Tafsande hyresgäst får bo kvar – inte tillräckligt allvarligt för vräkning
Händelsen som utspelade sig i somras var över på några minuter. Men den har satt sina spår – både hos vaktmästaren och hyresgästen.
Hyresgästen, en man i 60-årsåldern, hade kallat på hjälp eftersom hans spis inte fungerade.
När Örebrobostäders vaktmästare, en kvinna i 30-årsåldern, kom till lägenheten för att undersöka saken, behövde hon kliva upp på en stol för att titta i proppskåpet.
När en av propparna föll i golvet ska mannen, enligt vaktmästaren, ha böjt sig ner och tagit upp proppen samtidigt som han lagt en hand på hennes bara ben. Vaktmästaren var sommarklädd och hade shorts på sig.
Därefter ska mannen tagit på hennes ben igen och sagt att de var fina.
Kvinnan sa nej och ville gå ut ur lägenheten. Då ska mannen ha sträckt ut en arm och försökt stoppa henne när hon försökte passera i hallen. Samtidigt har han frågat om de inte kan spendera lite tid tillsammans, frågat efter hennes telefonnummer och sagt att han tänkt på henne.
– Jag försöker öppna dörren men den är låst. Han fortsätter prata och jag ser ner i golvet och säger bara ”nej!” och tar mig ut ur lägenheten, berättar kvinnan för nämnden.
Hon ringde en kollega och bad honom hämta henne. Hon började gå för att möta kollegan.
– Jag känner att någon går bakom mig, men vågar inte titta bakåt, berättar hon.
När hon vände sig om i hopp om att det ska vara kollegan, är det hyresgästen som följer efter henne.
– Han säger att han är ledsen och att det inte kommer hända igen. Jag säger flera gånger att han inte ska prata mer med mig. Jag tittar inte på honom och vänder ryggen mot honom, berättar vaktmästaren i handlingarna.
När kollegan kommer är hon rädd, skärrad och uppjagad.
Hyresgästens version skiljer sig från vaktmästarens. Han menar att han höll stolen åt vaktmästaren när hon kontrollerade proppskåpet. Och de endast diskuterade elfelet.
Därefter gick vaktmästaren. Strax efter lämnade han själv lägenheten för att besöka en vän. När han såg vaktmästaren på parkeringen och hon inte hälsade tillbaka, förstod han att det måste skett något slags missförstånd.
Örebrobostäder anser att händelsen är så kränkande och allvarlig att de vill vräka mannen. Händelsen är antingen är att räkna som en störning eller ett brott mot skyldigheten att som hyresgäst iaktta gott skick.
Hyresnämnden gör bedömningen att vaktmästarens redogörelse är mycket trovärdig och fastställer att det är så händelsen gått till. Men de skriver också i sitt beslut att det rört sig om ett snabbt händelseförlopp och att det därför inte kan uteslutas att det ”var en flyktig beröring”.
Hyresnämnden skriver i sitt beslut att en störning enligt hyreslagen ska drabba grannar och omkringboende för att vara skäl för uppsägning.
Men då kvinnan inte bor i området ska den delen av lagen inte tillämpas.
Hyresnämnden skriver även att hyresgästens handlande visserligen är att bryta mot skyldigheten att uppföra sig, men att handlingen inte varit tillräckligt allvarlig för att mannen ska bli vräkt. Därför får han bo kvar.
Nämndens beslut kommer inte överklagas.
– Öbo accepterar att dagens regler inte ger ett annat resultat, svarar kommunjuristen Åsa Lindborg som företrätt Örebrobostäder.
Enligt hyreslagens 25 paragraf måste en hyresgäst se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som anses försämra bostadsmiljön eller kan skada hälsan.
Hyresgästen ska ”i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.