Svårt att veta vad som finns i dricksvattnet
Dricksvatten är ett livsmedel och för sådana ska det finnas en innehållsförteckning.
Finns innehållsförteckning?
– Ja, det har vi. Vi måste ta en mängd prover med olika parametrar som Livsmedelsverket har bestämt, berättar Kent Broström, driftchef för vatten och avlopp på Ronneby miljöteknik.
Innehållsförteckningen, eller analyssvaret, finns att få från Miljöteknik. På deras hemsida finns en enklare variant där färre ämnen finns med.
I testerna ingår inte PFAS, den typ av ämnen som hittades i Kallinges dricksvatten. Men Livsmedelsverket har nyligen gått ut med nya rekommendationer.
Att PFAS kan finnas i dricksvatten har inte varit känt särskilt länge.
Görs heltäckande analyser?
– Att analysera förutsättningslöst är svårt. Det är inte förrän forskarna kommer på att det kan vara problem som vi kan rekommendera, säger Anders Glynn, toxikolog på Livsmedelsverket.
Han säger att en del av de här ämnena kan lagras i kroppen under lång tid.
Kan man lita på vattnet?
– Det är som med allting. När man inte vet oroar man sig inte, men när man vet oroar man sig, men då kan man göra något.
De som druckit vattnet har varit ovetande om vad de fått i sig. Men det har också fastighetsägarna. Hyresgästföreningen driver ärenden gentemot hyresvärdarna, men eftersom de inte känt till problemet går det inte att ställa dem till svars, säger Josefin Andersson, ärendehandläggare hos Hyresgästföreningen.
Den 16 december 2013 stängde Ronnebys VA-bolag Miljöteknik Kallinges vattentäkt efter att analyser visat att den innehåller höga halter av den misstänkt hormonstörande kemikalien PFAS. Kallingeborna får numera sitt dricksvatten från Ronneby.
Blodprover togs på 20 Kallingebarn. När analyssvaret presenterades visade det att de har högre halter av PFAS i blodet än vad en kontrollgrupp har.
Arbets- och miljömedicin i Lund och Livsmedelsverket vill ändå inte gå ut och säga att det är akut giftigt, de vill inte heller flagga för att det kommer att innebära några framtida sjukdomar. För att veta hur PFAS påverkar långsiktigt kommer uppföljningar att göras tillsammans med landstinget i Blekinge.
Perfluorerade alkylsyror, PFAS, är samlingsnamnet för ett antal ämnen.
PFAS har bland annat använts i brandsläckningsskum som rekommenderats för användning på flygplatser. Från flygplatsen i Kallinge har PFAS läckt ut i dricksvattentäkten.