Tältaktion och protester mot marknadshyror
Kritiken mot marknadshyror växer i hela landet. På söndag beräknas 140 coronasäkrade protester mot marknadshyra ske på olika platser i 31 städer i Sverige, enligt nätverket Rädda Hyresrätterna. Bakgrunden till protesterna är att regeringen och dess samarbetspartier beslutat att utreda införandet av fri hyressättning, mer känt som marknadshyror, på nyproducerade hyresrätter. Något Hem & Hyra har skrivit om flera gånger.
Men inom Hyresgästföreningen, politiska organisationer och enskilda finns en farhåga för att utredningen är första steget mot införandet av marknadshyror även i det befintliga beståndet.
För att visa sitt missnöje mot marknadshyror så genomförde en grupp ungdomar en tältaktion på medborgarplatsen i Stockholm under onsdagen. Vilgot Karlsson från Unga Socialister förklarar varför.
– Vi peppar inför söndagen och vill uppmärksamma hur bostadsbristen slår mot ungdomar och stoppa marknadshyror. Det är svårt för ungdomar att få en hyresrätt och kunna flytta hemifrån och införs marknadshyror blir det ännu svårare, säger han.
Får han bestämma så skulle han skrota utredningen som ska ta fram ett förslag till marknadshyror för nyproducerade hyresrätter.
– Införs marknadshyror på nyproduktion så banar det väg för att införa det i befintliga beståndet också, säger han, även om det inte finns något konkret förslag på att införa marknadshyror i det befintliga beståndet i dagsläget.
En av dem som kommer att sluta upp vid demonstrationen vid Mariatorget i Stockholm är Yngve Sundblad. Han är ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Svenska Bostäder, men i det här sammanhanget titulerar han sig gräsrot.
– Vi demonstrerar för att visa på konsekvenserna av marknadshyra; högre hyror och ökad segregation, säger han och tillägger att även han är rädd att utredningen om införandet av marknadshyra i nyproduktion leder till att marknadshyra införs för vanliga hyresrätter.
Bakom kampanjen Nej till marknadshyra, står bland annat en rad hyresgästföreningar i Sverige som till exempel Huddinge, Tyresö och Angered, Stockholms studentkårer, Vänsterpartiet i flera delar av landet, Rättvisepartiet Socialisterna, Nätverket Rädda Hyresrätterna och Ort till Ort