Annons

Svårt att bygga nytt i Åtvidaberg

Åtvidaberg Tio år har gått sedan familjen Klint köpte Åtvidabergs sargade allmännytta. De tomma lägenheterna har fått hyresgäster och nu vill bolaget bygga nytt. Men det går inte.
Foto: Jakob Kindesjö
När bolaget flyttade kontoret till stationshuset i Åtvidaberg inreddes lokalerna med begagnade möbler. "Vi gav 22 000 kronor för alla möbler och inredning till fem kontorsplatser", berättar Fredrik Klint.

– När vi tog över 2008 fanns det 92 tomma lägenheter. I dag har vi i princip fullt uthyrt, säger Fredrik Klint, vd på Åtvidabergs bostads AB.

Han konstaterar att bolaget har haft hjälp av en god konjunktur och det faktum att bostadsbristen i Linköping fått många att välja Åtvidaberg i stället.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– 2017 var vårt bästa år hittills, säger Fredrik Klint.

Det var framför allt ett omfattande underhållsbehov som låg bakom att Åtvidabergs kommun valde att sälja sitt eget bostadsbolag.

– Man tog in en konsult som kom fram till att det skulle behövas underhåll för 80–100 miljoner de kommande tio åren. Kommunen insåg att det inte skulle gå att klara utan att skattebetalarna var med och betalade notan. Därför sålde man alltsammans i stället.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Knappt 130 miljoner kronor betalade familjen Klint för de 565 lägenheterna och blev därmed största hyresvärd i Åtvidaberg. Det är man fortfarande. Affären finansierades helt och hållet med lån. Men trots en tung skuldbörda har bolaget lyckats satsa på underhåll.

– Vi har aldrig renoverat så mycket som i fjol. När bolaget var kommunalt lade man 4,6 miljoner om året på underhåll. Vi har satsat i snitt nio miljoner per år.

Trots det är man ännu inte i fatt.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

– Det finns mer kvar att göra. Och sedan är det bara att börja om igen, säger Fredrik Klint.

I snitt totalrenoveras exempelvis 25 badrum varje vinter. Arbetet utförs i egen regi.

Annons

Trots att de flesta kurvor pekar uppåt för bolaget så finns det smolk i glädjebägaren.

– Ett litet privat bolag i Åtvidaberg har väldigt svårt att bygga nytt. Vi får och kan inte ta emot kommunal borgen. Vi kan inte heller ta ut de hyror som bankerna kräver. Därför kan vi inte låna pengar och därför kan vi inte bygga, menar Klint.

Han har också undersökt möjligheten att göra en överenskommelse där kommunen blockhyr ett antal lägenheter under en viss tid, exempelvis som trygghetsboende.

– Men det finns inget intresse för det.

Finns det en efterfrågan på nya lägenheter i Åtvidaberg?

– Jag skulle säga att vi skulle kunna bygga 20 trygghetslägenheter och 20 radhuslägenheter i markplan. Vi kan bygga i morgon, men då behöver vi ha långsiktiga hyresgäster som garanti. Vi kan inte ta risken att hela huset kan stå tomt efter tre månader.

Kommunstyrelsens ordförande i Åtvidaberg, Elisabet Edlund (S), håller inte med om att kommunen skulle sakna intresse.

– Vi har en pågående dialog och blockförhyra är något som vi skulle kunna göra. Men vi måste komma överens om en lämplig hyresnivå och andra detaljer i så fall, säger hon.

Kommunens mål är att det ska byggas mellan 30 och 50 nya bostäder per år. Även om det hade varit lättare att påverka bostadsbyggandet om man fortfarande haft ett kommunalt bostadsbolag så menar hon att det var rätt att sälja.

Annons

– När vi gjorde det så var det ett bra beslut och det är fortfarande ett bra beslut. Då hade bolaget väldigt många tomma lägenheter och väldigt dålig ekonomi.

Hyresgästföreningen var kritisk mot kommunens val att sälja bostadsbolaget. Men Erik Malmberg, förhandlare hos föreningen, tycker att det med facit i hand blev en bra lösning för hyresgästerna.

– Helt klart var det här ett företag som hade stora bekymmer. Underhållet var väldigt eftersatt.

I dag är beståndet överlag i bättre skick, enligt hans bedömning.

– Min bild är att den nya ägaren har jobbat seriöst med att försöka komma i fatt med underhållet. Men det har förstås inte gått att göra allt på en gång. Man har fått prioritera det mest akuta, säger Erik Malmberg.

Nu ser Fredrik Klint framåt och gläds bland annat åt att även lokaluthyrningen går allt bättre. Ett större utbud av butiker och andra verksamheter gör Åtvidaberg mer attraktivt som bostadsort, resonerar han.

Hur ska ni fira tioårsjubileet?

– Vi hade planer på något slags firande men jag vet inte om vi mäktar med det. Vi har fyra lokalbyggen i gång just nu.

Fakta: Åtvidabergs bostads AB

• Åtvidabergs bostads AB är ett av Sveriges äldsta bostadsbolag.
• Det bildades 1920 som Åtvidabergs kommunala byggnads AB med baron Theodor Adelswärd i spetsen.
• 1 april 2008 köpte Klints fastigheter bolaget av kommunen och är i dag ensam ägare.
• 75 procent av fastighetsytan är bostäder och resten lokaler av olika slag.
• Bolaget har 14 anställda, bland annat egen rörmokare och målare.
Källa: www.bostads.se

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.