Ingen ville hyra ut till Anders – nu har han hittat drömhemmet: ”Europas enda cp-dragqueen”
Vi kör in på skogsvägen utanför norduppländska Tobo så långt det går. Vid vägens slut ligger några röda byggnader. När vi kliver ur möts vi av hundskall. Snart har vi en vit och en svart schäfer ivrigt hoppande omkring oss. En man med regnbågsfärgad hårman dyker upp, kallar på hundarna och presenterar dem.
– Det här är Winston, han är en tjänstehund. Den svarta heter Lumen och är en assistanshund, säger Anders Eriksson som är mannen med det färgglada, övervägande chockrosa, hårsvallet.
Lumen hade bara varit hos sin nya husse i några veckor när det upptäcktes att hon har artros. Hon kan inte hänga med på de långa promenader Anders tar i skogen och han ska därför skicka tillbaka henne till kenneln.
Svårt hitta hus att hyra
Det tidigare HVB-hemmet i skogen är Anders oas och det enda hus han lyckats få hyra. Tidigare ägde han ett hus i Almunge utanför Uppsala där han växte upp, men efter en konflikt med föräldrarna sålde han det. ”Det var det dummaste jag gjort”, konstaterar han i efterhand. Hans låga inkomst gör det svårt för honom att både få köpa och hyra en bostad.
– Eftersom jag lever på Försäkringskassan kan jag inte ta banklån. Då är det privatvärdar som gäller, säger han.
Anders föddes med en cp-skada, som gör honom beroende av rullstol och assistenthjälp dygnet runt.
– Det enda jag kan göra själv är att prata, och tänka förstås.
Och det är just funktionsvariationen som får hyresvärdarna att backa.
– De tror att det blir mer jobb för att jag sitter i rullstol. Men det är ju mina assistenter som sköter allt, skottar snö och klipper gräset.
Fick övertala hyresvärden
Även den nuvarande hyresvärden Nisse, som bor i huset bredvid, var skeptisk till en början, berättar Anders.
– Men då åkte jag hit och övertygade honom om att jag klarar av att bo här.
Som 19-åring bodde Anders inne i Uppsala ett tag. Fast stadslivet är egentligen ingenting för honom.
– Jag tycker det är värdelöst med grannar. Jag vill kunna gå ut naken och dricka kaffe på morgonen om jag känner för det.
Anders visar oss in i huset och ursäktar sig:
– Jag har bott här i fyra år och det ser ut som att jag är nyinflyttad!
Trivs i köket
Han kallar sig ”köksmänniska” och tillbringar mycket tid vid matbordet där datorn är uppslagen och papper ligger utspridda. Bostadsanpassningen står kommunen för. I huset är trösklarna borttagna och taklyft är installerad i badrum och sovrum. Anders har fyra assistenter som avlöser varandra och sover i rummen på övervåningen.
Tills för några år sedan var Anders yrkesverksam och jobbade halvtid som kommunikatör åt ett assistansbolag. Nu har värken i kroppen tagit överhanden. Men den stoppar honom inte från att leva sitt liv. Upptåget tar honom enkelt till Uppsala och Gävle för att fika med kompisar och han går gärna på teater i Stockholm.
I Stockholms dragshowvärld är Anders känd under namnet Wheeliediva.
I specialsydda glittriga klänningar och ansiktssminkning som tar fem timmar att göra har han uppträtt, sjungit och minglat på olika tillställningar. Ibland tillsammans med sin assistent Adam Spjuth, också känd som dragshowartisten Imaa Queen.
Wheeliediva föddes när Anders klädde ut sig till karaktären Candy Darling – från filmen och musikalen Livet är en schlager – på sin egen 30-årsfest med musikaltema. När Livet är en schlager gick som musikal i Stockholm för sju år sedan jobbade Anders som statist och inhoppare för rullstolsburne karaktären David.
Peter Jöbacks tolkning av transvestiten Candy Darling imponerade och det var så Anders fick inspirationen till att klä sig i drag.
– Jag är nog Europas enda cp-dragqueen, konstaterar Anders glatt.
Bor: I ett hyrt hus på 120 kvadrat i Tobo, Tierps kommun.
Ålder: 35.
Gör: Numera sjukpensionär. Är utbildad ljudtekniker, skriver och producerar låtar.
Hyra: 9 000 kronor i månaden inklusive värme och vatten.
Intressen: Fika med kompisar, gå på teater och bio.
Den som har en funktionsvariation och har problem i sin bostad, kan ansöka om bostadsanpassning.
Bor du i hyresrätt ska hyresvärden godkänna din anpassning.
Det är bara de fasta funktionerna i bostaden som du kan få anpassade. Alltså sådant som du inte tar med dig när du flyttar.
Assistanshundar kan till exempel öppna dörrar, plocka upp tappade föremål eller dra en rullstol.
En signalhund hjälper dig som har en hörselnedsättning att veta när till exempel telefonen ringer.
En alarmerande servicehund kan hjälpa dig som har diabetes eller epilepsi.