Annons

Sveriges allmännytta: Finns ingen anledning att frysa hyrorna

Nyheter Corona har lett till rekordhög arbetslöshet och att avtalsrörelsen, med tillhörande lönepåslag, skjutits framåt. Hyresgästföreningen ställer frågan om det är rätt läge att begära hyreshöjningar nu. Hyresvärdarna har en annan uppfattning, visar Hem & Hyras rundringning.
Foto: Gry Ellebjerg / Sveriges allmännytta / Montage
Snart drar nästa års hyresförhandlingar igång. Hem & Hyra har försökt ta tempen på hur corona kommer att påverka 2021 års hyror. Enligt Maria Österlind, hyresexpert på Sveriges allmännytta är det inte läge att frysa hyrorna.

Förhandlingarna om nästa års hyror har inte dragit igång ännu, men parterna förbereder sig inför de kommande mötena. 

Samtidigt har det rapporterats om hur ekonomin försämrats för landets hyresgäster i och med corona. Avtalsrörelsen har skjutits upp och det har pratats om att det kan bli noll kronors lönepåslag.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Hur påverkas då hyresförhandlingarna av det rådande läget? Vad ska hyresgäster förvänta sig för hyrespåslag i en ansträngd ekonomisk situation? Hem & Hyra har sökt svar hos treparten: Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta.

– Är det verkligen läge att gå ut och begära hyreshöjningar nu? Det är en fråga vi ställer till fastighetsägarna och de allmännyttiga bostadsbolagen, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Motparten brukar anföra makroekonomiska faktorer och den samhällsekonomiska utvecklingen. Vi kan konstatera att alla de måtten ser illa ut. Arbetslösheten är rekordstor. BNP kommer att bli negativt. Förra året spåddes att KPI skulle uppgå till två procent, det ser inte ens ut att landa på en halv procent. Så det blir intressant att se vad man kommer anföra för hyreskrav i år.

Läs ocksåHyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”

Hur sannolikt är det att hyrespåslagen landar på noll kronor?

Annons

– Det är en jättesvår fråga och den tycker vi att hyresvärdarna och fastighetsägarna ska besvara, och just ställa sig frågan om det är rätt läge att komma med hyreshöjningar nu. Det finns verkligen skäl i år för extremt låga hyresjusteringar eller inga alls på sina håll. Det är ju lokala förhandlingar. Det ser vi från vår horisont och vi kommer göra det vi kan för att hyresutvecklingen stannar på en så rimlig nivå det bara går.

När Hem & Hyra söker branschorganisationen Fastighetsägarna är de inte redo att uttala sig om hyresnivåer i den kommande förhandlingen, utan hänvisar till att de inom kort ska redogöra för sin ståndpunkt. Då kommer nämligen deras nationella vägledning.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Sveriges allmännytta, som samlar landets kommunala bostadsbolag, svarar däremot. Men deras besked är inte särskilt positivt för den hyresgäst som hoppas på att slippa hyreshöjning.

– Vi ser inte att det finns någon anledning att diskutera att landa på ingen hyresjustering alls eller att frysa hyrorna generellt, säger Maria Österlind, hyresexpert på Sveriges allmännytta till Hem & Hyra.

– Som du säkert vet har Sveriges allmännyttas väg varit att peka på att göra insatser för de individer som behöver det, exempelvis att göra avbetalningsplaner eller samarbeta med socialtjänst.

Annons

Enligt henne är det svårt att göra en generell hyresbedömning för hela landet, i stället menar hon att de lokala förutsättningarna kommer att få stor betydelse.

– Vi vill att de förhandlingar som kommer 2021 i ännu högre grad ska spegla lokala förutsättningar. Våra medlemmar har väldigt olika förutsättningar vad gäller befolkningsutveckling, taxebundna kostnader, bostadsbehov med mera. Vissa orter har inte påverkats över huvud taget av corona, andra har påverkats mer. Sedan har vi sett att bostadssektorn klarat sig bättre än många andra sektorer.

Är inte det en anledning att inte göra så stora hyrespåslag – att det går bra för bostadssektorn?

– Vi har inte fått några indikationer på att det finns några generella problem med att betala hyrorna och vi ser att bostadssektorn i stort klarat sig bättre än andra sektorer, men förhandlingarna ska ju sek efter lokala förutsättningar.

Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.