Svårt att byta dyr lägenhet hos Armada

Österåker Dan Jesmin önskar en lägenhet med lägre hyra men får avslag av sin hyresvärd när han försöker byta. Han upplever att Armada är överdrivet strikta när det gäller lägenhetsbyten. "Det känns som ett moment 22", säger han."
Foto: Privat/Kristina Wahlgren
Moment 22. Dan Jesmin vill byta till en lägenhet med lägre hyra men nekas av värden Armada som inte tycker han har nog med skäl.

Dan Jesmin hade stått i bostadskön i många år när han fick erbjudande om en tvåa i Åkersberga 2015.

– Det var en väldigt hög hyra, 7 200 kronor i månaden, men jag behövde en lägenhet och tackade ja, berättar Dan Jesmin.

Efter något år kände han att det blev för ansträngt ekonomiskt med den höga hyran med en månadslön på 26 000 kronor. När han tog lägenheten hade han räknat med att få högre lön efter ett par år, men det har han inte fått än.

– Jag ringde till Armada som sa att det inte fanns någon intern byteskö men att det gick om man hittade någon att byta med om man hade tillräckliga skäl.

Han hittade en hyresgäst som bodde i närheten som ville byta och skickade in alla papper till Armada med önskan om en lägre hyra som skäl. Hyresgästen fick ja men Dan Jesmin fick nej med motiveringen att hans inkomst inte hade förändrats sedan han fick lägenheten. Då gick han till hyresnämnden. Men även där fick han ett nej.

Han lyckades hitta en annan hyresgäst som ville byta och skrev en mer utförlig begäran om byte, men även denna gång fick han avslag. Den aktuella hyresgästen blev godkänd.

– Jag upplever att Armada utnyttjar den tvetydiga lagen. Jag förstår inte vad nackdelen skulle vara om två hyresgäster från samma bolag byter med varandra, säger han.

Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis ­önskemål om lägre hyra, är ett godkänt skäl till att få byta.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg säger att Armadas och hyresnämndens beslut förefaller korrekt rent juridiskt, men också att det är upp till hyresvärdarna hur snävt lagen ska tolkas.

– Om man ska få igenom ett byte med lägre hyra som skäl måste man som sagt ha fått väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, säger hon.

Mikael Dahlberg, vd för Armada, säger att han inte kan uttala sig om detta enstaka fall eftersom han inte känner till alla omständigheter.

– Men vi följer så klart hyreslagstiftningen och ser exempelvis arbete eller studier på annan ort, väsentligt ändrade ekonomisk förhållanden eller ändrade familjeförhållanden som beaktansvärda skäl för byten, säger han.

Dan Jesmin upplever att han sitter fast i en rävsax när han inte får igenom sina bytesönskningar, trots att han har hittat lämpliga hyresgäster och lägenheter att byta med, som också behöver byta.

– Jag har inte mycket kvar att leva på när jag har betalat hyran. Det känns orättvist att jag ska behöva bo kvar i en lägenhet som jag tackade ja till som desperat bostadssökande. Det är väl inte hyresvärden och hyresnämnden som ska bestämma att jag har råd med hyran.

Fakta: Beaktansvärda skäl
  • Hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl till att byta lägenhet.
  • De vanligaste “beaktansvärda” skälen för lägenhetsbyte:
  • Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis ­önskemål om lägre hyra.
  • Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.
  • Ändrade familjeförhållanden. Om behovet av en större eller mindre lägenhet beror på exempelvis, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.
  • Väsentligt förbättrad boendestandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard genom bytet kan detta utgöra ett beaktansvärt skäl.

Källa: lägenhetsbyte.se


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.