Täby tar tillbaka beslut om rivning
I november kom beskedet att Bananhuset i Roslags Näsby ska rivas. Beslutet fattas av kommunstyrelsen i Täby, utifrån ett tjänsteutlåtande som konstaterar att grundförhållandena är dåliga och att huset riskerar att få sättningar under byggnationen av ett nytt kvarter på platsen.
En av hyresgästerna överklagade beslutet till förvaltningsrätten. ”Rivning av fastigheten Blåklinten 1 skall prövas i form av den att kommunstyrelselsen har tagit ett beslut som denne inte kan anses ha befogenhet att ta” skriver han i sin begäran om laglighetsprövning. Han får svar av Täbys kommunjurist, som skriver i ett yttrande:
”I detta fall – när det kan ha uppstått missuppfattning om vad som egentligen har beslutats i samband med ramavtalen – kan ett beslut av fullmäktige undanröja osäkerheten härom. Därav planeras att kommunstyrelsen 2016-02-01 upphäver nu överklagat beslut och att frågan istället hänskjuts till kommunfullmäktige för beslut.”
När – eller kanske om – kommunstyrelsen upphäver beslutet kommer överklagadet dras tillbaka. Då finns inte längre något rivningsbeslut.
Vid gårdagens informationsmöte upplyste Hyresgästföreningens chef för juridiska enheten Zeljko Kranjec om rättigheterna.
– Hyresgästens besittningsskydd är starkt. Även om ni får en uppsägning innebär inte det att ni måste flytta. För att den ska gälla behövs ett beslut i hyresnämnden och då ska flera saker vara uppfyllda. Det måste finnas ett rivningslov och ni ska ha blivit erbjudna en likvärdig lägenhet, bland annat. Ett beslut där kan sedan överklagas till Svea hovrätt. Det är helt gratis och som medlem i Hyresgästföreningen får du en jurist som följer dig hela vägen, sa han.
Kommunen har aviserat att man vill träffa var och en och delat ut listor, vilket flera av de 30-talet hyresgäster som deltog på mötet tyckte verkade tvivelaktigt.
– Det är inte ett seriöst sätt att kommunicera med er. Men ett möte kan vara ett tillfälle för er att föra fram krav på förvaltningen och också berätta om era önskemål i boendet. Men skriv inte på någonting utan att först stämma av med en jurist, sa Zeljko Kranjec och uppmanade alla att sprida information emellan sig.