Annons

Telge Bostäder strandar hyresförhandlingar

Södertälje Telge Bostäder och Telge Hovsjö kräver 3,2 procent i hyreshöjning. Men Hyresgästföreningen säger nej. Nu strandar bostadsbolagen hyresförhandlingarna och låter Hyresmarknadskommittén avgöra tvisten.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de tre bolagen Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Telge Fastigheter, som förhandlas tillsammans, har pågått sedan årsskiftet. Men parterna kommer inte överens om hur höga hyrorna ska vara för de cirka 10 000 hyresgästerna.

Nu väljer bolagen med dess vd, Juan Copovi Mena i spetsen att stranda förhandlingarna och låta tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK, avgöra frågan. Det betyder att hyresgästerna får mer än ett halvårs retroaktiva hyreshöjningar eftersom bolagen vill höja hyran från första januari 2018.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Vi kräver 3,2 procent i snitt och vi backar inte från det och när Hyresgästföreningen inte vill höja mer än 0,8 så bestämde vi oss för att gå till HMK, säger han.

Annons

Han berättar att bolagen vill höja mellan 1 till 5 procent beroende på område, minst i områden som Saltskog och Ronna och mest i till exempel Grusåsen och Enhörna.
– Vi behöver höja så här mycket för att kunna hålla en bra standard och bra nivå på underhållet av våra fastigheter, säger Juan Copovi Mena, vd i bolagen.

Vad gör ni om ni inte får igenom kravet?
– Om vi inte får vettiga höjningar är risken att vi är tvungna att göra lite mer vid upprustningar i lägenheterna för att få ekonomi i bolaget. Men det drabbar ju de hyresgästerna, säger han.

Annons
Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

Madelaine Hällgren, ordförande i Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn, tycker det är trist att frågan ska avgöras av HMK.
– Men vi kan inte gå med på 3,2 procent, det är för högt, säger hon.

Läs också Unika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.