Annons

Amir hyrde lägenhet svart – socialtjänsten betalade hyran

Södermanland Trots skärpta lagar kontrollerar få kommuner att andrahandsuthyrningar är godkända. De riskerar därmed att betala ut försörjningsstöd till brottslig verksamhet. Amir är en av dem som hyrde en lägenhet svart. Hyran stod socialtjänsten för.
Foto: Anna Rytterbrant
Amir hittade en lägenhet att hyra i andra hand och fick hyran betald av soc. Han visste inte att det är skillnad mellan vita och svarta kontrakt.

Amir var hos sin socialhandläggare och fick veta att om han bara hittade en lägenhet, skulle han få försörjningsstöd till hyran. Via vänners bekanta och en skopa tur hittade han en andrahandslägenhet.
– Jag var så glad – det kändes fantastiskt, säger han.

I oktober förra året infördes ny lagstiftning, med hårdare ­regler för andrahandsuthyrning. Nu kan svart­uthyrning – att hyra ut sin lägenhet utan tillåtelse från hyresvärden – leda till att man blir av med hyreskontraktet utan att först få en varning. Den som dessutom tar ut för hög hyra riskerar att dömas till fängelse. Trots det kontrollerar få kommuner om andrahandsuthyrningar är godkända av hyresvärdarna innan de betalar ut försörjningsstöd. Landets kommuner är nämligen oense om socialtjänsten ska – eller ens får – kontrollera det.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Hem & Hyras granskning av 48 av 52 kommuner i Mellansverige visar att endast ett tiotal kräver bevis för att kontraktet är godkänt innan försörjningsstöd till andrahandshyror betalas ut. Bland dessa tio finns ingen av de största kommunerna Örebro, Eskilstuna, Karlstad, Falun eller Borlänge, trots att det är här svartuthyrning är vanligast.
– Det betyder sannolikt att skattepengar används till svartuthyrning, säger Rickard Sahlkvist som arbetar mot svartuthyrningar på Örebrobostäder.
Att de större kommunerna inte kontrollerar om kontrakten är godkända, tror han kan bero på att bostadsbristen är så svår i städerna att varje person som ordnar bostad på egen hand är en lättnad för socialkontoren.

Svaren vi fått från kommunerna i vår undersökning visar att flera anser att de gör vad de kan för att ta reda på om uthyrningen är godkänd, men att de inte kan kräva att få se vare sig tillstånd från hyresvärden eller få kontakta denne.

Och här finns kärnan till varför det skiljer sig mellan kommunerna: de tolkar lagen olika.
Kommuner som Lindesberg och Arvika kräver att få se hyresvärdens godkännande av andrahandsuthyrningen, annars betalas inget försörjningsstöd ut.
Medan kommuner som Flen och Mora anser att det enligt deras tolkning skulle inkräkta på den personliga integriteten.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Även kommunen där Amir bor svarar att de inte kontrollerar om andrahandskontrakt är godkända. Han fick tag på lägenheten då mannen som hade förstahandskontraktet flyttade till en annan stad. Han tog inte ut någon överhyra.

Annons

En eftermiddag i höstas när det regnade kom Amir hem och såg ett brev från det kommunala bostadsbolaget.
– Det stod att mannen jag hyrde av inte hade rätt att hyra ut. Jag blev väldigt rädd, säger han.

Vare sig Amir eller förstahandshyresgästen visste att man behöver hyresvärdens tillstånd för att få hyra ut i andra hand. Amir funderar på om det kanske hade det varit bättre för honom om socialen krävt att andrahandsavtalet var godkänt. Men å andra sidan: hade värden sagt nej, hade han inte fått hyra alls. Nu fick han ändå någonstans att bo i fem månader.

Läs ocksåSadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronorEn man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.

På fem år har Öbo hittat cirka 600 otillåtna uthyrningar och personer som inte har behov av lägenheter. Hur många som haft hyrorna betalda via försörjningsstöd är omöjligt att säga. Men i Uppsala infördes nya striktare rutiner i november. Sedan dess har sju personer fått avslag på sin ansökan om försörjningsstöd då de inte haft godkända andrahandskontrakt.

Carin Westmark som är chef över försörjningsstöd på Örebro kommun förstår att bolagen vill att de ska bli striktare.
– Jag vet att hyresvärdarna vill vi ska kräva att andrahandskontrakt är godkända, men det är inte vår uppgift att trygga bostadsbolagen utan vi har sekretess att ta hänsyn till.

Ändå utreder Örebro kommun just nu om även de ska bli striktare och kräva bevis på att andrahandsuthyrningar är godkända.
– Vi undersöker om den nya lagen om andrahandsuthyrningar påverkar tolkningen eller inte. Just nu ser vi mer till att människor hittat ett eget boende med ett kontrakt från den som har lägen­heten: det har varit nog för oss.

Annons

Kommunala Kfast i Eskilstuna har en person som på heltid jobbar med otillåten andrahandsuthyrning. Under två år har 221 hyresavtal sagts upp av den anledningen, antingen av bolaget eller så har hyresgästerna själva valt att säga upp sig.

Liselotte Perbro är chef för Kfasts kundcenter.  Hon tycker det vore bra om socialförvaltningen kontrollerade med bolaget att det verkligen är ok att en lägenhet hyrs ut i andra hand.
– Då vet man att den hyrs ut på schysta villkor, förklarar hon.

Vid en andrahandsuthyrning tittar Kfast främst på vilka skäl lägenhetsinnehavaren anger för att hyra ut sin bostad till en annan person. Vem den senare är spelar en mindre roll för bolaget.
– Vi lägger inte så stor vikt vid vem lägenheten hyrs ut till, eftersom det är personen som hyr i första hand som ansvarar för den som bor i hans eller hennes lägenhet, säger Liselotte Perbro.

När Amir insett att han bodde på svartkontrakt började han genast leta bostad igen. Men fortfarande sista natten visste han inte var han skulle ta vägen nästa dag.
– Jag hade gjort mig av med alla möbler och saker för att jag inte hade någonstans att bo. Allt jag hade var två väskor och två filtar. En filt jag låg på och en jag hade över mig sista natten. Jag sov inte så bra den natten, säger han.

Fakta: Nya lagen kan ge fängelse

I oktober ändrades lagen så att den som hyr ut otillåtet och tar för hög hyra kan mista lägenheten och riskerar fängelse.

Den som hyr ut olovligen och tar korrekt hyra kan mista lägenheten.

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.