Svårt att få hyresnämnden att ändra hyran
– Det verkar som att när de bestämt sig så är det så det blir. Det är tragiskt, säger Lena Råstedt i Staffanstorp.
Våren 2009 valde hon och några grannar att överklaga efter att deras hyror höjts med 17 procent. Hyresnämndens beslut: avslag. Nu har hon flyttat och bor i en villa på samma ort.
– Här bor jag både större och billigare, säger hon.
Lena är bara ett exempel. Av 172 prövade ärenden i hyresnämnden de senaste tio åren har 162 fått avslag. 10 fall har slutat med förlikning. Det framgår av Hem & Hyras granskning.
I Lund slåss just nu Peter Bergwall och hans grannar för att stoppa värden Häglunds hyreshöjning på upp mot 43 procent efter stambyte och renovering. Bevisbördan för att visa att höjningen är oskälig ligger på hyresgästerna eftersom fastighetsägaren och Hyresgästföreningen redan kommit överens.
– Det känns som att systemet är upplagt så att man inte ska kunna vinna, säger Peter.
Greger Lindberg, chef på hyresnämnden i Malmö, bekräftar att det är mycket svårt för hyresgäster att få till stånd en ändring.
– Det ligger inbyggt i systemet som utgår från förhandlade hyror. Redan där har hyresgäster som vill klaga en uppförsbacke eftersom det finns en presumtion att den förhandlade hyran är korrekt, säger han.
Det räcker inte att hitta några enstaka lägenheter med lägre hyra, man måste kunna visa att själva hyresnivån är för hög. Och det måste röra sig om ett uppenbart fel, inte bara några kronor, för att nämnden ska gå in och ändra en förhandlad hyra.
– Det är svårt och det ska vara svårt. Det är inte hyresnämnden som sätter hyrorna, det är parterna, säger Greger Lindberg.
Att inga hyresgäster fått rätt i hyresnämnden överraskar inte heller Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
– När vi förhandlar så gör vi det grundligt. Vi skriver inte under om vi inte kan stå för det.
Men borde ni inte företräda hyresgästerna även när de är missnöjda som på Fredsgatan?
– Det spelar ingen roll om många är missnöjda med en uppgörelse om vi ändå inte har möjlighet att få rätt i nämnden. Det skulle dessutom vara märkligt om vi började överpröva våra egna förhandlingar.