Svårt få fram flyktingboenden i Kungsbacka
LÄS MER: Så många nyanlända har kommunerna tagit emot
I år ska 293 nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd anvisas till Kungsbacka. Av dem har hittills cirka 40 procent tagits emot och fått boende i kommunen. Men fortfarande väntar ytterligare 172 personer på att få flytta in.
Kungsbackas integrationschef Karin Martinsson säger att det gick bra första halvåret, men inför hösten är det kärvt.
– Alla som vi fått anvisade till och med maj har fått bostad, och för juni har vi löst det för alla utom elva. Men nu är det riktigt svårt, säger hon.
Kommunen har upphandlat 50 villavagnar i olika storlek som ska rymma cirka 130 personer. De ska ställas ut på flera olika platser, hittills har bygglov sökts för tre olika.
– Två bygglov är överklagade och det tredje har inte vunnit laga kraft än, så det kan också komma att bli överklagat, säger Karin Martinsson.
I nuläget bor därför ett stort antal personer i omgjorda kommunala lokaler, bland annat i den före detta skolan Alléboendet.
– Vi tittar hela tiden på om det finns några andra lokaler vi kan använda. Vi får ett antal bostäder av (kommunala bostadsbolaget) Eksta varje år, men de räcker inte på långa vägar. Dessutom kan ju inte allt som blir ledigt gå till det här, det finns fler i Kungsbacka som har behov, säger Karin Martinsson.
Tror du att ni kommer att klara betinget innan årsskiftet?
– Om vi får upp villavagnarna kommer vi att klara det, men annars vet jag inte vad vi ska göra, säger Karin Martinsson.
Som en konsekvens av situationen har Eksta bildat ett särskilt dotterbolag med namnet Tempohus. Det nya bolaget ska arbeta specifikt med att få fram fler temporära bostäder.
Franklin Eck (M) är ordförande i både Eksta och Tempohus.
– Vi har kommit igång med det nya bolaget, men har inte förvärvat något än. Vi kommer att ge oss på allt vi hittar som inte passar in i Ekstas vanliga profil. Målet är att skapa tak över huvudet för nyanlända, säger han.
Enligt Franklin Eck finns det flera anledningar till att ha ett särskilt bolag för temporära boenden. Dels rör det sig om en speciell sorts bostäder som inte når upp till Ekstas vanliga standardkrav. Dels är det viktigt att kostnaden inte i slutändan hamnar på de ordinarie hyresgästernas månadsräkning.
– Vi vill kunna hålla koll på läget. Om det blir förluster, eller för den delen vinster, så ska de samlas här, inte blandas med den övriga verksamheten, säger Franklin Eck.
LÄS MER:
Så många nyanlända har kommunerna tagit emot
Hit flyttar flest nyanlända 2018
Kungsbacka har anvisats 293 nyanlända personer med uppehållstillstånd. Det är flest i Halland. I Storgöteborg är det bara Göteborgs kommun som anvisats fler.
Det finns flera anledningar till det stora antalet:
* Fram till att bosättningslagen infördes 2016 hade Kungsbacka knappt tagit emot några nyanlända flyktingar alls.
* Det finns mycket få egenbosatta nyanlända i kommunen.
* Det enda asylboendet som funnits är nedlagt. Kommunen har därför inga egna asylsökande.
* Arbetsmarknaden i Kungsbacka är stark och det anses finnas goda möjligheter till integration.