Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder
Ulrik Lindelöv, en känd profil i Alingsås, har ofta synts i media som kändiskock och grillmästare. Han har vunnit EM- och VM-guld i grillning som lagledare. Han har drivit restaurang på Nolhaga slott, ett landmärke i staden. Efter att ha drivit Gräfsnäs slottscafé i 15 år, driver han nu restaurangen Lindelöv på Sävelund
Nu kan vi avslöja en mörk sida bortom restaurangframgångarna.
– Jag är hellre bostadslös än bor hos Ulrik, säger Susanna Karlsson, en av hans tidigare hyresgäster.
Livsfara med svartbyggen
Det är inte första gången som Ulrik Lindelöv blir omskriven i media som hyresvärd. Hyresgäster på Borgmästarevägen kritiserade honom 2022 då de inte tyckte att han skötte sin fastighet, varken inomhus eller utomhus, något som Alingsåskuriren tidigare skrivit om. Han har dessutom tvingats riva en uteplats på 19 kvadratmeter, som han byggde utan bygglov på ett Q-märkt hus på Alströmersgatan. Det vill säga ett hus med högt kulturhistoriskt värde.
Problemen med Ulrik Lindelöv som hyresvärd har fortsatt och vår granskning visar hur han både har byggt om och hyr ut svartbyggen i källaren i flera av sina hyreshus.
– Det kan bli direkt livsfara för personer som bor i svartbyggen, säger Magnus Bredesen, brandinspektör på räddningstjänsten i Alingsås.
Det kan nämligen försvåra för räddningstjänstens arbete att rädda liv.
– Det påverkar vår insats väldigt mycket om vi kommer till en källarbrand till exempel, där vi inte förväntar oss att någon bor. Vi tappar viktig tid då vi behöver ställa om och skifta fokus från brandhantering till livräddning mitt i insatsen om vi inser att det kan finnas människor kvar som inte har haft rätt förutsättningar att utrymma på egen hand. Det är väldigt allvarligt, säger Magnus Bredesen.
Annonserade svartbyggen öppet
När vi söker efter lediga lägenheter i Alingsås dyker rum på Alströmersgatan upp. Både via Blocket och Facebook kan vi se hur Ulrik Lindelöv annonserar att han hyr ut lägenheter i källaren. För att få mer information kontaktar vi honom under fingerat namn. Så här svarar han:
”Hallå!
Jag tror att vi har ett litet rum och ett stort rum ledigt 1 juni som det ser ut just nu.
Alströmergatan källaren
Det är 2 rum på ca 10m2 respektive 15m2 samt som kostar 2000 kr / månad respektive 3200kr inkl värme, el och bredband som kommer bli lediga under april. Det finns 5 rum i källaren på Alströmergatan och där bor folk som jobbar/pluggar i Alingsås men bor en bit bort så det är ganska så lugnt på helgerna. Det finns 2 badrum med dusch 🚿, gemensamt kök och vardagsrum med tv, samt 2 tvättstugor.
Mv. Ulrik”
Vi har pratat med flera hyresgäster, såväl nuvarande som tidigare, i källarlägenheterna. Susanna Karlsson är en av dem.
– Det regnar in och så mycket grejer har blivit förstörda av vattnet. Dessutom har det varit mycket skadedjur som råttor, paddor, ödlor och myror. Det är för jävligt där, säger hon och visar bilder samt filmer från översvämningar och skadedjur bland annat.
Bygglovschefen kände inte till att det bor folk i källaren
Martin Frank Cederbom är tillförordnad enhetschef på bygglovsenheten i Alingsås kommun. När vi kontaktar honom bekräftar han att det har funnits problem på Alströmersgatan.
– Vi kan konstatera att lokalen i källaren har använts som övernattningslägenhet. Sedan 2020 finns ett tillsynsärende som visar att källaren används till något annat, säger han.
Kommunen fick nys om att Ulrik Lindelöv hade byggt om olovligt i källaren och begärde in bygglovshandlingar redan 2020.
– Vi fick in en ansökan om bygglov året därpå, men vi har inte kunnat hantera den då det fortfarande saknas uppgifter. Anledningen till att ärendet har pågått så länge är att det funnits andra ärenden som vi har fått prioritera högre, säger bygglovschefen Martin Frank Cederbom.
Vet du som bygglovschef om att det bor folk i källaren på Alströmersgatan?
– Nej, det visste jag inte om. Vi har utgått från att det inte längre har varit någon olovlig verksamhet i byggnaden efter vår dialog med fastighetsägaren i tillsynsärendet. Finns det även i nuläget sådan problematik får vi titta vidare på det. I och med att det saknas bygglov för bostäder så får människor inte bo där, säger Martin Frank Cederbom.
Agerar efter granskningen
Efter att vi presenterat uppgifter ur vår granskning för bygglovschefen så säger han att kommunen kommer att agera.
– I praktiken innebär det här att han hyr ut lägenheter olovligt då de inte är godkända av oss i byggnadsnämnden, säger han.
När vi granskar kommunens handlingar ser vi att Ulrik Lindelöv har skickat in filmer till kommunen som visar hur han byggt om källaren på Alströmergatan till lägenheter. Vi har också sett hur han öppet annonserar på olika plattformar att han hyr ut källarlägenheterna.
– Bygglovsenheten använder normalt sett inte tjänster såsom Facebook eller Blocket i våra tillsynsärenden. Om vi får till oss information från den typen av kanaler kan vi självklart ta del av den. De två filmerna från Ulrik har en tidigare handläggare hos oss tagit emot, men handläggaren bedömde inte att filmerna innehöll någon relevant information till ärendena. Ingen av oss som för närvarande jobbar på bygglovsenheten har sett filmerna av den anledningen, uppger Martin Frank Cederbom.
Olovlig uthyrning även på Märövägen
Susanna Karlsson har under många år bott i flera av Ulrik Lindelövs lägenheter. Bland annat bodde hon en period på Märövägen, där Ulrik Lindelöv äger två hyreshus. I slutet av maj förra året sades kontraktet upp då Ulrik Lindelöv uppgav att hon inte betalat hyran. Frågan avgjordes i Hyresnämnden som gick på hans linje och Susanna tvingades flytta. Istället blev hon erbjuden en lokal i Ulrik Lindelövs andra hus på Märövägen, men enligt henne visade den sig vara obeboelig.
– Jag gick på visning. Det gick rör i taket och han hade satt in ett kök, säger hon.
Även på Märövägen har källarutrymmen i bägge husen byggts om utan bygglov till lägenheter. Kommunen gjorde en tillsyn i ett av hyreshusen 2021 där de slog fast att ingen fick bo i källaren. Enligt beslutet så löste sig det hela med att Ulrik Lindelöv gjorde en så kallad frivillig rättelse genom att sluta hyra ut rummet som lägenhet. Trots det blev Susanna Karlsson erbjuden ett svartbygge i källaren året därpå. Hon visar en sms-konversation som hon har haft med Ulrik Lindelöv.
– Han sa att han kunde lösa en lägenhet som passade min plånbok bättre. Han vill skicka ner mig i en jävla källarlokal för att jag är besvärlig, han kommer aldrig få ner mig dit, säger hon.
Vanskötta hyreshus på Märövägen
När vi besöker Ulrik Lindelövs hus på Märövägen möts vi av en vildvuxen trädgård och en oklippt gräsmatta. På fasaden flagnar färgen och markisen hänger i trasor. Stängslet är trasigt och trappuppgången är dåligt städad. Mellan springorna i golvet har det samlats smuts under lång tid.
Jon Magnusson är en av dem som bor i huset. Han har bott på Märövägen i nästan 15 år. I hans lägenhet är fönsterbrädorna i dåligt skick och mycket färg har flagnat. I hans köksfönster är det ett hål rakt ut till utsidan som han själv lagat med silvertejp.
– Det har stått en byggställning här sedan förra sommaren. Då anställde Ulrik sommarjobbare som skulle måla fönsterkarmarna, men byggställningen nådde inte hela vägen upp, säger han.
Anmäldes till kommunen
Jon Magnusson visar oss ner i källaren. Där möts vi av en stängd dörr som leder oss in i ett kalt rum med ett kök utmed väggen. Här ska det innan ha varit ett förråd som tidigare hyresvärdar hyrt ut.
– När Ulrik tog över gjorde han om källaren till bostäder, sen har det bott folk där till och från, säger han.
Utanför lägenheten finns en toalett med duschkabin.
– Toaletten har funnits här länge, men duschen satte Ulrik in i samband med att han skulle hyra ut boende i källaren, säger Jon Magnusson.
Dagen efter att vi varit på besök på Märövägen så får vi sms av Jon Magnusson om att Ulrik Lindelöv under dagen varit på plats och fixat i trädgården, rensat bort grenar och klippt gräset.
– Sorgligt på sätt och vis att pressen måste dyka upp för att det ska hända något, skriver han.
”Han gör som han vill och struntar fullständigt i lagar”
Förra hösten inledde kommunen ett tillsynsärende på Märövägen efter tips om att Ulrik Lindelöv byggt om två utrymmen i källaren till lägenheter och att någon bodde i en av dem. Kommunen arbetar fortfarande med ärendet.
Enligt en av personerna som vi har pratat med, flyttade en kille ut från källaren efter att kommunen varit där och inspekterat. Kort därpå ska det ha flyttat in någon i källaren igen.
– Han (red anm. Ulrik Lindelöv) gör som han vill och struntar fullständigt i lagar och förordningar, säger en av hyresgästerna som vill vara anonym.
Räddningstjänsten: ”De som drabbas blir de boende”
Att som hyresvärd bygga lägenheter utan bygglov kan få förödande konsekvenser för de som bor där, om inte brandskyddet är korrekt utformat. Det kan då till och med vara förenat med livsfara och räddningstjänstens livräddningsarbete kan försvåras, enligt brandinspektör Magnus Bredesen.
– De som drabbas blir ju de som bor där. Det kan handla om personer som är socialt eller ekonomiskt utsatta eller som inte vet om sina rättigheter och råkar ut för en oseriös aktör, säger han och fortsätter.
– Vanliga brister vi stöter på när vi kontrollerar olovliga boenden är till exempel bristande utrymningsmöjligheter, avsaknad av brandlarm, brandsäkrade dörrar, ventilationer och väggar.
Han understryker att räddningstjänsten inte har tittat specifikt på Ulrik Lindelövs fastigheter, men säger att de gör platsbesök när de får tips om olovliga byggen.
Felaktiga kontrakt
Flera av personerna som vi varit i kontakt med berättar om hur problemen på Märövägen började direkt när Ulrik Lindelöv tog över.
– När Ulrik tog över skickade han ut brev om att vi saknade besittningsrätt. Han sa att det saknades hyreskontrakt från den tidigare hyresvärden och att han skulle höja hyran utan förhandling med Hyresgästföreningen. Det kändes helt fruktansvärt, han ljög från första stunden, säger en tidigare boende som vill vara anonym.
Enligt Hyresgästföreningens förhandlingsjurist Ludvig Möller kan man som hyresvärd inte förvänta sig att hyresgästen ska följa ett sådant kontrakt som Ulrik Lindelöv skickade ut.
– Jag har svårt att se att det här avtalet skulle vara giltigt. Det finns förhandlingsordning på fastigheterna på Märövägen, vilket innebär att hyresvärden måste förhandla med Hyresgästföreningen om hyran, säger han.
Besittningsskydd innebär att du som hyresgäst har rätt att få ditt hyresavtal förlängt och att hyresvärden inte kan säga upp din bostad hur som helst. Saknas besittningsskydd är det betydligt lättare för en hyresvärd att göra sig av med hyresgästen.
Men Ulrik Lindelöv kan inte bara bestämma över besittningsskyddet hur som helst. Antingen måste hyresnämnden godkänna att det tas bort, vilket inte har skett i det här fallet. Eller så kan hyresvärden avtala bort det i en särskild upprättad handling efter att man flyttat in. Det kan alltså inte stå direkt i hyresavtalet, vilket det gör i det här fallet.
Skyller på den tidigare hyresvärden
Enligt boende uppgav Ulrik Lindelöv att hans ändringar i hyreskontrakten berodde på att den tidigare hyresvärden inte skickat de gamla kontrakten till honom. Den tidigare hyresvärden säger något annat när vi ringer honom.
– Jag skickade över allt till Ulrik när han skulle ta över, säger han.
Jon Magnusson berättar att han också reagerat på de nya kontrakten och därför valt att kontakta den tidigare hyresvärden. Enligt Jon Magnusson sa den tidigare hyresvärden att han hade skickat över de gamla kontrakten till Ulrik Lindelöv.
– Då förstod jag att det var något skumt och kontaktade Hyresgästföreningen istället för att skriva på, säger Jon Magnusson.
”Vill inte att Ulrik vinner”
Flera hyresgäster som vi har pratat med vill inte ställa upp med namn eller bild. De har beskrivit en rädsla för sin hyresvärd Ulrik Lindelöv, då de är oroliga över att bli bostadslösa eller att han ska försämra deras boendevillkor.
– Många vågar inte klaga. Om man stöter sig med Ulrik är de oroliga för att bli bostadslösa. Folk är rädda för honom, säger Susanna Karlsson.
Jon Magnusson instämmer.
– Jag vet att folk är rädda för honom, men jag är gammal punkare så mig kan han inte skrämma. Jag vill prata för de som inte vågar prata, säger han.
Susanna Karlsson var fram tills alldeles nyligen skriven på Alströmersgatan, men hon säger att hon inte längre bor där. Enligt henne har hon flyttat tillfälligt och fått en ny lägenhet hos en annan hyresvärd.
– De andra som jag pratat med i källaren på Alströmersgatan tycker det är förjävligt. Jag skulle aldrig rekommendera Ulrik som hyresvärd, säger hon.
Trots alla brister och fel som Jon Magnusson har visat oss på Märövägen väljer han att bo kvar.
– Jag vill inte flytta. Det är ett bra läge och grannarna är trevliga. Jag vill inte att Ulrik vinner, säger han.
Vi har varit i kontakt med Ulrik Lindelöv flera gånger via mejl, telefon och sms samt skickat kritiken och våra frågor till honom. Han har valt att inte svara på någon av våra frågor.
–Jag avböjer att kommentera, skriver han i ett mejl.
Granskningen visar hur krögaren och Alingsåsprofilen Ulrik Lindelöv, gång på gång brutit mot regler, misskött fastigheter och skrämt folk till tystnad sedan han gett sig in i rollen som hyresvärd.
Både Hem & Hyra och Alingsås Tidning har fått tips som rör Ulrik Lindelövs hyreshus i Alingsås. Våren 2024 bestämde vi oss för att tillsammans gå till botten med tipsen.
De senaste månaderna har vi pratat med ett tiotal av Ulrik Lindelövs nuvarande och tidigare hyresgäster som vittnar om en rad missförhållanden, allt från misskötta fastigheter till svartbyggen.
Vi har vid upprepade tillfällen besökt Ulrik Lindelövs hyreshus där vittnesmål vi tagit del av bekräftats. Vi har pratat med myndighetspersoner, experter och sakkunniga som problematiserat uthyrningen av svartbyggen ur flera aspekter.
Med hjälp av AI har vi analyserat en stor mängd data. Det handlar om tusentals mejl, sms, planritningar, bygglovshandlingar, bilder, videomaterial och rättsliga dokument.
Ulrik Lindelöv har valt att inte svara på någon av våra frågor.
Vet du mer? Kontakta oss.