Annons

Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen

Nyheter Vad händer med din hyresrätt om du döms till längre fängelse­straff? Och hur funkar den nya lagen, som gör det ­lättare för hyresvärdar att ­vräka kriminella? Hem & Hyra har svaren.
Det kan vara svårt att behålla sitt boende när du sitter inne.
Foto: Gry Ellebjerg / Linda Mankefors
Det kan vara svårt att behålla sitt boende när du sitter inne.

Du har begått ett brott som lett till att du åker in på ett ­längre fängelsestraff. Samtidigt har du en hyreslägenhet som du för allt i ­världen inte vill förlora. Vad måste du göra?

Betala hyran i tid

• Först och främst, se till att ­hyran fortsätter att komma in i tid. Kriminalvården ger inte stöd för den typen av utgifter. Men ibland är det möjligt att få hjälp med hyran av socialtjänsten.

• Häktade och personer som ­avtjänar en strafftid på mindre än sex månader bör enligt Socialstyrelsen ges ekonomiskt bistånd, om de ­annars riskerar att bli bostadslösa.

• I Sverige är besittnings­skyddet starkt. Det innebär att du inte ska behöva flytta även om hyresvärden vill säga upp kontraktet. Du kan också försöka hyra ut lägenheten i andra hand, om hyresvärden ger sitt samtycke.

• Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. En ­sådan är att du inte har behov av lägen­heten. Det är därför viktigt att ­klargöra för din hyresvärd att du kommer ha behov av din ­bostad ­under permissioner samt när du blir frigiven.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Lagen som gör det lättare för hyresvärdar att vräka kriminella kan, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög, göra det svårare för den som hamnar i fängelse att ha sin bostad kvar.

Lättare att vräka kriminella

Den första juli i år infördes en ny lag som gör det lättare för hyresvärdar att vräka kriminella. Lagen ger fastighetsägaren ökade möjligheter att säga upp människor som begår brott och skapar otrygghet i närmiljön. Tidigare har den här typen av vräkningar främst varit kopplade till vad som händer i lägenheten eller hyreshuset.

Hyresgästföreningens förbunds­jurist Roger Höög menar att det kan göra det svårare för den som ­hamnar i fängelse att ha kvar sin bostad.

– Om du blir dömd för ett brott och brottet kan kopplas till ­otrygghet i området, då blir det mycket svårare att behålla lägenheten än tidigare, säger han.

Läs ocksåVärden ville säga upp Viktoria och Daniel – nu tar de med sig poolen till nästa hyreshusEn tvådelad bild: En man och en kvinna som står påklädda framför botten till en flyttbar pool, samt samma par som kliver upp ur vattnet ur samma pool när den är i bruk.

LÄS ÄVEN:

Annons

Muckad men hemlös – svårt få bostad för frigivna fångar: ”Den dagen de stänger grinden skiter de i dig”

Bostad viktig för att förhindra återfall – exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”

Läs ocksåBostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”Bilden är ett montage. Den visar två bilder, ena av förre justitieministern Morgan Johansson, andra av Kalmar fängelse.
Läs också Muckad men hemlös – svårt få bostad för frigivna fångar: ”Den dagen de stänger grinden skiter de i dig” Deras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.