Annons

Svenska hem upplevs allt varmare – större problem än kylan vintertid

Nyheter Antalet personer som tycker att det är för varmt i sina bostäder på sommaren ökar dramatiskt. Nu upplever var tredje besvär minst en gång i veckan. Det visar en ny undersökning av Folkhälsomyndigheten.
Ett höghus som träffas av en solstråle och en ung man.
Foto: Linda Mankefors/AnnaKarin Löwendahl

Trenden är tydlig. Allt fler upplever att bostäderna är för varma under sommarhalvåret. Det visar Folkhälsomyndighetens miljöhälsoenkät som publicerades i april i år. Nu känner mer än var tredje person värmestress hemma hos sig själv. Det är markant fler än för åtta år sedan, när samma värmerelaterade frågor ställdes.

Andelen som minst en gång i veckan anger att de har besvär av värmen i bostaden ökar från 19 procent 2015 till 33 procent 2023.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

”Kommer få konsekvenser”

Enkäten visar att fler upplever värmen som ett större problem än kylan vintertid. En fjärdedel av de tillfrågade uppger att de har det för kallt inomhus minst en gång i veckan.

Kvinna som tittar rakt fram.
Ida Knutsson är utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ida Knutsson som är utredare på Folkhälsomyndigheten är inte förvånad att värmen besvärar fler än kylan. Hon ser att orsaken är högre temperaturer som är kopplade till klimatförändringar, och att det kommer att få konsekvenser.

– Klimatförändringarna förväntas innebära att värmeböljor blir vanligare, intensivare och mer långvariga. Risken för negativa hälsoeffekter på grund av värme förväntas därför öka.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.
Ung man i blå pikétröja.
Daniel Josanovic tycker att det kan bli mycket varmt i sin lägenhet. Stranden är då en bra tillflyktsort.

Daniel Josanovic bor i en lägenhet i Halmstad. Från och till tycker han att det kan bli för varmt hemma.

Annons

–  Då försöker jag vädra på kvällarna när det börjar bli svalare, men det släpper inte riktigt, värmen stannar ändå, säger han.

När det blir för alldeles för hett i lägenheten är han knappt hemma, helst drar han till stranden. Han har tur och har nära dit.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.
Man som står vid en tegelvägg.
Bo Criwall tycker han kan hantera värme bra.

Bo Criwall bor i samma stad och upplever inga större problem med för höga temperaturer. Hans lägenhet har är också genomgående och han kan korsvädra vid behov.

–  Och vi drar för gardiner när solen ligger på. Det stänger ute värmen, säger Bo Criwall.

Det här kan du göra vid hög värme

Att inte släppa in värmen är också myndigheters generella råd vid värmeböljor:

Annons
  • Stäng fönster, dra ner gardiner och vädra först på kvällen.
  • Drick även om du inte känner dig törstig.
  • Ta kalla fotbad och skölj handlederna.
  • Undvik att sätta på spis och ugn som genererar värme.

Störst värmestress i Stockholm

Enlig Folkhälsomyndighetens enkät är värmeproblemen störst i storstäderna och minst på landsbygden

Invånarna i Stockholms län upplever värst värmestress, cirka 38 procent. Minst besvär har boende i Jämtlands län, cirka 23 procent. De geografiska skillnaderna är ännu inte analyserade.

Läs vidare: Värmeöar i städerna ökar temperaturen ytterligare.

Fakta: Därför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien
  • Kritiskt höga temperaturer är inte samma i alla länder och även olika inom ett land.
  • Skillnaderna brukar förklaras med att regionerna är olika anpassade till värmen. Hur bostäderna är utformade, invånarnas beteenden och till viss del fysiologisk anpassning.
  • I italienska Sicilien är 30 grader ingen fara men i Alperna leder de till hälsoproblem.
  • I Sverige har man sett en tio procent ökad dödlighet efter tre dagar i följd med maxtempereraturer på 27 grader. Ökar temperaturen gör också överdödligheten det.

Läs mer: Därför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien

Fakta: Enkäten följer svenskarnas hälsa

Sedan 1999 genomför Folkhälsomyndigheten miljöhälsoenkäten med jämna mellanrum. Den följer svenskarnas hälsa relaterad till ute- och inomhusmiljön. Den aktuella enkäten skickades förra året ut till cirka 236 000 slumpmässigt utvalda personer mellan 18 – 84 år. 38 procent svarade, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Värmeöar ökar temperaturen ytterligare

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.