Annons

Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Nyheter Vid en renovering kan ditt badkar försvinna över en natt. Det händer för tusentals hyresgäster varje år. För badälskaren kan det svida och kan vara svårt att få tillbaka badkaret – men det finns sätt att försöka.
Ett vitt badkar.
Foto: Petra Martinsson

Sveriges badkar försvinner i en hög hastighet. När hyresvärdarna renoverar slänger nästan alla ut badkaren och sätter i stället in duschar. Vid nyproduktion är det dusch som gäller, visar Hem & Hyras undersökning.

Vill du ta strid för ditt badkar finns det några saker att testa innan du ger upp:

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek
  1. Be din hyresvärd om att få behålla ditt badkar.
  2. Låt hyresnämnden pröva saken – skriv inte under att du godkänner renoveringen.
  3. Har du medicinska skäl: Ansök om bostadsanpassningsbidrag.
  4. Funkar inget? Köp ett mobilt badkar.
En uppochnedvänt badkar som ligger tillsammans med annat metallskrot i en rostig och repad containter, och en skylt med texten "Metal", "Metallrör, armeringsjärn, takplåt, stekpannor, trasiga cyklar" samt "Följ med på en hållbar resa".
När hyresvärden renoverar ryker för det mesta badkaren.

Få hyresvärdar bryter mot, det som snarast blivit en huvudregel, att alltid ersätta badkar med dusch. Det visade sig när Hem & Hyra frågade drygt 40 kommunala och privata hyresvärdar i landet.

20 procent väljer badkar i Kristianstad

Men undantagen finns. Hos kommunala ABK i Kristianstad kan hyresgästerna efter en stamrenovering välja om de vill ha dusch eller badkar. Cirka 20 procent väljer badkar. Också hos till exempel Stockholmshem får hyresgästerna välja.

Hyresvärdarnas uppfattning är att de flesta hyresgäster föredrar dusch framför badkar. Men ABK:s hyresgäster visar att det är långt ifrån alla som gör det.

Läs ocksåPlast ersatte plåt - så tog badsugna Kajsa saken i egna händerEn kvinna med rakt, vitt och grått hår som sitter i skummigt vatten i en stor badbalja som står i ett badrum.

Det finns också hyresvärdar som anger att de är villiga att diskutera enskilda fall. Vill en hyresgäst ha kvar sitt badkar och kan motivera varför lyssnar de.

Det första man kan göra är alltså att fråga sin hyresvärd.

Be värden om att få behålla badkaret

Mats Åsemo är vd på det kommunala bostadsbolaget Burlövsbostäder. Han säger att frågan bara har kommit upp någon enstaka gång. Det brukar vara tvärtom – hyresgäster vill bli av med badkaret. Men han är villig att diskutera om frågan kommer.

– Om en hyresgäst som redan bor i en lägenhet som ska renoveras vill ha kvar sitt badkar, kan vi överväga en individuell anpassning, säger Mats Åsemo.

En man som står och bläddrar i en pärm.
Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen.

Johan Perup som är jurist på Hyresgästföreningen menar också att det är en god idé att fråga sin hyresvärd.

– Många hyresvärdar är flexibla. Har de trogna hyresgäster som vill ha ett badkar, och det inte påverkar badrummet, kan de försöka hitta en lösning. Det handlar om att de vill ha nöjda hyresgäster.

Läs ocksåDärför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

Dialogen med hyresvärden är mycket viktig och kan vara avgörande.

Låt hyresnämnden pröva saken

Når du inte fram kan du låta hyresnämnden pröva saken.

En container med säckar samt rester av betong, puts och cement som står framför ett flervåningshus i gult tegel och i bakgrunden en byggarbetare i gula varselkläder.
Badkaren försvinner ofta vid renoveringar, som här i Falkenberg där det kommunala bostadsbolaget Fabo bygger om i stadsdelen Sloalyckan.

Alla renoveringar som höjer lägenheternas standard kräver hyresgästernas godkännande, vilket ofta gäller vid badrumsrenoveringar. Hyresgästerna får planen presenterad för sig och ombeds skriva under. Om en hyresgäst inte gör det måste hyresvärden söka tillstånd i hyresnämnden.

Annons

Små chanser i hyresnämnden

Om det inte handlar om lyxrenoveringar går domstolen nästan alltid på hyresvärdens linje.

– Chansen att som hyresgäst få rätt är väldigt, väldigt liten, säger jurist Johan Perup.

Orsaken är att åtgärder godkänns om en majoritet anser att det är en förbättring och något som allmänt efterfrågas bland hyresgäster.

Dock är hyresnämnden en chans att få upp badkaren till diskussion.

En badkarskran med rinnande vatten.

  • Exempel:
    2020. Stena Fastigheter vill renovera badrummen och ta bort badkaren i samband med ett stambyte. Några hyresgäster vill ha kvar sina badkar och godkänner därför inte renoveringen. Frågan prövas i hyresnämnden, där värden visserligen får rätt att genomföra renoveringen. Men i hyresnämnden meddelar också värden att de hyresgäster som vill ha badkar kan få ett nytt – men då bekosta det själva.
  • 2017. Ikano i Malmö genomför en stamrenovering och passar på att göra om badrummen. Hyresnämnden lämnar tillstånd, men värden meddelar en av hyresgästerna som velat behålla sitt badkar att han ska få göra det förutsatt att det får plats efter renoveringen. Även andra hyresgäster kan få sätta in badkar på eget bevåg – vilket då blir deras egen egendom.

Det finns också exempel på när hyresvärdar och hyresnämnden säger tvärt nej:

  • 2020. Hyresnämnden i Göteborg prövar en renovering av det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad. Badrummen ska byggas om för att göra plats för tvättpelare – tvättmaskin och torktumlare. Två hyresgäster menar att om badkaren försvinner innebär det en standardsänkning. Det tar nämnden inte hänsyn till i sitt beslut och skriver: ”Det är inte oskäligt mot motparterna att planlösning i badrum och kök i viss mån ändras.

Ansök om bostadsanpassning

Anser du att du har medicinska skäl att ha ett badkar kan du ansöka om så kallat bostadsanpassningsbidrag. Ett sådan bidrag kan man få för alla slags funktionsnedsättningar. Det är kommunen som beviljar bidraget.

Hem & Hyra har träffat Jenny som har autism. Ändå sedan hon var liten har hon behövt badkar för att sköta sin hygien.

2022 flyttade hon in i vad hon kallar sin drömlägenhet. Men sen kom chocken. Hyresvärden ska göra en stor renovering som omfattar kök och badrum, och badkaret ska kastas ut och ersättas med dusch.

En kvinna i vit jacka som lutar sig mot en röd tegelvägg.
Hyresgästen Jenny Ek.

Hon har frågat sin hyresvärd om hon inte kan få ett badkar i stället men fått nej. Hoppet står till att värden ändrar sig eller att hon får hjälp av kommunen med bostadsanpassning.

Många vill kasta ut badkaret och få dusch

Enligt Boverket beviljades 2023 cirka 40 000 bostadsanpassningsbidrag. Endast runt fem procent av ärendena handlade om badrum – exklusive åtgärder som stödhandtag eller trösklar.

– Badkar är en nog sällsynt bostadsanpassningsåtgärd. Det brukar handla om att personer vill kasta ut badkaret av tillgänglighetsskäl och sätta in en dusch, då personen inte längre klarar av att använda badkaret, säger Ylva Storm som är jurist på Boverket.

Hyresvärden måste godkänna

Kommunerna vill i de allra flesta fall ha intyg som ska visa att anpassningen är nödvändig. Intygen kan skrivas av läkare, arbetsterapeuter eller andra sakkunniga.

Annons

– Det är vanligt att arbetsterapeuter skriver ett intyg. De är duktiga på att se vad en person behöver i sin vardag, säger Ylva Storm.

Grunden är att alla har rätt att kunna fungera i sitt hem. Skulle man inte vara nöjd med kommunens beslut kan det överklagas till förvaltningsrätten.

Kommunen betalar bostadsanpassningen om sökanden uppfyller villkoren, men Ylva Storm konstaterar att en sökande som bor i en hyreslägenhet kan bli utan bidrag. Hyresvärden måste godkänna anpassningen och garantera att inte kräva ersättning för att återställa lägenheten om behovet upphör.

Det finns ett återställningsbidrag som hyresvärden kan söka men för att få det måste vissa kriterier uppfyllas.

Rimligt med intyg

Det händer också att värdar vill ha läkarintyg för att låta hyresgästen ha kvar sitt badkar. 2022 skulle kommunala HFAB i Halmstad ta bort badkaren men angav i hyresnämnden att:

”Den som på grund av medicinska skäl har behov av badkar kan få det om badrummet inte ska ha tvättpelare. Hyresgästen måste i så fall visa läkarintyg där det framgår att hyresgästen behöver ha ett badkar”.

– Det låter inte orimligt att hyresvärden vill att hyresgästerna visa varför de har ett behov, säger juristen Johan Perup.

Köp ett flyttbart badkar

Om man trots försök att blidka sin hyresvärd inte når framgång kanske ett bärbart badkar kan vara ett alternativ. De finns i olika former och prisklasser.

En kvinna med rakt, vitt och grått hår iförd en ljus badrock som tar ett steg in i en stor badbalja som står i ett badrum.
Kajsa Gustafsson med badkar.

Hyresgästen Kajsa Gustafsson i Helsingborg är en av de som blev av med sitt plåtbadkar och valde att bada i en plastbalja.

Jämfört med ett vanligt badkar är Kajsas balja mindre men högre, vilket gör det lättare att komma under vattnet.

– I traditionella badkar är det alltid någon kroppsdel som sticker upp, säger hon.

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.