Annons

”Tandlösa regler om andrahandshyror”

Nyheter I februari infördes friare andrahandshyror för bostadsrätter och villor. Man kan få hyran sänkt om den är för hög, men hittills har ingen begärt sådan prövning.
Ingen har begärt ändring av andrahandshyra i bostadsrätt eller villa.

Den som hyr ut en bostadsrätt eller villa i andra hand får numera ta ut en hyra som baseras på bostadens marknadsvärde och driftskostnader.

Den andrahandshyresgäst som tror sig betala mer än så kan få en prövning i hyresnämnden av om hyran är skälig. Hem & Hyra har ringt till landets åtta hyresnämnder, men ingen av dem har fått in någon sådan begäran.

Läs ocksåVärd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"Lars Johansson, hyresgäst hos Husia AB i Lysekil.

Lars-Åke Ström, hyresråd på hyresnämnden i Göteborg, tror att det kan bero på flera saker.

– I debatten har det inte lyfts fram att man kan begära villkorsändring om hyresvärden har tagit i för mycket. Man kanske uppfattar att det är helt fritt. Den som vet att möjligheten finns kanske ändå avstår för att man inte vill riskera att bli uppsagd. Dessutom är det inte så enkelt att få fram ett underlag som visar om hyran är för hög, säger han.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är inte heller förvånad att ingen hittills har velat pröva sin andrahandshyra i bostadsrätt.

Annons
Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

– Dels har det gått så kort tid, dels är det inte helt glasklart hur man ska beräkna skälig hyra. Men framför allt tror jag risken för att bli uppsagd spelar in.

Tidigare kunde ett tidsbestämt hyresavtal inte sägas upp i förtid. Nu är det ändrat så att den som hyr ut sin bostadsrätt eller villa i andra hand alltid kan säga upp hyresgästen med tre månaders varsel. 

– I och med ändringen av uppsägningstiden blir reglerna om hyresnivåerna ganska tandlösa. Det är väldigt troligt att man blir uppsagd om man begär lägre hyra, så i praktiken kan bostadsrättsinnehavaren ta ut vilken hyra man vill, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåHyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”Niclas Sundell och en bild på pengar.

Tidigare riskerade bostadsrättsinnehavaren att behöva betala tillbaka överhyra retroaktivt, upp till ett år tillbaka i tiden. Det är helt borttaget nu och en följd är att antalet ärenden om återbetalning av hyra har minskat kraftigt, enligt Hem & Hyras rundringning (se tabell till höger).

Annons

Kvar finns de ärenden som gäller andrahandsuthyrning av hyresrätter. Där gäller nämligen samma strikta regler som förut: Förstahandshyresgästen får bara ta ut den hyra man själv betalar, plus driftskostnader och eventuellt 10 – 15 procent för slitage av möbler. 

I hyresrätt gäller också samma uppsägningsregler som tidigare: den som har ett tidsbegränsat andrahandsavtal kan inte sägas upp i förtid.

Fakta: Färre begär överhyra tillbaka
Hyresnämnd Feb-juli 2012 Feb-juli 2013
Stockholm 126 75
Malmö 20 12
Göteborg 20 17
Västerås 11 10
Sundsvall 5 2
Umeå 5 1
Linköping 3 1
Jönköping 2 1
Totalt: 192 119
Läs också Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.