Hon tar sig inte in i förrådet – anmäler värd för diskriminering

Västerås En funktionsnedsatt kvinna i Västerås kan inte ta sig in i sitt förråd på grund av att det saknas dörröppnare till den tunga entrédörren. Nu har hon anmält hyresvärden för diskriminering.
Är det diskriminerande att inte ordna så att även funktionsnedsatta hyresgäster tar sig in i förrådet? Den frågan vill en Västeråskvinna ha prövad. Foto: Patrik Svedberg/Mats Jonsson

Sedan 2015 är bristande tillgänglighet för funktionsnedsatta en ny form av diskriminering enligt diskrimineringslagen.

Syftet med lagändringen var att personer med funktionsnedsättning ska få rätt att delta i samhällslivet på samma villkor som alla andra. Bland annat när det gäller rätten att få disponera gemensamma utrymmen i anslutning till bostaden.

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

Men det finns undantag. De åtgärder som krävs ska vara skäliga enligt de krav som ställs i bland annat plan- och bygglagen. Hänsyn ska också tas till ekonomiska och praktiska förutsättningar.

Västeråskvinnan som anmält sin hyresvärd för diskriminering har dålig balans och en försvagad kroppshalva.

Sedan hennes hyresvärd satt lås på entrédörren till förrådet och samtidigt försatt dörröppnaren ur funktion tar hon sig inte längre in utan att behöva be någon om hjälp.

Läs ocksåVad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökareCigaretter i en askkopp. Är rökning i sin egen lägenhet tillåten?

Konsekvensen blir bland annat att hon inte har tillgång till sin rullstol som hon förvarar i förrådet.

Kvinnan, som kan visa upp läkarintyg på att hon behöver dörröppnare, påpekar i sin anmälan att samma hyresvärd som hon har nu också monterade en sådan på hennes tidigare adress. Men den här gången är värden inte lika hjälpsam.

Områdets miljöbod har den funktionsnedsatta kvinnan heller inte tillgång till. Detta eftersom kärltömmarna ställer kärlen framför dörröppnaren.

Läs ocksåFukten trängde genom väggen – mögel växte ut i barnkammarenAlfred och Maria fick tjata på Bostadsbolaget att åtgärda fuktskadorna i badrummet. Men eftersom värden aldrig öppnade väggen så försvann inte orsaken till skadan. I stället spred sig möglet in i det angränsande sovrummet.

Västeråskvinnan anser att det här är två fall av diskriminering och vill nu ha det prövat om hyresvärden kan åläggas att vidta åtgärder enligt den fyra år gamla lagen.

Läs också Christopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skylten Irene blickar mot sin nya framtid - därför tar det årtionden att göra om miljonprogrammet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.