Svensk ombildningsfinans i konkurs – krävdes på över en halv miljon efter härva
”De har varit påstridiga och gjort mycket som inte hör till regler och lagar. Vi har haft väldigt mycket problem med företaget,” skriver styrelsen för en bostadsrättsförening i Sollentuna där företaget varit aktivt efter ombildningen.
Svensk ombildningsfinans är en aktör som dykt upp i slutfasen av en ombildningsprocess och som har kunnat avgöra om en ombildning går igenom eller inte.
Företaget har främst köpt bostadsrätter tillsammans med hyresgäster. På det sättet har bolaget kunnat hjälpa till att skapa den majoritet som krävs för en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter i en fastighet.
Köpte en bostadsrätt
Men en bostadsaffär gick inte som företaget hade tänkt sig. Det var när bolaget gav sig in i efterspelet av en kontroversiell ombildning i Sollentuna.
En bostadsrätt som tillhört en tidigare ledamot med ekonomiska problem såldes på exekutiv auktion efter att Kronofogden gjort en utmätning. Svensk ombildningsfinans ropade in bostadsrätten för 2,9 miljoner kronor.
Byggde om utan att vara medlem
Bolaget började sedan att omvandla lägenheten från en fyra till en trea och en etta. Samtidigt visade det sig att Svensk ombildningsfinans inte kunde bli medlem eftersom bostadsrättsföreningen inte godkände företag som medlemmar.
Trots det fortsatte bolaget att bygga om lägenheten.
– Vi trodde att vi hade rätt till det. Vi trodde att bostadsrättsföreningen inte kunde neka oss medlemskap, säger Mattias Anderberg, tidigare vd för Svensk ombildningsfinans.
Under tiden hyrdes lägenheten ut svart i nästan två år enligt bostadsrättsföreningen.
”Olagliga ockupanter”
Föreningen och bolaget kom inte överens om lösenersättningen. Till slut betalade bostadsrättsföreningen en summa som de ansåg vara skälig för bostadsrätten – nästan 2,9 miljoner kronor.
Men Svensk ombildningsfinans vägrade att lämna lägenheten och stämde bostadsrättsföreningen. Bolaget hävdade också att de inte hade ansvar för att betala månadsavgiften för bostadsrätten. Bostadsrättsföreningen stämde även Svensk ombildningsfinans.
”Lägenheten tillhörde föreningen och Svensk ombildningsfinans var olagliga ockupanter,” skriver styrelsen.
– Bostadsrättsföreningen hade inte gjort rätt för sig. De hade inte löst in lägenheten till ett skäligt belopp och därmed var lägenheten inte inlöst. Därför lämnade vi inte, säger Mattias Anderberg.
Skulle flytta omedelbart
Bostadsrättsföreningen vände sig till Kronofogden för att få Svensk ombildningsfinans avhyst då företaget inte lämnat tillbaka nycklarna till lägenheten.
När tingsrätten avgjorde ärendet i höstas slog rätten fast att Svensk ombildningsfinans inte hade rätt att använda bostadsrätten och skulle flytta från lägenheten omedelbart. Dessutom skulle företaget betala föreningens rättegångskostnader på över 591 000 kronor.
Tingsrätten ansåg att beloppet som föreningen betalat för bostadsrätten var skäligt.
Ombildningsfinans i konkurs
Rätten konstaterade också att föreningen hade rätt till skadestånd eftersom Svensk ombildningsfinans använt bostadsrätten utan att vara medlem i bostadsrättsföreningen.
Efter domen fick bostadsrättsföreningen tillbaka nycklarna till lägenheten. Men några pengar har föreningen inte fått, trots domen i tingsrätten.
Under hösten 2023 försattes nämligen Svensk ombildningsfinans i konkurs. Enligt konkursförvaltaren var en orsak att bolaget förlorat i rätten och dömts att betala 646 000 kronor till bostadsrättsföreningen.
Nytt styre stoppade ombildningar
I bolagets årsredovisning 2022 skriver Svensk ombildningsfinans att de blev tvångsinlösta till oskäligt lågt pris av bostadsrättsföreningen i Sollentuna.
Företaget skriver också att under våren 2022 strandade flera ombildningar som bolaget var involverad i, på grund av inflation, stigande räntor och restriktivare kreditgivning.
Efter valet 2022 med förändrat politiskt styre i Stockholms stad stoppades framtida ombildningar av allmännyttan tills vidare. Enligt Svensk ombildningsfinans stannade deras verksamhet av helt på grund av det.
Höga kostnader för bostadsrättsföreningen
Enligt Sollentunaföreningens styrelse har bolaget orsakat föreningen kostnader på hundratusentals kronor. Bland annat upptäckte de feldragningar av elledningar.
”Deras åtgärder var oprofessionella. Vi fick lägga 150 000 kronor på att rätta till allting. De hade dragit elledningar från ett allmänt uttag och installerat en ugn på balkongen. Hyresgäster lagade mat där,” skriver styrelsen.
Mattias Anderberg säger att det inte förekommit några oegentligheter och att det inte stämmer att företagets renovering inte var fackmannamässig.
Han förklarar att en rad omständigheter bidrog till företagets konkurs.
– Domen i tingsrätten hade en påverkan. Men också att det inte finns någon politisk majoritet i Stockholms stad att genomföra ombildningar, säger han.
Läs hela intervjun med Mattias Anderberg, tidigare vd för Svensk ombildningsfinans, här.
Hem & Hyra har i artikelserien ”Den stora köpfesten” granskat ombildningar i Stockholms län, med fokus på den största aktören på marknaden, ombildningskonsulten Restate.
En annan spelare som dykt upp i slutfasen av en ombildningsprocess är Svensk ombildningsfinans.
Företagets affärsmetoder har ifrågasatts då bolaget har kunnat avgöra om en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter går igenom eller inte.
Enligt Mattias Anderberg, tidigare vd för Svensk ombildningsfinans, har företaget erbjudit flera tusen hyresgäster i ombildningsfastigheter att köpa deras bostad. Hyresgäster har erbjudits mellan 300 000 – 400 000 kronor i ersättning.