Tar strid mot Båstadhems utförsäljning
På tisdagskvällen hade Hyresgästföreningen bjudit in sina medlemmar till ett möte om Båstadhems planerade utförsäljning av hundra lägenheter. Enligt förhandlingschef Stefan Bolin var tanken att lyssna på vad de boende tycker i frågan och att dämpa eventuell oro. Efter mötet bestämde regionen att ta strid mot försäljningen.
– Medlemmarna var eniga om att de var emot. De hade pratat med sina grannar och inga var för en försäljning, säger Stefan Bolin.
Han menar också att någon måste står upp för de som berörs.
– Politiker och massa andra blandar sig i, alla utom de som faktiskt berörs, de som bor där. De ska också ha inflytande.
Ett tiotal av hyresgästföreningens cirka 25 medlemmar i Båstad hade slutit upp på mötet, som hölls på kommunhuset. Att inte fler kom tror Bolin kan vara att många är äldre. Åldern var också under mötet ett argument mot försäljningen.
– Man är rädd för att det blir ett stort bolag som tar över och att det kommer in okänd personal som ofta byts ut. Det vill inte äldre, sa en medlem.
En annan rädsla var att lägenheterna ombildas till bostadsrätter. Även om Båstadhem skriver in i köpeavtalet att det inte får ske, finns det ingen garanti att det inte händer om fastigheterna sedan säljs vidare. Samtliga närvarande var nöja med Båstadhem som hyresvärd.
Beslutet har tagits i Båstadhems styrelse men måste i slutändan klubbas i kommunfullmäktige. Idag ser det inte ut att vara någon total politisk enighet i frågan, exempelvis det lokala Bjärepartiet är emot.
– Vi ser inga fördelar med en försäljning, säger Hans Grönqvist från Bjärepartiet, som var på plats igår.
Han vill ha en stabil allmännytta och menar också att man måste ha i beaktande att nybyggda lägenheter inte har varit så lätta att hyra ut. Nybyggda lägenheter blir också mycket dyrare.
Bakgrunden till den planerade försäljningen är nya ägaredirektiv. Båstadhem ska bygga nytt och då behövs pengar. Hans Grönqvist menar att man skulle kunna gå emot direktiven.
– Det är ju ingen lag, man straffas inte om man inte följer den.
För att de boende ska få visa vad de tycker kräver Hyresgästförenimgen att kommunledningen genomför en omröstning bland hyresgästerna som berörs av en eventuell försäljning.