Svart, dyrt och olagligt – men få åker fast: ”Ett stort problem i samhället”

Nyheter Det råder kaos på andrahandsmarknaden med överhyror och svarta kontrakt. Detta trots att den som hyr ut sin lägenhet i smyg och chockhöjer hyran begår ett brott. I värsta fall väntar fängelsestraff. Men vi kan visa: tre år efter lagskärpningen har endast tre personer i hela landet ställts inför rätta.
Få polisanmälning och ännu färre åtal - trots lagskärpningen för snart tre år sedan.
Foto: Anders Paulsson/Getty images
Få polisanmälning och ännu färre åtal - trots lagskärpningen för snart tre år sedan.

I september hålls en ovanlig rättegång i Malmö tingsrätt. I fokus: en tvårummare hos det kommunala bostadsbolaget MKB och en 41-årig man. För första gången ska ny och hårdare lagstiftning prövas i staden. Allt handlar om det som kan beskrivas som svart ockerhyra.

– Det ska bli spännande och intressant att se hur det här går, säger Eva Rosengren, projektledare på MKB:s grupp som utreder svartuthyrning.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

41-åringen misstänks ha tjänat flera tusen extra i månaden på att hyra ut i andra hand utan tillstånd från MKB. Han har nekat till brott och menat att det varit en inneboende vilket inte kräver tillstånd av värden. Härvan nystades upp när hyresvärdens personal hittade en annons på Blocket.

– Vi arbetar inte med några liknande fall nu men kan inte utesluta att det blir fler, säger Eva Rosengren.

Eva Rosengren MKB
Eva Rosengren, MKB

För tre år sedan blev svarta uthyrningar med en alltför hög hyra kriminaliserade. Syftet var att bland annat att komma åt oskäliga andrahandshyror. I samband med lagförslaget uppskattade regeringen att andrahandshyrorna låg 50 procent högre än förstahandshyrorna. I Stockholm handlade om hela 100 procent.

– Det är helt enkelt helt orimligt. Det är ett missbruk och också ett uttryck för att somliga människor aldrig drar sig för att exploatera och tjäna pengar på andra människors utsatthet, sade Morgan Johansson (S), justitieminister, när lagändringen debatterades i riksdagen.

Den som hyr ut i andra hand måste ha godkänt från fastighetsägaren och kan inte lägga på mer än 15 procent på den förhandlade hyran. Men inte mycket har hänt sedan dess. Vår kartläggning av Åklagarmyndighetens ärenden visar att enbart tre personer i hela landet har ställts inför rätta sedan de skärpta reglerna trädde i kraft. En enda dom har fallit: En man i Hässelby  dömdes till böter förra hösten.

Nytt fall hos Botkyrkabyggen

Så sent som den här sommaren kom den tredje stämningen. En man i Stockholmsförorten Norsborg är misstänkt för att ha höjt hyran med 41 procent för en andrahandshyresgäst, en barnfamilj från Norrland. Fastighetsägaren Botkyrkabyggen visste inte om vad som pågick och hade inte lämnat något tillstånd. Nu väntar den misstänkte på rättegång. Fallet i Norsborg är det första i landet där en andrahandshyresgäst står som målsägande, det vill säga brottsoffer för en olaglig hyreshöjning, och skulle kunna få en formell upprättelse via rättegång.

Läs mer om det här: Höjde hyran med 41 procent – ska ha försökt dölja betalningar

En stor granskning i Hem & hyra visar att det kan vara mer än dubbelt så dyrt att hyra en lägenhet i andra hand, jämfört med ett förstahandskontrakt, i de tre storstadsregionerna. Allt pekar dessutom mot att svarta överhyror, utan tillstånd, är vanligt. Många bostadssökande har svårt att ta sig in på hyresmarknaden och kan inte ställa några krav. Andra tar samtidigt tillfället i akt och drar sig inte för att försöka tjäna extra pengar. Även om det kan vara olagligt.

Därför är det så få åtal

Men varför hamnar så få ärenden i domstol? I Hem & Hyras bevakning av frågan under åren framkommer flera möjliga förklaringar:

  • Allmänheten känner inte till lagen.
  • Utnyttjade andrahandshyresgäster drar sig för att slå larm eftersom de riskerar att ställas på gatan om en svartuthyrning skulle avslöjas.
  • Poliser eller åklagare lägger ner utredningar, ibland på ett sätt som pekar på okunskap om lagstiftningen.

”Fallet har civilrättslig karaktär” står det i beslutet från en utredning i Malmö trots att det finns dokument som visar på något annat. Två kvinnor hade då tvingats dras med en svarthyra som hade höjts med 32 procent på en av stadens mest attraktiva adresser, allt polisanmält av ägaren Heimstaden.

  • Bostadsbolag polisanmäler inte svarta överhyror som avslöjas utan nöjer sig med att säga upp kontrakt. Det finns även bolagsrepresentanter som tror att de måste leverera en färdig utredning med samlade bevis till polisen snarare än att bara anmäla sina misstankar.

Flest anmälningar hos bostadsbolag i Stockholm

Landskronahem tillhör ett av de skånska bolag som inte har rapporterat några fall alls till polisen. Skälet är att de inte känner till storleken på hyran som svartuthyrare har tagit ut. Något som flera andra bostadsbolag också lyfter fram som en svårighet.

– Det är såklart ett problem med att så få blir polisanmälda och troligtvis har polisen inga resurser att utreda och säkra bevisning i inledningsskedet om vi skulle polisanmäla, säger Tomas Malm, säkerhetschef på Landskronahem.

Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Enligt Hem & Hyras enkät till ett fyrtiotal av landets största bostadsbolag är det bara ett fåtal som har polisanmält. Stockholmshem sticker tydligt ut och har varit mest aktiva med elva fall som har blivit överlämnade till polisen, av totalt nitton rapporterade av bolagen i enkäten, . Ytterligare två kommer från andra kommunala bostadsbolag i Stockholm.

Dennis Wedin

– De ärenden som polisanmälts är sådana där vi anser oss ha klara bevis att överlämna till polisen, att vi vet exakt hur mycket överhyra som tagits ut samt att den klart överstiger vad som är godtagbart, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Han är nöjd med den skärpta lagen som gjorde det brottsligt att hyra ut svart till överhyra.

Läs ocksåDomen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige

– Den påvisar att detta är ett stort problem i samhället där man tidigare varit alldeles för naiva. Att det nu är straffbart sänder rätt signal, och vi hoppas att det avskräcker människor från att hyra ut sin bostad utan hyresvärdens tillstånd eller ta ockerhyra.

Fotnot: Hem & Hyra har sökt inblandade hyresgäster i rättsfallen med frågor men ingen har återkommit med svar.

Fakta: Bolagen har svarat - nästan ingen anmäler

Har polisanmält: (antal anmälningar): MKB i Malmö (2), Stockholmshem (11), Svenska bostäder i Stockholm (1), Familjebostäder i Stockholm (1), Örebrobostäder (1), Mimer i Västerås (2), Poseidon i Göteborg (1).

 Har inte polisanmält: Hesslehem, Landskronahem, LKF i Lund, Skurupshem, Värmdö bostäder, Botkyrkabyggen, Bromöllabolagen, ABK i Kristianstad, KKB i Kävlinge, Ängelholmshem, Båstadhem,  Helsingborgshem, Svalövsbostäder, Ystadbostäder, Svedalahem, Höganäshem, Vellingebostäder, Trelleborgshem, Treklövern, Simrishamnsbostäder, Kvidingebyggen, Österlenhem, Hörbybostäder, Sjöbohem, Hyresbostäder i Norrköping, Sollentunahem, Huge, Gävlegårdarna, HSB Stockholm, Rikshem, Förvaltaren i Sundbyberg, Familjebostäder i Göteborg, Gårdstensbostäder, Järfällahus, Nykvarnsbostäder, Balder i Göteborg, Armada i Åkersberga, Signalisten i Solna, Lulebo, Ekeröbostäder, Höörs bostäder.

Varför anmäler man inte:

Känner inte till överhyran: 7

Har inte haft tillräcklig grund/saknar bevis: 3

Har inte tänkt på det/saknar rutiner: 4

Valt bort det: 7

Känner inte till några fall alls: 21

Fakta: Tre fall i domstol – på tre år
Tre år efter lagskräpningen har enbart tre personer i hela landet åtalats för svartuhyrning till överhyra.
Tre år efter lagskräpningen har enbart tre personer i hela landet åtalats för svartuhyrning till överhyra.
  • Hässelby – 45-årig man dömd till dagsböter

Det första fallet i landet att nå åtal och senare dom. Stockholmshems hyresgäst höjde hyran med 60 procent när han i smyg hyrde ut sin trerummare i andra hand. Uthyrningen pågick i tre månader och skedde via Blocket. Hyresvärden polisanmälde och sade upp 45-åringens kontrakt.

Hyran: Från 6 527 kronor till 10 500 i månaden.

  • Malmö – 41-årig man åtalad

Enligt åklagaren höjde den åtalade mannen hyran med 63 procent när han utan tillstånd hyrde ut MKB:s lägenhet. Uthyrningen varade i sju månader och skedde via Blocket. Den misstänkte, som nekar, har redan förlorat bostaden efter en process i hyresnämnden. MKB polisanmälde.

Hyran: Från 6 733 kronor till 11 000 i månaden.

  • Botkyrka – 63-årig man åtalad

I sju månader hyrde paret en femma i andra hand. Den åtalade ska ha då ha höjt hyran med 41 procent över perioden. Botkyrkabyggen visste inget om affären. Den misstänkte har redan blivit uppsagd och har flyttat. Fallet anmäldes av andrahandshyresgästen.

Hyran: Från 9101 kronor och upp till 15 000 i månaden.

Svart överhyra
Läs också 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt Tog ockerhyra av studenter – nu döms göteborgaren: ”Uppenbar efterhandskonstruktion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.