Kyrkan får rätt att sparka ut hotfull hyresgäst
Sedan 2003 har hyresgästen hyrt ett hus som ligger på en kyrkogård av en mindre församling i Skåne. Vid inflyttningen var huset i mycket dåligt skick och under ett par år genomförde hyresgästen omfattande renoveringar och fick även ersättning för sitt arbete. Men enligt församlingen urartade renoveringsarbetet och efter några år hamnade parterna i konflikt.
Men trots att parterna reglerade frågan i ett avtal 2010 fortsatte hyresgästen att kräva kyrkan på pengar. Utöver det ska hyresgästen även ha trakasserat församlingens personal som han uppvaktat med brev, mejl, med besök både hemma och på arbetsplatsen.
Tillslut blev situationen ohållbar och församlingen skickade ut rättelsebrev till hyresgästen där de uppmanade honom att sluta med sitt beteende. Församlingen ansåg att deras ekonomiska konflikt avgjorts genom avtalet de ingått 2010.
Efter några lugna år började hyresgästen åter igen ifrågasätta uppgörelsen. Han hävdade bland annat att han blivit lurad och att han hade rätt till mer pengar. Trots att församlingen skickat ut rättelsebrev under 2017 och 2018 ska hyresgästen ha fortsatt med sina trakasserier.
I juli 2018 säger församlingen upp hyresavtalet men hyresgästen vägrar flytta. Ärendet avgörs av hyresnämnden i Malmö. I november 2018 slår nämnden fast att i avtalet från 2010 framgår det klart och tydligt att hyresgästen inte har rätt till mer ersättning för de renoveringar som utfördes före 2010.
Hyresnämnden poängterar att detta inte är en ”vanlig” uthyrningsverksamhet och syftar på att församlingen enbart hyr ut ett hus och att de därför inte kan förväntas tåla besvärliga beteenden i samma utsträckning som en större hyresvärd.
Bostaden ligger också nära församlingens verksamhet vilket gör det svårt att undvika kontakt med hyresgästen. Hyresnämnden tar upp att hyresgästen även har en bostad i Danmark. Då hyresgästen inte har jobb eller någon annan anknytning till orten gav hyresnämnden församlingen rätt att säga upp kontraktet.
Hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt som nu gör samma bedömning som hyresnämnden. De anser att församlingens personal trakasserats på ett sätt som de inte ska behöva tåla. De tror inte att hyresgästen kommer att förändra sitt beteende i framtiden. Därför sägs hyreskontraktet upp och mannen måste flytta. Beslutet kan inte överklagas.