Annons

Svarta kontrakt: Lägenhet i Leksand skulle användas för skenbyte – ”dåligt riggat”

Leksand Ett skenbyte med svarta pengar inblandat? Högst troligt. Här är berättelsen om hur en etta i Leksand skulle bytas mot hyreskontraktet på en trerummare i Stockholmsområdet.
تبادل شقق بالاسود
Fotomontage: András Frimmel

Hem & Hyra har i ett reportage avslöjat att en villa i Eskilstuna fungerat som ett nav för att svart köpa och sälja hyreskontrakt i Stockholm. Men svarthandeln tar sig många uttryck, vilket HSB Hyresrätt i Dalarna fick erfara tidigare i år.

I Leksand liksom i många andra dalakommuner råder det brist på bostäder och du kan få vänta i lite mindre än två år på att få en etta med kök, beroende på vilket område du är intresserad av. Men jämfört med Stockholmsområdet är Leksand rena rama bostadsidyllen.

Läs ocksåElitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till

Svårigheterna att få tag på en lägenhet i huvudstaden har gjort att det utvecklas en stor illegal marknad där privatpersoner, värdar, svartmäklare och organiserad brottslighet tjänar stora pengar på att sälja hyreskontrakt svart.

För ett hyreskontraktet på en tvåa i Stockholms innerstad kan man få betala runt en halv miljon, beroende på läge, standard och hyresnivå. Tidigare var det ett brott att sälja ett hyreskontrakt men numera gör även köparen sig skyldig till ett brott.

En viktig del i den här karusellen är att de som vill köpa ett hyreskontrakt folkbokför sig på adresser där de egentligen inte bor, för att ha en lägenhet att byta med.

Läs ocksåKöp ett svartkontrakt - betala med samvetet om plånboken är tunn

Det är mot den bakgrunden som man ska läsa historien om Axel och Filip (fingerade namn), två unga män med en inte särskilt imponerande plan på hur en etta i Leksand skulle bytas mot en trea i en närförort till Stockholm. Området är långt ifrån hetast på Stockholms bostadsmarknad, men ändå är väntetiden på en trerumslägenhet i genomsnitt 10,4 år här.

Varken Filip eller Axel har velat prata med Hem & Hyra. Men genom handlingar från hyresnämnden och uppgifter från Skatteverket kan vi berätta hur det gick till när deras genomskinliga upplägg föll pladask.

Läs ocksåAnställd anklagas för svarthandel med kontrakt

Börjar i maj 2019

Historien tog sin början i maj 2019 då Axel folkbokförde sig på samma adress som Filip, i trerumslägenheten i närförorten.
På samma adress fanns vid den här tidpunkten ytterligare en person skriven, Filips lillebror som i övrigt är en bifigur i den här historien. I lägenheten hade bröderna bott – eller åtminstone varit skrivna – i tio år.

Var de här personerna verkligen bodde och vid vilken tidpunkt går inte att säga säkert.

Men klart är att Filip efter ett halvår – i oktober 2019 – skrev sig på en ny adress i närheten. Nya bostaden blev – åtminstone på pappret – en bostadsrätt där en kvinna varit folkbokförd i över tio år.

Upplägget

Enligt Axel händer sedan följande:
Jobberbjudandet. Han får ett erbjudande om ett arbete i Leksand. Axel tackar ja, säger upp sig från jobbet i Stockholmsområdet och fixar en bostad i dalakommunen – en enrummare hos HSB Hyresrätt i Dalarna. I slutet av januari i år skriver han under hyreskontraktet och den 1 april ska han få tillträde till lägenheten.

Annons

Det tråkiga beskedet. Men nu händer något riktigt trist. Axel får plötsligt reda på att jobbet har gått till en annan, men som tur är får han tillbaka sitt gamla arbete i Stockholmsområdet.

Lösningen – Filip vill bli leksing. Fast ett problem kvarstår: Lägenheten i Leksand. Men det visar sig finnas en lösning även här: Filip har som av en händelse blivit sugen på att flytta till Dalarna, efter att ha bott i storstan i hela sitt drygt 30-åriga liv. Han vill byta sin hyresrätt i närförorten mot Axels etta i Leksand.

Ja, ni läste rätt – han vill byta sin hyresrätt. För trots att han officiellt är skriven på en annan adress, bostadsrätten, har han behållit sitt hyreskontrakt.

Ansökan – får ett blankt nej. Bara en vecka efter att Axel skrivit under hyresavtalet, den 6 februari, ansöker han om ett byte hos HSB – som säger blankt nej. För att få genomföra ett lägenhetsbyte måste man ha bott i sin lägenhet i minst ett år.

Det finns undantag från den regeln – synnerliga skäl kallas det i lagen – men det är på den nivån att det handlar om dödsfall i familjen eller att man på grund av arbetslöshet plötsligt inte kan betala hyran. Dessutom måste en händelse av det här slaget ha inträffat under tiden som man hyrt lägenheten. Axel har ju inte ens flyttat in i enrummaren.

Till hyresnämnden

Men han vill verkligen att bytet ska genomföras och ärendet går därför vidare till hyresnämnden.

I april hålls sammanträdet och HSB:s juridiska ombud är tydlig: Förutom att Axel inte uppfyller ettårskravet vet HSB ingenting om personen som ska ta över lägenheten – det vill säga Filip. Han är inte med under sammanträdet och varken HSB eller hyresnämnden har några uppgifter om honom.

Men framför allt: HSB anser att det är frågan om ett skenbyte där pengar är inblandat.

Så här står det i protokollet som upprättades efter sammanträdet i nämnden:
”HSB Hyresrätt i Dalarna AB bestrider Axels uppgifter om att han skulle erbjudits arbete i Leksand och att Filip skulle vilja byta lägenhet och flytta till Leksand mot bakgrund av att han är etablerad och bosatt i Stockholms-regionen sedan länge. HSB Hyresrätt i Dalarna AB menar att bytesansökan innehåller osanna uppgifter, att det är fråga om ett ’skenbyte’ …”

Axel har däremot stora problem med att tala för sin sak inför hyresnämnden: Han blir ställd när HSB berättar för nämnden att Filip numera är folkbokförd på en annan adress än byteslägenheten. Det säger sig Axel inte ha en aning om.

Han kan inte svara på frågan om varför Filip skulle vilja byta en trerummare i Stockholmsområdet och flytta till en betydligt mindre lägenhet i Leksand.
Axel hävdar också att bytet har godkänts av Stockholmsvärden, något som visar sig vara en lögn när Hem & Hyra senare kontrollerar uppgiften.

Annons

Ett enkelt beslut

För hyresnämnden blev beslutet enkelt. Axels begäran avslogs med hänvisning till att han inte bott i lägenheten över huvud taget och att han inte hade några synnerliga skäl för att få byta.

– Vi prövade aldrig om det skulle vara frågan om ett skenbyte med pengar inblandat eftersom bosättningskravet inte var uppfyllt. Han ansökte till och med om byte innan han hade fått tillträde till lägenheten, konstaterar hyresrådet Anders Gustafsson.

”Ett dåligt riggat skenbyte”

Sara Björkeholm är fastighetsjurist och expert på svarthandeln med hyresrätter. Efter att ha läst handlingarna från hyresnämnden är hon helt säker på sin sak:
– Det här är absolut ett skenbyte. Det är dessutom ett väldigt dåligt riggat skenbyte, framför allt för att Axel inte ens hade flyttat in i lägenheten i Leksand. Det framgår heller inte vilka skäl Filip har för att flytta till Leksand, säger hon.

Om hyresnämnden mot förmodan hade gett sitt godkännande hade det ändå inte räckt, understryker Sara Björkeholm. Det hade även krävts att ägaren till trerummaren i närförorten (en stor aktör på bostadsmarknaden) hade gett sitt godkännande.
– Och det tror jag inte att de hade gjort.

Är det vanligt att lägenheter ute i landet används för att komma åt hyreskontrakt i Stockholm?
– Nej, men jag vet att det förekommer, säger Sara Björkeholm.

Sara Björkeholm.

Axel: ”inget som jag vill prata om”

Hon och hyresrådet Anders Gustafsson är de enda som vil kommentera den här historien. Filip hör aldrig av sig trots att Hem & Hyra gör flera försök att nå honom, och HSB har beslutat att inte säga något. Axel svarar dock när vi ringer, men han är mycket kortfattad.
– Det är inget som jag vill prata om eller som jag vill att du skriver om, säger han.

HSB tror ju att det rör sig om ett skenbyte med svarta pengar?
– Mmmh, fast det finns ju inga papper på det, säger Axel och samtalet avslutas.

Och till sist: Så sent som i maj stod Filips och hans lillebrors namn kvar på namnskylten i trappuppgången. Men när Hem & Hyra åker till huset igen i september är namnen borta.

Fakta: Lagen skärptes förra året
  • Den 1 oktober förra året skärptes hyreslagen på flera punkter. Bland annat måste man vara bosatt på en adress i minst ett år innan ett lägenhetsbyte kan göras. Undantag från ettårsregeln kan medges om det finns synnerliga skäl.
  • Lagändringen innebar också att det numera är olagligt att köpa ett svartkontrakt. Tidigare var det bara säljaren som gjorde sig skyldig till ett lagbrott. Straffskalan för att köpa ett hyreskontrakt sträcker sig från dagsböter upp till fängelse i två år.
  • Den som säljer ett hyreskontrakt riskerar dagsböter eller fängelse i upp till fyra år.
  • Även den som förmedlar en sådan här affär kan göra sig skyldig till brott.
Fakta: Då får du byta lägenhet

Om du bott i en hyresrätt i minst ett år kan du byta lägenhet med någon annan, förutsatt att båda hyresvärdarna ger sitt godkännande. Om personen du vill byta med har betalningsanmärkningar kan din värd neka dig att byta med just den personen.

Du måste också ange ett skäl till bytet. Här är några anledningar som oftast räcker för att få byta:
* Du behöver en större lägenhet till exempel för att du ska få barn.
* Du behöver en mindre eller billigare lägenhet.
* Den lägenhet du vill byta till ligger närmare ditt arbete.
* Du ska arbeta eller studera på en annan ort.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Analys: Svarthandeln med kontrakt - få vill prata och ta ansvar Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.