Annons

Svenska Kyrkan sålde hyreshus i Gamla stan – av misstag

Gamla stan Svenska Kyrkan sålde ett gårdshus i Gamla stan för 550 000 kronor. Men något gick fel och köparen fick med sig ett hyreshus från 1600-talet på köpet av misstag, enligt kyrkan. Nu slår tingsrätten fast att hyreshuset tillhör den nya ägaren.
Foto: Kenneth Samuelsson
Efter sex års tvist får församlingen tillbaka det gula 1600-talshuset på Själagårdsgatan i Gamla stan som såldes av misstag.

Historien om Stockholms Domkyrkoförsamlings försäljning av ett gårdshus i Gamla stan börjar 2003.

Då köper företaget Androm AB fastigheten Andromeda 5 av Stockholms Domkyrkoförsamling, en del av Svenska Kyrkan, för 550 000 kronor. Kyrkan lever i tron att de har sålt ett gårdshus på 54 kvadrat på innergården på Själagårdsgatan i Gamla stan. Men det visar sig inte vara fallet.

Läs ocksåSparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda"Unionens förbundsjurist Filip Vujcic och Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson är nöjda med förlikningen som innebär 1,5 miljoner från Bengtsforshus.

Under 2013 hör företaget av sig till Domkyrkoförsamlingen. De hävdar att de även äger det gatuhus från 1600-talet på Själagårdsgatan 7, med fyra hyresrätter och en lokal, som ligger i anslutning till gårdshuset.

Kyrkan går i taket och stämmer företaget i tingsrätten 2014. Domkyrkoförsamlingen hävdar att hyreshuset har följt med i köpet av misstag och kräver att tingsrätten slår fast att Androm AB har köpt gårdshuset och inget annat.

Domkyrkoförsamlingen skriver i sin stämningsansökan att det borde vara uppenbart att priset på 550 000 kronor bara rör gårdshuset ”Om köpeskillingen hade varit avsedd att kompensera Församlingen för värdet av hela Andromeda 5, inklusive gatuhuset, skulle köpeskillingen ha varit väsentligt högre”, skriver församlingen.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Därefter följer en massa turer i den juridiska processen som avslutas med huvudförhandlingar och en dom i Stockholms tingsrätt i september 2018.

Tingsrätten går på företagets linje och Svenska Kyrkan förlorar. I domslutet står bland annat att Domkyrkoförsamlingen inte har visat att det ”föreligger sådana omständigheter att köpehandlingarna ska förklaras ogiltiga”. Församlingens samtliga yrkanden ska därmed lämnas utan bifall, avslutar tingsrätten.

Stockholms Domkyrkoförsamling döms också att ersätta Androm AB:s rättegångskostnader på 1,7 miljoner kronor.

Läs ocksåBritt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor"En kvinna står utanför ett hus som Öbo vill sälja.

Församlingen hänvisar alla frågor till Stefan Kamlin, advokat på DLA Piper Sweden AB, som företräder Stockholms domkyrkoförsamling i tvisten med Androm AB.

Vad tycker du om domen från tingsrätten?
– Församlingen tycker att domen är fel och därför har därför överklagat. Tingsrätten gick delvis på vår linje men inte fullt ut och därför förlorade vi, säger han.

Hur vanligt är det att en sådan här sak inträffar?
– Det är ovanligt att det här händer och det är också extremt ovanligt att köparen inte begär tillträde till fastigheten förrän 13 år efter affären, säger han.

Annons

Huset innehåller fyra lägenheter och en lokal. En springande punkt i Församlingens argumentation är att det borde vara uppenbart för köparen att de inte skulle sälja både gårdshuset och hyreshuset för 550 000 kronor år 2003. Som stöd för det säger Stefan Kamlin att en värdering i juni 2018 visar att fastigheten är värd nio miljoner kronor.

Hur kan en hyresfastighet i Gamla stan bara vara värd nio miljoner ?
– Det är små lägenheter och vid värdering utgår man från hyresintäkterna och då blir värderingen cirka nio miljoner kronor, säger han.

Den första knäckfrågan som avgjordes i tingsrätten är om det går att bevisa att båda parterna var överens om att det bara var gårdshuset som skulle ingå i överlåtelsen eller om även hyreshuset mot gatan skulle ingå.

Även om tingsrätten tycker det är lite märkligt att församlingen tolkar det tydliga köpeavtalet så att det bara är gårdshuset som såldes, så går de på församlingens linje och godtar att församlingen bara avsåg att sälja gårdshuset och inte hyreshuset.

Däremot så menar tingsrätten att församlingen inte har kunnat bevisa att även köparen, Androm AB, avsåg att det bara var gårdshuset som de skulle få köpa.

Tingsrätten drar därför slutsatsen att köpeavtalet är giltigt vilket innebär att parterna har sålt respektive förvärvat hela fastigheten Andromeda 5, med gårdshus och hyreshus.

Peter Thorell, advokat på Advokatfirman Lindberg & Saxon, som företräder Androm AB kommenterar domen så här.

– Den är bra och går vår väg. Bra skriven utifrån de bevis som finns.

Hem & Hyra ställer ytterligare frågor till Peter Thorell. Bland annat hur realistiskt det är att Svenska Kyrkan skulle sälja ett gårdshus och ett hyreshus i Gamla stan för 550 000 kronor år 2003 och hur de ser på att församlingen menar att det är ett stort misstag alltihop.

– Jag vill inte gå in och svara på frågor i en pågående process, de har ju överklagat till hovrätten, säger han och hänvisar till vad bolaget framfört i domen från tingsrätten.

Annons

I tingsrättsdomen ger Androm AB sin bild av hur det hela gått till. De hävdar att det från början var tänkt att Androm AB bara skulle köpa gårdshuset men att det inte var möjligt att dela på fastigheten Andromeda 5, där även hyreshuset ingår, och att bolaget därför ville köpa hela fastigheten. Något som också framfördes till Domkyrkoförsamlingen, enligt bolaget. Men det påståendet stämmer inte, menar Domkyrkoförsamlingen som tillbakavisar att de skulle ha sålt även gatuhuset.

Bolaget hävdar också i sitt försvar att det inte var konstigt att de fick med ett hyreshus på köpet för de 550 000 kronor som de ursprungligen skulle betala bara för gårdshuset.

”Priset avseende hela fastigheten var detsamma som anbudet att köpa del av fastigheten. Det var Androms uppfattning att 550 000 kronor motsvarade marknadspriset för hela fastigheten. Värdet av gatuhuset var begränsat och det fanns i praktiken bara en köpare av fastigheten”, skriver företaget i tingsrättsdomen.

Som förklaring till att bolaget lät församlingen förvalta hyreshuset och att det dröjde flera år innan företaget begärde att få tillträdde till det hyreshus de köpt, skriver Androm. ”Gatuhuset var ett långsiktigt renoveringsobjekt för Androm, varför Androm inte omedelbart begärde tillträde till gatuhuset”

Svenska Kyrkan har nu överklagat tingsrättens dom till Svea Hovrätt och begärt prövningstillstånd. Nu återstår att se om hovrätten säger ja till ansökan och prövar ärendet.

Oavsett utgången i hovrätten finns flera saker som kan komplicera tvisten ytterligare.

Det ena är att fastigheten Andromeda 5 sitter ihop med Andromeda 4 på Själagårdsgatan 9, som Stockholms Domkyrkoförsamling äger. Det innebär att flera av lägenheterna i hyreshuset Andromeda 5, som det nu tvistas om, också har ett eller flera rum i fastigheten Andromeda 4.

Det andra är att hyreshuset i Andromeda 5, enligt församlingens ombud, inte har en egen ingång utan bara kan nås via fastigheten Andromeda 4, som ägs av församlingen.

Vinner Androm AB rätten till hyreshuset är det högst tveksamt om församlingen låter dem använda församlingens ingång. Kyrkans juridiska ombud hävdar att det inte finns något avtal som ger företaget rätt att använda församlingens ingång.

Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.