Annons

Svarthandel och ockerhyror utreds

Nyheter Kan hårdare straff och större risk att förlora hyreskontraktet minska svarthandel och överhyror? Det ska en statlig utredning undersöka.
Hårdare straff för säljare och mäklare och risk att förlora kontraktet för köparen. Det är åtgärder mot svarthandel, som nu ska utredas.

Ingen vet hur omfattande den är, men svarthandeln med hyreskontrakt tycks ha brett ut sig. Den förekommer både på de ”fina” adresserna i storstäderna, i förortsområden och på småorter i och med att många är i skriande behov av bostad. Enligt polisen har den grova organiserade brottsligheten blivit allt mer aktiv på denna lukrativa och ganska riskfria marknad.

Nu har regeringen beslutat att utreda vad som behövs för att komma åt den olagliga handeln och förmedlingen av hyresrätter. Till exempel kan beviskraven ändras och straffskalan ses över.

Läs ocksåDödlig handel med svarta kontrakt

− Den olagliga handeln med hyresrätter gör att möjligheterna att få en hyreslägen­het minskar. Det drabbar personer som vill etablera sig på bostads­marknaden särskilt hårt. De här vill vi komma till rätta med, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Den som köper hyreskontraktet kan inte straffas, men i vissa fall kan man bli av med hyreskontraktet. Där bör lagen bli tydligare, enligt kommittédirektiven, så att det blir klarare vad som kan leda till att köparen förlorar sin hyresrätt.

Annons

Jan Josefsson, hovrättsråd i Göta hovrätt, har utsetts till särskild utredare. Han ska också komma med förslag om hur oskäliga andrahandshyror och inneboendehyror kan motverkas. I dag riskerar den som tar ut överhyra att tvingas betala tillbaka i efterskott. Utredaren ska bedöma om man även ska kunna bli av med hyreskontraktet eller inte får lov att hyra ut i andra hand.

Läs ocksåUnik dom fäller svartmäklare

Samtidigt betonar kommittédirektiven att möjligheten att överlåta en hyresrätt eller hyra ut den i andra hand fyller en viktig funktion. Det gör hyresmarknaden mer flexibel och är viktigt för hyresgäster som behöver förändra sin boendesituation. Därför ska utredaren inte föreslå åtgärder som kan försvåra legitima byten eller andrahandsuthyrning.

Utredningen ska redovisas senast den 2 november 2017.

Regeringen meddelade också i dag att utredningen Stärkt ställning för hyresgäster, som skulle ha varit klar 1 februari, får två månader till på sig.

Annons
Läs ocksåFlyktingar målet för svartmäklare

 

 

Läs också Hyran betalas i ett kuvert ute Betalade för hög hyra - får tillbaka 42 800 kr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.