Annons

Svarta kontrakt och trångboddhet utmaning i Södertälje

Södertälje En forskare, en film, en förbundsordförande och inte mindre än två politiker. Seminariet Bostad – rättighet eller lyx? var ett av arrangemangen under Hyresgästföreningens kampanjvecka.

Det blev fullt hus vid paneldebatten i Hagabergshallen i veckan. Arrangörerna Johanna Persdotter från MIG och Svenska kyrkan och Ajla Hadzijahic Alic från Hyresgästföreningen hälsade välkomna.
– Hyresgästföreningen har kämpat i hundra år mot höga hyror, lyxrenoveringar, orättvisa skatter. Vår förhoppning är allas rätt till en bostad, en lokal utmaning som kräver nationella lösningar, sa Ajla Hadzijahic Alic.

Forskaren Emil Pull från Malmö högskola höll ett kunskapstätt föredrag om dagens bostadskris. Han ifrågasatte vilken typ av kris vi har och jämförde med bostadsbristen i slutet av 1800-talet och på 1960-talet med krisen på 1990-talet då bostadspriserna gick ner.
– Ser vi en bostadsbrist blir lösningarna därefter: från bygg mycket och snabbt, avreglera till tossiga idéer om att bygga helt nya städer, sa han och visade bilder från Malmö, Göteborg och Uppsala som på olika sätt försökt bygga attraktiva bostadsområden.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Bostadsbristen syns inte i mindre bostadsyta, den har ökat lika mycket som befolkningen mellan 1997 och 2009, cirka 14 procent. Emil Pull vill hellre definiera bostadskrisen som en ökande bostadsorättvisa. På 1980-talet kostade det lika mycket att bo i hyresrätt, bostadsrätt eller villa men i dag är hyresrätten betydligt dyrare.

Filmen Bostadsbristen visade vad bostadskrisen gör med människor.
– Jag har aldrig haft sådana problem att få folk att ställa upp. Det är känsligt med bostaden. Om man sitter på ett svart kontrakt, vem vill ställa upp då? frågade sig David Nilsson Hamne, filmens skapare.

Annons

”Om någon sa att jag får ett riktigt kontrakt, jag skulle inte sluta pussa på den personen” säger en mamma i filmen. Hon har flyttat 20 gånger på 10 år bor i andra hand med sina döttrar, trångt, dyrt och otryggt. De tassar och viskar och vet aldrig om de plötsligt måste flytta igen.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Förbundsordförande Marie Linder från Hyresgästföreningen fortsatte på samma tråd.
– Boendet har blivit individens ansvar när det borde vara samhällets. Vi har inte vårdat den svenska modellen på bostadsmarknaden. Och från att ha varit lika villkor mellan boendeformerna subventioneras det ägda boendet med 40 miljarder. Vi som bor i hyresrätt får inte del av detta.

Den ena politikern, stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller, berättade att Södertälje bygger för fullt.
– Vi är på gång med att besluta om det största bygglovet på 40 år och har börjat jobba med stora markanvisningar. Det är lätt att hitta intressenter, de största byggarna vill komma hit, sa han.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner berättade om trångboddhet och bostadsnöd.
– Jag lovar, jag har träffat många som är utsatta. Det bodde elva personer i en tvåa, de sov i skift. En gubbe bodde i källaren och hyrde del i kök och dusch. Här kan du köpa ett kontrakt redan i Syrien och vara skuldsatt för hela livet, sa hon och betonade att det inte räcker med att bygga. Det behövs ändrade lagar när det gäller mantalsskrivning och svarta kontrakt.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Om vi ska ta diskussionen om svarta kontrakt ska andra boende också ta ansvar. Det är inte rätt att det går att tjäna grova pengar på att hyra ut en eller snart kanske två bostadsrätter, svarade Marie Linder.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.