Annons

Sveriges största hyresförhandling på grund – igen

Göteborg Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag begär medling i hyresförhandlingarna. Det är fjärde året i rad som Hyresmarknadskommittén kallas in.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder har tillsammans fler än 73 000 hyresgäster. Bolagen ingår alla i den kommunala Framtiden-koncernen.

Nu har bostadsbolagen för fjärde året i rad valt att avbryta hyresförhandlingarna och begära medling från Hyresmarknadskommittén i Stockholm (se faktaruta).

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

När förhandlingarna startade i oktober yrkade Framtiden-bolagen på att få höja sina hyror med 2,2 procent, medan Hyresgästföreningen i Västra Sverige krävde frysta hyror på grund av coronapandemin

Mahasti Hashemieh är hyresgäst hos Poseidon i Frölunda. Hon medverkar för Hyresgästföreningens räkning i förhandlingarna.

Mahasti Hashemieh är förtroendevald hyresgäst i delegationen som förhandlar med Poseidon. Hon är inte förvånad över att förhandlingarna nu avbryts.

– Poseidon har inte kommit ner någonting, utan håller fast vid 2,2 procent. Kommer man med ett sådant bud i de här tiderna tror jag att man planerat detta från början, säger Mahasti Hashemieh.

Läs ocksåDeras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

Har ni själva lagt något kompromissförslag?

– Vi har inte fått alla underlag vi begärt från Poseidon, därför har vi avvaktat med att lämna ett motbud.

Varför tycker du att Poseidon och de andra kommunala bolagen borde gå med på frysta hyror?

Läs ocksåVärden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

– Därför att det finns gott om folk idag som känner stor oro för ekonomin och inte vet hur de ska betala hyrorna. Samtidigt har de här bolagen mycket god ekonomi och pengar sparade på banken för ”rainy days”. Kan det finnas några lämpligare regniga dagar än nu? Det här är allmännyttiga bolag med ett bostadsförsörjningsansvar, säger Mahasti Hashemieh.

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han menar att bägge parter har rört på sig och kommit närmare varandra i de fyra förhandlingarna.

– Men vi har inte kommit ända fram. Det är tråkigt att vi är inne i februari och fortfarande inte har en lokal överenskommelse. Det är inte bra, säger Carl-Johan Bergström.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Hyresgästföreningen hoppas ändå att det ska gå att komma fram till en lösning.

Annons

– Vi får se vad Hyresmarknadskommittén säger, om de vill gå in eller om de skickar tillbaka förhandlingarna till oss. Vi hoppas att det här ska gå att lösa lokalt.

Är det fler förhandlingar i Göteborgsregionen som skickats till Hyresmarknadskommittén?

– Ja, de med Förbo och Kungälvsbostäder. De sistnämnda har vi just fått tillbaka från HMK med uppmaningen att slutföra lokalt, säger Carl-Johan Bergström.

En stor del av det som skapat oenighet i Göteborg de senaste åren är själva spelplanen. Vad skall räknas in i kalkylen och inte när hyrorna sätts?

– Det som stuckit ut i år är att vi är så långt ifrån varandra när det gäller hur vi ser på situationen just nu. Vi har en pandemi som vi ser påverkar mycket. Till exempel gör inte bostadsbolagen något underhåll i sina lägenheter. Men det anser de inte är relevant i förhandlingarna. Vi har visserligen goda samtal, men vi pratar om helt olika saker, säger Carl-Johan Bergström.

En annan tvistefråga är att Framtiden-koncernen vill ha en gemensam förhandling för alla sina fyra dotterbolag, vilket Hyresgästföreningen säger nej till.

– De påstår att det inte finns några skillnader mellan bolagen, men vi ser gott om sådana, säger Mahasti Hashemieh.

Som exempel nämner hon tillval i lägenheterna.

– Två av dotterbolagen skriver av dem från hyran när de är betalda, men det gör inte Poseidon. Där kostar en kryddhylla 25 kronor extra i all evighet. Poseidon har inte heller intervallstyrt lägenhetsunderhåll, och så vidare, säger Mahasti Hashemieh.

Eva Paulson är hyresmarknadsansvarig hos AB Framtiden. Hon menar att frysta hyror inte är ett alternativ för allmännyttan i Göteborg.

– Oavsett om det är pandemi eller ett normalt år så behöver vi ökade intäkter för att kunna bedriva vår verksamhet, eftersom kostnaderna för både förvaltning och underhåll ökar, säger Eva Paulson.

Ska det göras speciella åtgärder på grund av pandemin så ska de gå specifikt till dem som drabbats. Inte till hela hyresgästkollektivet, anser Framtiden.

Annons

– Är det någon som har svårighet att betala sin hyra så uppmanar vi dem att omedelbart kontakta sitt bostadsbolag. Sedan kan man resonera om betalplaner, anstånd eller annat. Vi vill underlätta, men för rätt personer, säger Eva Paulson.

Inget av de fyra bolagen gör för närvarande något underhåll i lägenheter förutom akuta ärenden. Man Eva Paulson tillbakavisar att det skulle ha sparat dem några större belopp.

– 2020 så hamnade underhållskostnaderna i stort sett i nivå med vad vi budgeterat innan pandemin.

Det här är fjärde året i rad som Framtiden väljer att gå till Hyresmarknadskommittén. Varför?

– När det gått drygt tre månader och vi inte kommit framåt så vände vi oss till HMK. Tre månader är den tidsgräns som satts upp sedan tidigare. (En överenskommelse på riksplanet år 2016. / Hem & Hyras anmärkning)

Varför är det så svårt att komma överens?

– Jag har funderat mycket på varför. Det ligger kanske i sakens natur att Hyresgästföreningen anser att de företräder medlemmarnas intressen när de vill hålla tillbaka hyresökningar. Men vi måste borga för en långsiktigt hållbar hyresutveckling som går i takt med kostnadsutvecklingen. Det ligger i vårt uppdrag.

Hur skulle du beskriva förhandlingsklimatet?

– Det är inte ett dåligt klimat, men det är relativt splittrade förhandlingar. Vissa inslag tycker vi borde höra hemma i ett annat forum.

LÄS MER: Så förhandlas din hyra

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistelösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna.

I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också En syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sig Här finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.