Svartbyggen hyrs fortfarande ut som bostäder – två år efter avslöjandet
Det är en onsdag i januari 2023, några veckor efter Hem & Hyras publicering om svartbyggen och olovliga bostäder.
Tre personer från stadsbyggnadskontoret är på plats utanför en adress i Skärholmen i södra Stockholm. De har kallat dit tre personer från polisen, två låssmeder och fastighetsskötaren.
Efter Hem & Hyras publicering i december 2022 har olovliga bostäder anmälts på adressen. Nu är kommunen på plats för att följa upp anmälan.
Låssmed öppnar dörr
Först undersöks ett utrymme strax innanför en grå port i en av huslängorna. En låssmed får upp dörren under närvaro av polisens personal.
Innanför syns skor och kläder i hallen. I ett rum står en bäddad dubbelsäng och i ett annat rum finns en soffa belamrad med saker. Köket är möblerat med en ljus matta och en hörnsoffa. Det finns också ett litet badrum med dusch och toalett.
Ingen är hemma men stadsbyggnadskontoret konstaterar att det är fullt möblerat och att utrymmet används som bostad. Planritningar visar att det är en gammal tvättstuga.
Stora rör i taket
Kommunens tillsynspersonal går vidare till ett annat utrymme som också ska vara en olovlig bostad. Där öppnar en kvinna som berättar att hon bor där. De ser sovrum med garderober och ett möblerat vardagsrum. Innanför dörren till köket går det stora rör i taket. En taklampa lyser upp köket som har små källarliknande fönster. Två tvättmaskiner står bredvid varandra vid diskbänken.
Tillsynspersonalen konstaterar att utrymmet används som bostad. Enligt planritningen är även det här en gammal tvättstuga. Något tillstånd att bygga om tvättstugan till bostad finns inte. Det är ett svartbygge.
Saknas bygglov för bostäderna
Det var i december 2022 som Hem & Hyra avslöjade att fastighetsägaren Wonna I de Jong som byggt upp ett hyresimperium i Sverige tjänar pengar på att hyra ut olovliga bostäder.
Granskningen visade att utsatta människor bodde i skrubbar, industriutrymmen, gamla cykelrum och andra lokaler som inte får användas som bostäder.
Minst 33 svartbyggen
I de sju fastigheter som ingick i granskningen upptäcktes 33 svartbyggen, motsvarande ett helt hyreshus. Dessutom hyrdes en industrilokal ut som boende. Av de 33 var 24 registrerade som lägenheter hos kommunen och Lantmäteriet trots att de saknade bygglov.
Lägenheterna saknade alltså de nödvändiga tillstånden från kommunen för att kunna användas som bostäder – men hyrdes ändå ut.
Ansökt om bygglov i efterhand
Stadsbyggnadskontoret konstaterade i början av 2023 att de anmälda svartbyggena användes som bostäder. Efter det har Wonna I de Jong Fastigheter ansökt om bygglov i efterhand för svartbyggena.
Nyligen fick Hem & Hyra signaler om att utrymmena fortfarande används och hyrs ut – detta trots att kommunen inte gett tillstånd att använda bostäderna.
Uthyrningen fortsätter
När vi åker ut till flera adresser kan vi konstatera att det stämmer. Uthyrningen av svartbyggena fortsätter.
De som hyr utrymmena är rädda och vill inte att vi nämner några namn. De har ingen annanstans att ta vägen. ”Ska vi bo på gatan?”, säger en person.
Flera personer talar ingen svenska eller engelska.
Kommunen: ”Kan i dagsläget inte göra någonting åt det”
Trots att hyresvärden fortsätter hyra ut svartbyggen, så agerar inte kommunen i nuläget.
Maria Mohammadi, tillförordnad enhetschef på bygglovsavdelningens tillsynsenhet i Stockholm, skriver i ett mejlsvar att de först ska avgöra om hyresvärden kan få bygglov i efterhand för bostäderna. Först när det är klart kan kommunen gå vidare med anmälningarna om de olovliga bostäderna.
”Hyresvärden får inte hyra ut förrän de har fått bygglov. I de fall utrymmen hyrs ut kan vi dock i dagsläget inte göra någonting åt det. Under pågående process kan vi endast ingripa om det finns konstaterad risk för liv och hälsa,” skriver hon.
Vill bygga nya hyreshus
Parallellt med kommunens utredningar om olovliga bostäder har Wonna I de Jong Fastigheter ansökt hos kommunen om att få bygga nya hyreshus. Ansökan gäller nybyggnation av hyreshus på bland annat sju och tio våningar och påbyggnader på befintliga hus i Bredäng i södra Stockholm.
Hem & Hyra har sökt Wonna I de Jong men hon har inte gått att nå.
Läs intervjun med Jan Valeskog (S), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad, som reagerar på Hem & Hyras uppgifter.
Hem & Hyra har tidigare granskat Wonna I de Jong Fastigheter och Aeternum KB i Stockholm och upptäckt både svartbyggen och bulvanupplägg. Granskningarna ledde till reaktioner från flera ledande politiker som utlovade ökad tillsyn av hyresvärdar.
Uppgifterna byggde dels på hyresgästers vittnesuppgifter som vi kontrollerade på plats, dels på anonyma anmälningar till kommunen och dels på uppgifter från olika register hos kommunen. För att människor ska kunna folkbokföra sig på svartbyggena krävs att utrymmena registreras hos Lantmäteriet.
När vi jämförde uppgifter från Lantmäteriet om nyregistrerade lägenheter med kommunens arkiv kunde vi se att hyresvärden inte har ansökt om bygglov hos kommunen trots att lägenheterna alltså registrerats som bostäder. Vi hittade dessutom nio helt oregistrerade lägenheter via portlistor och dörrar, med lägenhetsnummer som inte ens existerar hos myndigheterna.