Svenskarna ser ner på svart uthyrning
Bostadsmarknaden har blivit en djungel. Och när djungelns lag råder hamnar vissa i överläge och andra i underläge. Vid sidan av det ordinarie lägenhetsbeståndet har det skapats en svart marknad för hyreskontrakt, ofta under inflytande av grovt kriminella.
Enligt polisens uppskattning kan så många som hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholm involvera någon form av kriminell verksamhet och i landet bedöms cirka tio procent av alla hyreskontrakt vara svarta.
Trots den akuta bristen på bostäder i många av landets städer är svenskarna överens: att hyra ut svart, det vill säga utan värdens tillstånd, är moraliskt fel. En undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran visar att 90 procent av landets hyresgäster inte anser svart uthyrning vara okej.
Av tusen tillfrågade är gruppen människor över 55 år de som ställer sig allra mest negativa till svartuthyrning. Mest tillåtande är personer upp till 44 år, där mer än 16 procent anser att det är okej att hyra ut mot värdens vilja.
Någon större skillnad i åsikt verkar inte råda mellan storstäderna och mindre orter, även om ett fåtal procent fler respondenter i storstadsområden har svarat att de ser mellan fingrarna med svarta uthyrare.
Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, gläds åt resultatet i undersökningen.
– Det låter positivt att nio av tio människor vet vad som är rätt och fel och dessutom följer lagen. Man får helt enkelt inte lov att hyra ut om inte värden gett sitt godkännande och folk verkar ha koll på vad som gäller.
Att yngre människor i större utsträckning accepterar svart uthyrning har han viss förståelse för.
– Yngre människor har en ganska svag ställning på hyresmarknaden och har inte haft chansen att etablera sig. De är i ett mer utsatt läge och deras inställning till svarta kontrakt är på något sätt mer moraliskt försvarbar.
Johan Mirtorp understryker att det inte är regelvidrigt att vara den som hyr en lägenheten svart – men varnar för att man ändå kan hamna i problem.
– Man åker inte dit men man åker sannolikt ut om någon kommer på det. Så det gäller att vara försiktig.
Att det råder moralisk skillnad mellan att hyra en lägenhet svart jämfört med att vara den som hyr ut stärks av Hem & Hyras enkät på stan. Samtliga tio tillfrågade ansåg att man inte begår någon tvivelaktig handling om man hyr en lägenhet svart, eftersom man befinner sig i ett utsatt läge.
– Bäst hade såklart varit om lägenheterna hade dykt upp på lagligt sätt. Om man ändå inte nyttjar den borde man låta bli att ta upp plats på bostadsmarknaden utan lämna den till ordinarie kön, säger Emelie Bergvall, 29.
En annan lösning vore att släppa andrahandsuthyrningen helt fri, resonerar Anders Svensson, 46.
– Dagens marknad är inte frisk. Med fritt byte skulle den som exempelvis har en bostadsrätt men hellre vill hyra byta sin lägenhet mot ett hyreskontrakt och få en ekonomisk kompensation vid sidan av.
Så många tycker det är okej att hyra ut i andra hand utan värdens tillstånd
29 år eller yngre: 16 procent
30 till 44 år: 17 procent
45 till 54 år: 11 procent
55 till 69 år: 6 procent
70 år eller äldre: 8 procent
Källa: Skop/Hem & Hyra