Annons

Svårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhet

Gävle Joel Persson i Sätra i Gävle tvingas acceptera att hyresvärden installerar ett element som är så tjockt att han inte kan möblera lägenheten på samma sätt som tidigare. Dessutom får värden mer tid på sig att åtgärda problemen med låga temperaturer inomhus.
Tvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.
Foto: Per-Erik Jäderberg
Joel Persson visar att dagbädden inte får plats mellan köksdelen och ytterväggen efter bytet till ett tjockare element. Fotona är tagna innan fallet avgjordes i hyresnämnden och han flyttade dagbädden till motstående vägg.

– Jag tycker att det är ganska konstigt att de får göra den här ändringen. Jag är jättemissnöjd, säger Joel Persson efter att hyresnämndens beslut har kommit.

Han argumenterade för att det tjockare elementet i praktiken innebär en ändrad planlösning i den lilla ettan. Det nya elementet är 15,8 centimeter tjockt och sticker ut 5,8 centimeter längre från väggen än det gamla. Det kan låta lite, men för Joels del betyder det att hans dagbädd, med funktionen av både soffa och säng, inte längre får plats mellan köksdelen och ytterväggen. I stället har han nu ställt den längs väggen mitt emot, så att den delvis står framför balkongdörren.

Läs ocksåBristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt"Färgsläpp från tak i Kenneths lägenhet.

– Jag bytte plats på sängen och datorn och det blev jättedåligt, som jag misstänkte, säger Joel Persson.

Fastighetsägaren SBB har tidigare erbjudit sig att ersätta Joel för dagbädden, så att han kunde köpa en ny, mindre säng. Men Joel ville ha den modell han har, bland annat för att den har ryggstöd och gavlar som gör att man inte får fläckar på väggen när man använder den som soffa.

Hade 14 grader inomhus

Bakgrunden till konflikten om elementet är att Joel Persson och flera av hans grannar i huset har haft kallt hemma, med temperaturer som varit nere runt 14 grader. Huset var nybyggt när problemen började och tiden gick utan att hyresvärden löste dem. Joel vände sig därför till hyresnämnden och ansökte om ett åtgärdsföreläggande – att värden måste fixa temperaturen – och fick rätt. Det var i juni i år och fastighetsägaren fick då till sista december på sig att se till att inomhustemperaturen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer (se faktaruta).

Huset är byggt av Ride genom så kallad totalentreprenad, vilket innebär att Ride har ansvar att se till att byggnaden funkar som tänkt. Ägaren SBB och förvaltaren Sveafastigheter kan därför vända sig till Ride och kräva åtgärder som går på garantin. Sedan hyresgäster började felanmäla problem med kyla har Ride bland annat sett till att isolera balkonginfästningar och undersidan av balkongtrösklar. Bolaget har också ändrat styrningen av tilluft, frånluft och värmeväxling, samt installerat en värmemätare i undercentralen.

Annons
Toppen av ett ljusgrått/vitt höghus sett nedifrån, med utstickande balkonger. Ett antal hyresgäster i huset har haft problem med kyla. Nu tvingas hyresgästen Joel Persson gå med på ett tjockare element.
Flera hyresgäster i huset har haft problem med kyla, men det är bara Joel Persson som aktivt har motsatt sig det extra tjocka elementet, då det ställt till problem för honom med möbleringen.

Föreslog annat element

Enligt SBB är det extra tjocka elementet den sista åtgärden som krävs för att få upp värmen i Joels lägenhet. Ride har redan installerat likadana element i en rad andra lägenheter där det varit problem med kyla.

Joel Persson ansåg att hyresvärden i stället skulle kunna installera ett annat element som inte sticker ut så mycket från väggen. Han gav också förslag på alternativ. Men i hyresnämnden sa SBB:s representant att det tjocka elementet var den lösning konsultfirman Sweco bedömt var nödvändig.

Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

– Det är också det man gjort i övriga lägenheter som har haft de här problemen. Man vill ha en standardlösning och det har också behandlats som ett garantiärende gentemot entreprenören, sa advokat Nicklas Hansen som företrädde SBB, för att förklara varför Joel inte kunde få en speciallösning i sin lägenhet.

”Elementen har inte varit varma”

Hyresnämndens ordförande, hyresrådet Carina Ferm Brodén, sa att hon tyckte att Joel Persson var lite ”bångstyrig” när det gällde att inte vilja byta ut möbler eller möblera på ett annat sätt för att kunna komma till rätta med de låga inomhustemperaturerna. Joel invände att han tvivlar på att det nya elementet faktiskt kommer att lösa problemet.

– Elementen har inte varit varma. Om ett element med högre effekt är kallt löser det inget, sa Joel Persson.

Läs ocksåKurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på platsEn man som sitter i en rullstol vid ett bord. I bakgrunden en kvinna.

Nicklas Hansen svarade:

Annons

– Om det här inte löser problemet är det en separat fråga. Om det inte kommer fram varmt vatten till elementet, då är det hinder och men i nyttjanderätten. Men fastighetsägaren måste först få en möjlighet att rätta till problemet, sa han.

Fick längre tidsfrist

Enligt hyresnämndens beslut hade fastighetsägaren SBB inte behövt söka tillstånd för att installera elementet, då det inte rörde sig om en ”inte oväsentlig ändring” av lägenheten (se faktaruta).

SBB hade också ansökt till hyresnämnden om förlängd tidsfrist för att fixa temperaturen i Joels lägenhet, med tanke på att han hade motsatt sig att installera det tjockare elementet. Hyresnämnden flyttade fram sista datumet till 31 mars 2025.

Har kallt igen

Under december har Joel återigen haft problem med låga temperaturer. Han berättar att han har fått veta att han ska få 100 procents hyresnedsättning för två dagar då temperaturen enligt hyresvärden var under 16 grader och med 50 procent under sex dagar då temperaturen enligt deras mätning var 16-17 grader. 13 december fick han låna ett elelement tillfälligt av hyresvärden, men har inte velat använda det då han blir ersatt för den extra elkostnaden först i efterhand och är osäker på villkoren.

Fakta: SBB äger huset, Sveafastigheter är hyresvärd
  • Huset på Glimmervägen i Sätra i Gävle ägs formellt av SBB Gävle AB, men förvaltas av Sveafastigheter.
  • Sveafastigheter förvaltar omkring 14 500 lägenheter runtomkring i Sverige.
  • Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) köpte Sveafastigheter 2020. I år blev Sveafastigheter ett självständigt bolag. Det börsnoterades i oktober, men SBB är fortfarande majoritetsägare.
Fakta: Så kallt får det vara
  • Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan det vara en ”olägenhet” (det vill säga dåligt) för människors hälsa att ha kallare än 18 grader i luften hemma, eller kallare än 16 grader på golvet.
  • För känsliga grupper, till exempel äldre, är riktvärdena i stället 20 grader i luften och 18 grader på golvet.
  • Läs mer här: Kallt hemma? Så hög temperatur har du rätt att ha i lägenheten
Fakta: Då behöver fastighetsägaren tillstånd att ändra i lägenheten

Fastighetsägaren behöver tillstånd från hyresgästen eller hyresnämnden för åtgärder i lägenheten som:
1. är standardhöjande och har en ”inte obetydlig inverkan” på bruksvärdet – det vill säga kan leda till en hyreshöjning, och/eller
2. ”medför en inte oväsentlig ändring” av lägenheten. Det kan till exempel handla om en ändring av planlösningen eller en förändring som hyresgäster i allmänhet uppfattar som tydligt negativ.

Det finns ett undantag: om åtgärderna krävs för att lägenheten ska uppnå lägsta godtagbara standard behövs inget tillstånd. För att en lägenhet ska anses ha ”lägsta godtagbara standard” ska den:

  • ha anordningar för kontinuerlig uppvärmning, kontinuerlig tillgång till varmt och kallt vatten, avlopp för spillvatten och elektricitet för normal hushållsförbrukning.
  • ha toalett, handfat, badkar eller dusch, spis, diskho, kylskåp, förvaringsutrymmen och avställningsytor för matlagning i lägenheten.
  • ha tillgång till förråd och möjlighet att tvätta kläder.

Lagen ställer också krav på att lägenhetshuset ska leva upp till vissa krav på hållfasthet, brandsäkerhet och sanitära förhållanden.

Läs också Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.