Sveriges största hyresuppgörelse strandar
Framtidenkoncernen omfattar de fyra kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Med 75 000 hyresgäster är det Sveriges största allmännytta.
När förhandlingarna inleddes i januari krävde Framtiden att få höja hyrorna med 6,8 procent från 1 mars. Hyresgästföreningen yrkade istället på 1,59 procent
Nu strandar Framtiden hyresförhandlingarna och hänskjuter dem till Hyresmarknadskommittén, HMK. (Se faktaruta).
Rekordmånga strandningar
I år är det rekordmånga strandningar i hela landet, men just i Göteborg är det inget nytt. Det är femte året i rad som förhandlingarna med Göteborgs allmännytta hamnar hos HMK.
Samtidigt har flera andra uppgörelser med kommunala bolag i Göteborgsregionen blivit offentliga i veckan. Öckerö Bostäder i onsdags och Stenungsundshem, Mölndalsbostäder och Partillebo idag, fredag.
I de uppgörelserna hamnar hyreshöjningarna på mellan 3,9 och 5,0 procent.
Många uppgörelser i landet ligger i det häradet, men inte alla.
I januari kom Wallenstam, en av Göteborgs största privatvärdar, överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,7 procent.
Framtiden erbjöd 4,45 procent
Nu skriver Framtidenkoncernen i ett pressmeddelande att de erbjudit Hyresgästföreningen en uppgörelse på 4,45 procent.
Höjningen skulle gälla från den 1 maj och inte 1 mars, som kravet var först.
– Vi anser att det var ett bra erbjudande som låg på bordet, även jämfört med landet i övrigt, och vi beklagar att Hyresgästföreningen inte var beredda att skriva på denna nivå, säger Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson i pressmeddelandet.
”Inte rimligt förhandla”
Framtiden menar att bostadsbolagen har förståelse för att många har en svår situation, men att man inte vill gå lägre.
– Att förhandla vidare i en situation där Hyresgästföreningen höll fast vid ett bud som i sin helhet inte var rimligt var inte konstruktivt, därför valde vi nu att lämna över ärendet till HMK, säger Eva Paulson.
Sofi Bringsoniou är förste förhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon påpekar att en av Göteborgs största privatvärdar gjort upp med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,7 procent.
”Uppriktigt förvånad”
– Jag är uppriktigt förvånad att en politiskt styrd allmännytta vill ha långt mer än ett börsnoterat, vinstdrivande företag. Utan att gå in på detaljer kan jag säga att vårt bud inte låg jättelångt under Framtidens, men de vägrade röra sig. Nu går de till HMK och där blir kravet 6,8 procent från 1 mars igen. Jag tror knappast Framtiden kommer att ge sina anställda 6,8 procent i löneförhöjning, men de har inga problem att kräva det av hyresgästerna, säger Sofi Bringsoniou.
Nu hamnar förhandlingarna hos HMK för femte året i rad, trots trepartsuppgörelsen i fjol och trots att ni ägnat mycket tid åt att försöka avgränsa spelplanen. Varför?
– Vi är inne i en historiskt tuff period. Det hade blivit höga höjningskrav oavsett trepartsuppgörelsen. Men här har Framtiden gjort uppgörelsen till någon sorts räknesnurra och vägrar backa från sina krav, trots att det också står i uppgörelsen att man ska göra en skälighetsbedömning. Och det är inte skäligt att lämpa över alla kostnader på hyresgästerna.
Hoppas fortfarande
Det är inte ovanligt att HMK skickar tillbaka bollen till de lokala parterna. Sofi Bringsoniou säger att Hyresgästföreningen fortfarande har hopp om en förhandlingslösning.
– Vi kan inte ha skenande hyresspiraler som driver på inflationen. Alla måste ta ansvar, även politiker i Göteborg, säger hon.
LÄS MER:
• Så förhandlas din hyra
• Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer
Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.
HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.