Annons

Svenska Bostäder har över 200 övervakningskameror

Stockholm Stockholms största kommunala bostadsbolag Stockholmshem har en kamera. Svenska Bostäder har över 200. Det är stor skillnad på hur stadens bostadsbolag ser på kameraövervakning.

Hem & Hyras granskning visar att många bostadsbolag har övervakningskameror i sina bostadsområden. Men genomlysningen visar också att det är stor skillnad på bolagens inställning till kameraövervakning.

Svenska Bostäder har de senaste fyra – fem åren satt upp över 200 kameror i cirka 80 av sina fastigheter. Medan Stockholmshem, Stockholms största kommunala bostadsbolag, har en kamera.

Läs ocksåHyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektivFörstoringsglas

Linus Johansson, chef för affärsstöd på Stockholmshem, förklarar varför.

– Vi upplever att vi just nu inte behov av fler. Hittills upplever vi att de åtgärder vi genomför gör att vi kommer tillrätta med problem utan att sätta upp en kamera.

Borde ni ha fler kameror?

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Det är en diskussion då och då internt utifrån det enskilda behovet. Vi har inte fått några indikationer från hyresgäster att de skulle vilja ha fler kameror.

Vad gör ni för åtgärder när ni har problem?

– Vi arbetar med att förbättra belysning, information, bevakar och kontrollerar mer.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Hur mycket påverkar integritetskränkning er syn på kameror?

Annons

– Vi har inga principer att vi är emot kameror av integritetsskäl. Det är möjligt att vi är väntar längre innan vi funderar på att sätta upp en kamera, kanske är vi mer restriktiva.

Bland övriga kommunala bostadsbolag i Stockholm är kameraövervakning desto vanligare. Familjebostäder har 50 övervakningskameror i sina områden. Men flest har Svenska Bostäder med över 200 stycken. Bolagets säkerhetschef Bo Strömvall säger att skälet till att bolaget satsar på kameror är att det varit ett framgångsrikt sätt att lösa problem i områden.

– Man får inte titta för mycket på antalet kameror.  Vissa fastigheter är stora och har många ingångar – såväl huvudentréer, källaringångar samt ingång från till exempel en innergård – ska vi komma tillrätta med otrygghet i dessa fastigheter måste vi sätta upp mer än en kamera, säger han.

Han berättar att kameror är en sista åtgärd efter att bolaget har försökt att minska problemen på andra sätt utan att lyckas. Bolaget har till exempel satt upp kameror i en hiss användes som urinoar, ett parkeringshus som hade stora problem med bilinbrott och däckstölder, en tvättstuga där det stals tvätt och en entré där hyresgästerna tyckte det var obehagligt att gå till hissen eftersom det satt gäng där.

– När vi satte upp kameror minskade problemen.  Vi vill störa folk som är på platser de inte ska vara på, säger han.

När problemen försvinner eller minskar görs en analys om kamerorna ska tas bort.

– Skälet är att vi inte får ha kameror i preventivt syfte utan måste ha stora problem som man först har försökt lösa på andra sätt.

Får man sätta upp kameror i hyreshus?

– Ja du får sätta upp kameror på en plats som inte är offentlig utan att ha tillstånd och ett hyreshus är inte offentligt. Men du får inte filma ut från en entré och ut på gatan. Sedan måste man skylta ordentligt. I övrigt följer vi de riktlinjer som finns i PUL.

Annons

Men de som kommer på besök till huset filmas ju också, då blir ju entrén i någon mening en offentlig plats. Hur ser du på det?

– Någon offentlig plats kan det aldrig bli – alla som går in i fastigheten gör ju det utifrån ett speciellt syfte och eget val.

Hur ser du på integritetsproblemen med kameror, att människor känner sig övervakade?

– Den debatten finns ju bara när det gäller kameror på offentliga platser, inte i bostadshus. Vi frågar alltid hyresgästerna i trappen innan vi sätter upp kameror för att undvika problem längre fram, det tycker vi hör till god ton och nästan alla är positiva. Sedan raderas alla filmer efter två veckor.

Han tror att det kan bli färre kameror i framtiden.

– I nyproduktion är ju portarna låsta och sedan installerar vi ju Aptussystem med låsta portar när vi renoverar så då minskar problemen med att obehöriga kommer in i husen, säger han.

Bolaget ser också över möjligheten att använda så kallad optisk larmindikering – det handlar om att använda kameror som istället för att spela in filmsekvenser  indikerar en oönskad situation och utifrån denna kan skicka olika signaler (larm till vaktbolag, elektroniska meddelanden, ljudsignaler etc).

Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.