Svedalahem kräver höjda hyror nästa år
Om Svedalahems ledning får som de vill höjs hyrorna med 38 kronor per kvadratmeter och år eller i snitt 3,7 procent för 1 240 hyresgäster i Svedala. Det är kravet som Svedalahem lämnat till Hyresgästföreningen och det är också startskottet för hyresförhandlingarna mellan de två parterna. Det motsvarar samma nivå som de privata fastighetsägarna i regionen krävt i höjning, men ligger långt över den redan färdiga överenskommelsen med Ystadsbostäder, som höjer hyran med 0,89 procent från årsskiftet.
– Svedalahem har lämnat ett högt yrkande och de hänvisar till räntor och taxor. Det är svårt att säga något nu om var vi landar eftersom vi inte har setts än. Vi behöver se ett mer detaljerat underlag, men vi hoppas så klart på en bra uppgörelse för hyresgästerna, säger Lisa Eliasson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Pehr Carlberg, vd för Svedalahem, menar att man yrkar så mycket som motsvarar kostnadsökningen.
– Ett snitt på 3,7 procent motsvarar det vi behöver. De senaste åren har höjningen inte varit i nivå med det. Det handlar om att våra kostnader för reparationer, underhåll, vatten, värme och så vidare ökar från år till år, säger Pehr Carlberg.
Svedalahem höjde hyran med 0,7 procent i år och gjorde i fjor en vinst på 5,2 miljoner kronor, vilket är en minskning från föregående år då vinsten landade på 11,8 miljoner kronor.
Landets första uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och ett kommunalt bostadsbolag blev klar i början av oktober. Då stod det klart att det kommunala bostadsbolaget i Karlstad höjer hyran med 1 procent, vilket är betydligt lägre än det bud på 3,5 procent som SABO, allmännyttans branschorganisation, och Fastighetsägarna gemensamt föreslagit centralt för landet.
Flera kommunala värdar och Hyresgästföreningen gjorde redan förra året uppgörelser för 2019. Här kan du se vilka:
Så mycket höjer skånska värdar hyran 2019 – se listan
- Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
- Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet för föreningens sida.
- Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
- Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.