Telge Bostäder chockhöjer avgift för p-platser – drar in 22 miljoner

Södertälje Telge Bostäder hoppas kunna öka sina intäkter med 22 miljoner kronor per år genom att höja avgifterna för bolagets parkeringsplatser. "Det är sorgligt att man gör så här. Som alltid slår man mot de svagare i samhället", säger Sissel Ferm som är ordförande i Hyresgästföreningen i Södertälje.
Foto: Gustaf Görfelt/Kristina Wahlgren
Telge Bostäder höjer avgiften för parkeringsplatser med flera tusen kronor per år.

Det är Telge Bostäders – Södertäljes kommunala bostadsbolags – styrelse som har beslutat att höja avgifterna för bolagets samtliga parkerings- och båtplatser, berättar presschefen Erik Elowsson.

Avgifterna för Telge Bostäders 7 347 parkerings- och garageplatser väntas i år öka med mellan 2 000 och 6 600 kronor (räknat på årsbasis).

Läs ocksåHär chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyrOm två år måste Julia Bengtsson betala 1 875 kronor i månaden för sin parkeringsplats, nära dubbelt så mycket som i dag. Därefter stiger priset med ytterligare fyra procent per år, enligt Bostadsbolagets nya avtalskrav.

Till exempel höjs kostnaden för en parkeringsplats från 300 till 600 kronor per år. En plats i ett kallgarage kan öka från 400 – 500 kronor i månaden till 950.

Med start från den 1 januari 2027 ska avgifterna därutöver höjas med fyra procent varje år, enligt styrelsens beslut.

Men bolaget är inte ensamma, Hem & Hyras granskning visar att många kommunala bostadsbolag har höjt sina p-avgifter.

Läs ocksåUnik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifterHem & Hyras enkät visar att avgiften för parkeringsplatser har ökat kraftigt de senaste fem åren.

Får in 22 miljoner på höjningarna

Erik Elowsson kan idag inte ange exakt hur mycket Telge Bostäder väntas tjäna på avgiftshöjningen.

– Vi ska inventera p-platserna, vilket betyder att en del kan komma att ”falla bort”. Enligt beräkningar landar vi runt 22 miljoner i ökade intäkter per år.

– De nya hyrorna är så kallade målhyror. Vi är medvetna om att vi kan komma att behöva jobba med rabatter som ett sätt att möta sviktande och fluktuerande efterfrågan på marknaden.

Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Flera hyresgäster i Telge Bostäder som Hem & Hyra har pratat med är mycket kritiska till beslutet.

– Det är helt orimliga höjningar. Många som bor här är helt beroende av att ha en bil för att ta sig till jobbet, affären och liknande. Vi har inget annat val än att hyra parkeringsplats av Telge Bostäder. Ställer vi våra bilar på gatan får vi böter.

– Tillsammans med höjningarna av lägenhetshyrorna är detta rena katastrofen för många. Jag förstår inte hur ett allmännyttigt bolag kan agera så här.

”Det är rent åt helvete”

En annan hyresgäst berättar att avgiften av hens parkeringsplats redan har höjts flera gånger under de senaste åren.

– Tillsammans med de kommande höjningarna handlar det om avgiftshöjningar på mer än 300 procent på bara några år. Det är rent åt helvete. Vi känner oss helt maktlösa och utlämnade. Får Telge Bostäder verkligen agera så här?

Det får bolaget, berättar Hassan Jama som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

– För ett antal år sedan fanns parkeringsavgifterna med i förhandlingsordningen. De gör de inte längre. Det betyder att bolagen själva bestämmer om avgifterna ska höjas och i sådana fall med hur mycket.

Hassan Jama, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm kallar Telge Bostäders höjningar för tondöva.

Telge Bostäder räknar med att tjäna 22 miljoner kronor per år på höjningarna.

– Det är mycket pengar. Många medlemmar hör av sig till oss, är upprörda och vill att vi ska ta upp höjningarna i våra kontakter med bolaget.

Ska ni göra det?

– Självklart. Det här är en fråga som berör många. Jag tycker att bolaget har agerat tondövt och totalt okänsligt. De har inte haft någon dialog, utan bara skickat hem ett brev till hyresgästerna om höjningarna.

Ordförande i Telge Bostäders styrelse är den socialdemokratiska politikern Helena Forslund, 73. Hem & Hyra har vid flera tillfällen utan framgång sökt henne för en intervju om höjningarna.

VD försvarar höjningarna

Bolaget VD Krister Mellström skriver i ett mejl bland annat att avgiftshöjningarna genomförs för att bolagets parkeringsavgifter ska följa kostnadsutvecklingen i samhället och för att verksamheten ska bära sig ekonomiskt.

– Det var flera år sedan vi genomförde en generell höjning av våra parkeringsavgifter. På det här åren har mycket hänt med kostnadsläget i samhället och därför behöver vi nu justera avgifterna så att vi får täckning för våra kostnader.

Vad säger du om kritiken från hyresgäster om att höjningarna är alldeles för höga?

– Jag förstår absolut att de som har fått högre höjningar reagerar. Vi har valt att göra justeringen stegvis för att ge hyresgästerna en omställningsperiod.

Krister Mellström, vd på Telge Bostäder, försvarar höjningen med att företagets kostnader har ökat.

Hyresgäster berättar för Hem & Hyra om hur de känner sig överkörda av Telge Bostäder.

– Min bild är att en del har trott att parkeringsavgifterna är en del av de hyresförhandlingarna som vi och andra bostadsbolag för med hyresgästföreningen. Men parkeringsplatser ligger utanför det hyresrättsliga systemet.

Hyresgästföreningen mycket kritiska

Sissel Ferm, ordförande i Hyresgästföreningen i Södertälje, är mycket kritisk.

– Det är frågan om en väldigt hög höjning, dessutom på kort tid. Jag tycker att det är extra oschysst att agera så här just nu med tanke på den tuffa ekonomiska situation som många befinner sig i. De flesta som bor i en hyreslägenhet är inte mångmiljonärer.

– Det är sorgligt att man gör så här gentemot hyresgästerna.

Läs också Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.