Var femte ung i Stockholm har betalat för hyreskontrakt
Svartkontrakt är ett ämne som per definition det är svårt att få något grepp om. Det är olagligt att sälja men inte att köpa. Hem & Hyra har tidigare kartlagt svartkontraktens utbredning i alla samhällsklasser.
Nu har Hyresgästföreningen låtit Novus genomföra en enkätundersökning bland drygt 1 000 personer boende i hyresrätt. Av dem svarar knappt fem procent att de någon gång betalat för ett hyreskontrakt.
Bland unga under 30 år i storstadsområdena är det dock betydligt vanligare. I den gruppen har 13 procent köpt svart, i Storstockholm hela 18 procent.
Det är framför allt små lägenheter som sälja och köps svart, 42 procent är ettor.
– Det verkar som att det vanligaste är att man tvingas betala svart för sin första hyresrätt med förstahandskontrakt. Det tyder på att bytesrätten i sig inte är det stora problemet i sammanhanget eftersom de som betalar svart är personer som inte redan har ett kontrakt och därmed inte har något att byta med, säger Love Börjeson, senior analytiker på Hyresgästföreningen.
Det finns antydningar i studien att handel med kontrakt också kan förekomma i viss utsträckning för de riktigt stora lägenheterna. Beloppen är då högre och betalningarna går till mäklare snarare än till fastighetsägare eller hyresgäster. Studien är dock för liten och resultaten för osäkra i denna fråga för att man ska kunna dra långtgående slutsatser.
Den stora anledningen till svarthandeln är bristen på hyresrätter, menar Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
– Med fler bostäder som människor har råd att efterfråga så ökar också möjligheten för fler att hitta ett boende på rätt sätt. Men det kräver ett större samhällsfokus på inte bara att det byggs utan på vad som byggs och för vilka, säger hon.