Svårt att få korridorer uthyrda – Studenter: ”Sänk hyran”

Norrköping Norrköping har fått överskott på studentbostäder – och de tomma korridorsrummen innebär hyresbortfall på miljonbelopp. Nu lockar hyresvärden Studentbo med bostadsgaranti – men studenter föreslår sänkta hyror.
Foto: Jakob Kindesjö
Många korridorsrum står tomma - men Viktor Ternell, Erik Perols och Felix Lindenberger är nöjda med sin korridor.

I höstas började Felix Lindenberger att studera i Norrköping. Efter två veckors letande dök det upp ett ledigt rum i korridorsboendet Gripen.

— Jag var väl ganska tveksam till att bo i korridor först, men sedan så tänkte jag att det kunde vara en bra chans att lära känna folk. Vi har ett jättebra kök, folk är sociala, vi snackar och lagar mat ihop och har det trevligt. Jag ångrar inte mitt val av boende, säger Felix Lindenberger.

Läs ocksåRisken för skyfall ökar – experten om hur bostadsbolag kan klara översvämningar: ”Sätt igång snabbt”

Korridoren består av nio rum på 17–23 kvadrat med egna badrum och gemensamt kök och sällskapsrum. Måndadshyran ligger på mellan 4 200 och 4 600 kronor – men med två hyresfria månader under sommaren.

Nöjd med korridor

— Fördelen är den sociala kontakten, definitivt. Korridor är lite som att kasta tärning, du vet inte vilka du kommer att bo ihop med och om du kommer att trivas. Det är väl det många är rädda för, men jag är jättenöjd. Jag bor hellre i korridor än i en lägenhet själv, säger Felix Lindenberger.

Hur gör ni om det blir konflikter?
— Vi har en chatt på messenger som vi brukar skicka i. Är det någon som glömt städa i köket eller nåt så tar vi upp det där. Jag personligen tycker det funkar jättebra.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

För en student som vill bo i korridor finns det numera gott om lediga alternativ i Norrköping. Den största hyresvärden, kommunägda Studentbo, står med över 10 procent lediga bostäder efter förra årets minskade söktryck till Linköpings universitet.

Studentkorridor
Gripen är ett av Studentbos korridorsboenden i Norrköping.

I höstas var det 24 procent färre sökande till utbildningarna vid campus Norrköping jämfört med föregående år.

— Det senaste året har det varit en tydlig nedgång i efterfrågan på bostäder. Det märktes redan under pandemin då många studerade på distans, säger Nicola Westerberg, verksamhetsansvarig på Studentbo, som erbjuder cirka 650 rum och lägenheter för studenter i Norrköping.

Läs ocksåSå höjs studenthyrorna i Östergötland

Enligt Linköpings universitet är nedgången med färre sökande en återgång till normala nivåer efter pandemin. Samtidigt har Studentbo fortfarande problem med överskott på bostäder – framför allt korridorsrummen.

Många tomma rum

— Nu på våren brukar vi alltid ha vakanser, men inte riktigt så här mycket. Vi hoppas att trenden vänder och att vi får fler sökande till hösten, säger hon.

Nicola Westerberg, verksamhetsansvarig på kommunägda hyresvärden Studentbo.

Förra året sade bolaget upp avtal för ett 50-tal inhyrda studentrum hos andra fastighetsägare – men trots minskningen står ännu ett 60-tal korridorsrum outhyrda. För bolaget innebär det ett intäktstapp på över en kvarts miljon kronor i månaden – totalt 2,5 miljoner kronor på ett år.

— Det är mycket pengar för oss. Jag vill fokusera på att minimera vakanserna. Har vi inte tillräckligt med hyresintäkter så måste vi minska på underhållskostnaderna och det vill jag inte, säger Nicola Westerberg.

Nybyggen trots överskott

En trend sedan flera år är att studenter hellre vill bo i egna lägenheter än i korridor och är beredda att betala för en högre standard. Studentbo har försökt anpassa sig till det genom att bygga om korridorsrum till lägenheter.

I år kommer 17 ombyggda lägenheter stå klara och på sikt hoppas bolaget bygga om ett 60-tal korridorsrum.

Studentbostäders nybygge i Norrköping.
Trots överskott byggs nya studentbostäder i Norrköping. Här bygger Studentbostäder i Norden 198 lägenheter.

Samtidigt etablerar sig en ny hyresvärd i Norrköping. Till hösten planerar Studentbostäder i Norden ha sitt nybygge färdigt i centrum med 198 nya studentlägenheter.

För att möta konkurrensen och få fler rum uthyrda satsar Studentbo på att införa bostadsgaranti till de nya studenter som väljer att plugga i Norrköping i höst.

— Vi garanterar att vi hittar en bostad före 1 september till de som är nyantagna och som bor utanför pendelavstånd. Det finns ett antal krav att de måste vara aktiva när de får antagningsbeskedet. Sedan hoppas vi att fler söker till Norrköping, säger Nicola Westerberg.

Tror på sänkt hyra

Men Felix Lindenberger tror fler skulle välja att bo i korridorsrum om hyrorna var lägre.

— Det är ganska dyr hyra jämfört med vad du får tycker jag. Mitt rum är på 23 kvadrat och kostar 4600 i månaden med två hyresfria månader. Sänk hyran så skulle det locka betydligt fler, säger han.

Studenter i korridor.
Fördelen med studentkorridor är den sociala kontakten anser Erik Perols, Felix Lindenberger och Viktor Ternell.

Hans korridorsgranne Erik Perols håller med.

— Skillnaden mot att hyra en lägenhet är inte jättestor. Det är typ 200–300 kronor billigare bara i månaden. Hade det här rummet legat på under 4000 i månaden så skulle det ge effekt, säger han.

Passar inte alla

Men Viktor Ternell som är inne på sitt andra år i korridoren tror inte lägre hyror skulle hjälpa.

— Personligen tror jag inte det spelar så stor roll. Även om hyran sänks så kvarstår ändå problemet att det är ett boende som inte passar alla. Vill man inte vara med på sociala aktiviteter, fester och dela kök så är inte korridor ett bra alternativ, säger han.

Men att sänka hyrorna för korridorsrummen är inte aktuellt enligt Studentbo. De senaste två åren har kostnaderna för vatten, el och värme ökat – något som ingår i hyran för korridorsboendet.

— Det är viktigt att jämföra äpplen med äpplen. Bor man i en ”vanlig” hyresrätt tillkommer oftast kostnader för förbrukning och bredband. Man kan räkna med en månadskostnad som är cirka 850 kronor mer i månaden, säger Nicola Westerberg.

Läs också Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.