Sveriges första stadsdelsmamma
Helsingborg fick idén från Danmark där stadsdelsmammor finns på flera håll. På kommunens initiativ finns sedan cirka ett år en grupp på Planteringen och nyligen startade ytterligare en på Drottninghög. Stadsdelsmammornas uppgift är att lyssna, vägleda, stötta andra kvinnor, och deras familjer, i allt från fritidsaktiviteter till kontakter med myndigheter. Nawal Bakrawi har varit med från början på Planteringen.
Varför behövs det stadsdelsmammor?
– För att se andra kvinnor. Livet blir så mycket bättre om man kommer ut och får kontakt med andra. Många kvinnor kan bli sittande ensamma hemma. Vi vill stärka relationerna mellan de som bor här.
Planteringen ligger i södra Helsingborg och här finns framför allt hyresrätter. Flera olika nationaliteter finns representerade. Navet för stadsdelsmammorna och områdets invånare är ”Lilla Stugan”, en liten lokal i centrat.
Stadsdelsmammorna har gått utbildning med ämnen som skolsystemet, vägar till myndighetskontakter, hälsa, stöd i barnuppfostran och sätt att fixa fritidsaktiviteter. Här trivs Nawal Bakrawi riktigt, riktigt bra, med att stärka området och kvinnorna men också sig själv.
– Jag har lärt känna mitt område så mycket mer och jag tycker om när saker blir bättre. Och utveckling, det gillar jag.
Hon uppskattar att hon nu känner hundra kvinnor i sin stadsdel men lyfter fram vad alla stadsdelsmammor åstadkommer tillsammans.
Kommunen tycker att konceptet med stadsdelsmammor har slagit väl ut och vill sprida det.
Tips till andra som vill starta?
– Våga gå ut och prata. Jag trodde det skulle bli svårt att få med sig andra, men jag är förvånad, det var det inte! Nu bryr vi oss mycket om varandra. Och folk är nyfikna och intresserade. Vi måste stärka relationerna för att stärka samhället.
Porträttet på Nawal Bakrawi är tidigare publicerat i Hem&Hyra/norra Skåne/ nummer 5 och är här nedkortat.