Tar 675 kronor för att rensa vattenlås – värdens kommentar: ”Finns en rättvisa i att ta betalt”
Hem & Hyra har i en stor undersökning frågat de kommunala hyresvärdarna om de hjälper till med sådant som att byta lysrör, rensa avlopp och annat i hyresgästernas lägenheter. Ungefär hälften av bolagen svarar att de kan göra sådant gratis, men en tredjedel tar betalt.
Hur höga avgifterna är, varierar kraftigt. Eksjöbostäder ligger i topp när det gäller att rensa vattenlås. Bolagets vd Simon Lanz försvarar avgifterna.
Ni tar 675 kronor för att rensa ett vattenlås. Hur har ni kommit fram till det priset?
– Det är räknat på en timpenning, så det täcker våra kostnader. Priset 675 inklusive moms har tagits fram för en timmes arbete inklusive ställtid, enligt ett snittpris för en hantverkare.
– Vi införde avgifter för ett par tre år sedan, bland annat för att stävja att man schablonringer till oss för en så enkel grej som att rensa ett vattenlås. Om det kostar så tänker man kanske till och gör det själv i stället.
675 kronor är den högsta avgiften för vattenlås i vår undersökning. Varför ligger ni så högt?
– Vi har räknat på våra kostnader, men inte jämfört med andra så det blir intressant att se vad er undersökning har kommit fram till. Vi får titta på det och se om vi behöver omvärdera våra avgifter.
Är det för att få in pengar som ni tar ut avgifter?
– Nej, egentligen är det för att våra fastighetsvärdar har väldigt mycket annat att göra. Om de ska göra sådant som egentligen är hyresgästens ansvar så tar det ju tid från annat som är viktigt.
– Samtidigt vill vi inte helt ta bort möjligheten att få hjälp, men då får man vara beredd att betala lite för det.
Ska rensa vattenlås själv
Ungefär hälften av bostadsbolagen erbjuder de här tjänsterna gratis. Gör de fel?
– Det ingår i hyresavtalet att hyresgästen ska göra vissa saker själv. Om hyresvärden ändå gör det gratis så innebär det att de andra hyresgästerna finansierar det med sin hyra. Så det finns en rättvisa i att ta betalt.
– Men om man har rörelse- eller balanssvårigheter och saknar anhöriga, då gör vi det gratis. Vi vill inte att någon äldre klättrar upp på en pall för att byta lampa och kanske ramlar och skadar sig, säger Simon Lanz.