Tarmbakterier i Rätansböles dricksvatten
Boende i Rätansböle i Bergs kommun uppmanas att koka sitt vatten i minst tio minuter innan det dricks eller används i matlagning. Anledningen är att tarmbakterier av typen E-coli, som kan orsaka magsjuka och feber, upptäcktes i vattnet vid en rutinkontroll i går.
– Det handlar inte om något utbrott utan om enstaka fynd. Men rena misstanken räcker för att gå ut med kokningsföreskrifter, säger Egon Karlsson, VA-chef i Bergs kommun.
Än så länge är det ett mysterium hur bakterien, som vanligtvis återfinns i tarmen hos människor, hamnat i dricksvattnet. Enligt Egon Karlsson är det mycket ovanligt att bakterier av den här typen letar sig in i dricksvattnet. Under sina 30 år i branschen har han bara varit med om det ett par gånger tidigare.
Arbetet med att finna orsaken till förekomsten pågår, och det är därför för tidigt att säga hur lång tid framöver Rätansböleborna måste koka vattnet.
– Vi har en misstanke om att det gått ner ytvatten i grundvattnet. Samtidigt finns det ingenting i närheten som kan kopplas till den här typen av bakterier. Än så länge vet vi inte hur det här har gått till, säger Egon Karlsson.
Det är bara det vatten som används som livsmedel som behöver kokas. Om vattnet används till andra saker, som hygien, disk eller tvätt, kan det användas som det är.
Ett UV-aggregat installerades i dag för att komma till rätta med problemet och klorning av drickvattnet kommer att påbörjas inom en snar framtid. Därefter kommer nya provtagningar att göras.
– Vi vill säkerställa att vattnet är rent och fräscht innan vi släpper kokföreskrifterna. De gäller tills vidare, säger Egon Karlsson.