Terminsstart lockar fram bedragare
En student i Lund berättar för Hem & Hyra att han såg en annons på Facebook som han svarade på. Allt verkade okej. Killen som hyrde ut var trevlig och visade rummet.
– Men precis innan jag skulle gå fick jag höra att det var bråttom med förskottshyran på
5 000 kronor. Jag var tvungen att betala kontant direkt annars skulle rummet gå till någon annan.
Han var desperat och såg ingen annan utväg.
– Att inte ha någonstans att bo är tufft. Tak över huvudet är det enda man tänker på då.
Dagen efter skulle de ses igen och då skulle nycklarna vara kopierade.
– Då hade han stängt av sin telefon och blockerat mig på Facebook. Jag hade blivit lurad på både pengar och bostad. Jag mådde jättedåligt över det här. Det var en stor summa för mig. Jag hade inga marginaler.
Han anmälde händelsen men har inte hört något från polisen.
Katja Bröms, projektledare på BoPoolen som drivs av Lunds universitets studentkårer, säger att utbytesstudenter ofta blir kontaktade av bedragare i olika forum.
– Förra året hade en student betalat 600 euro i förskottshyra innan hon upptäckte att hon blivit lurad. I falska annonser kan det stå att lägenheten ligger centralt, nära tunnelbanan. Men det finns ingen tunnelbana i Lund.
Någon officiell statistik över lägenhetsbedrägerier finns inte. Men under den senaste tioårsperioden har antalet anmälda bedrägeribrott i stort ökat med 140 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
I en undersökning som Boverket gjorde 2015 beskrev var tredje person att de mött oseriösa uthyrare. Nästan var fjärde person uppgav att de hade kommit i kontakt med en bedragare under tiden de sökt andrahandsbostad eller bott i andra hand. Var tionde hyresgäst uppgav att de hade blivit lurade på förskottshyra eller deposition.
Studenter blir inte bara blåsta på förskottshyra och deposition. Det är inte helt ovanligt att själva lägenheten är en ren bluff.
– Det finns studenter som tagit sitt pick och pack och åkt till studieorten. Väl där med flyttlasset möts de av ett tiotal andra i trappuppgången som upptäckt att de har blivit grundlurade, säger Jan Olsson, som arbetar på polisens nationella it-brottscentrum.
Det har även funnits fall där bedragaren hyrt en lägenhet över en helg och sedan försvunnit när förskottshyra betalats.
Jan Olsson säger att lägenhetsbedrägerierna går i vågor men ökar vid terminsstart då efterfrågan på boende är som störst. Det handlar inte om något storstadsfenomen utan är spritt till alla högskoleorter.
– En del ger skenet av att de bor utomlands och för att få hyra lägenheten ska man skicka en deposition på 30 000 eller 40 000 kronor. Som svar ska man få en nyckel i ett kuvert. Det är bara det att den där nyckeln aldrig kommer.
Det scenariot är inte helt ovanligt, förklarar han.
– I de fallen kan vi hitta vilka som berikar sig, när det handlar om svenskar som agerar på den svenska marknaden. Men utländska ligor är svårare att komma åt.
Polisens råd är att kontrollera vem som hyr ut lägenheten, om han eller hon har rätt att hyra ut den och att bostaden verkligen finns.
För att avslöja bedrägerier kan man googla på bilderna i annonsen och se om de förekommer någon annanstans.
Polisen uppger att de flesta som drabbas är studenter eller personer som fått jobb på en ny ort.
– Bostadsbedrägerierna har ökat över tid. Det är en konsekvens av en ökad internetanvändning. På Blocket går det fortare och man når fler. Man kan sitta i Bangkok och blåsa svenskar på lägenheter. Plattformar som Facebook har ingen säkerhet eller varningar.
Den tuffa bostadsmarknaden och bristen på bostäder lockar fram bedragarna.
– Hade det funnits studentlägenheter till alla så hade det inte funnits bedrägerier i den här omfattningen, säger Jan Olsson.
Kontrollera att uthyraren finns på adressen.
Ring och fråga om den som är skriven i bostaden har lagt ut en annons.
Kontrollera med bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att lägenhetsinnehavaren har rätt att hyra ut i andra hand.
Var vaksam om uthyraren befinner sig i utlandet – det är ett varningstecken.
Begär att få se uthyrarens legitimation.
Betala aldrig några pengar innan lägenheten visats och kontrakt har skrivits.
Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.
Skicka inga kopior av pass – uppgifterna kan användas för att i sin tur lura andra.
Källa: Polisen, BoPoolen