordförande i Hyresgästföreningen Danderyd.
Vallentuna, där ansvarige ministern Mats Odell själv har bott, har man också valt att inte svara på remissen. Här finns har regionens minsta allmännyttiga bostadsbolag med 184 lägenheter. Det är också här den största andelen socialbidragstagare finns, jämfört med kommuner med större bostadsbolag.
I Botkyrka däremot ser samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Nyberg utredningen som avgörande för kommunens bostadspolitik.
– Allmännyttan är ett viktigt verktyg, särskilt i en kommun som vår. Men också i andra kommuner som vill ha möjlighet att politiskt styra utvecklingen, är den fullkomligt avgörande. Marknadskrafterna kommer inte att lösa bostadsförsörjningen.
I utkastet till remissvar pekar kommunen på fyra områden som extra knepiga:
- byggandet av nya hyresrätter i stadsdelar där dessa nu är få
- att förvalta på ett sätt som lockar till kompletteringar av andra boendeformer i området
- att få fram bostäder till de som inte är ”inne” på bostadsmarknaden, som unga och inflyttade
- upprustning utifrån ett långsiktigt ägarperspektiv
– Vi slåss med näbbar och klor för att ha en aktiv bostadspolitik. Samtidigt finns en inomkommunal segregation, olika stadsdelar skulle må bra av att inom sig ha en större mångfald i boendeformerna. Utan kommunalt bostadsbolag står vi oss slätt, säger Peter Nyberg.