Thomas är chanslös hos Alingsåshem – ”Fast jobb och tre år i kön räcker ingenstans”
Hem & Hyra har berättat att närmare hälften av alla som bor i Alingsås köar för en lägenhet hos kommunala Alingsåshem. Det handlar om 19 722 personer, som i genomsnitt kommer få vänta i över tio år. En av dem är Thomas Hansson.
– Jag trodde att det låg i deras uppdrag att finnas till för dem som har det svårast att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Thomas.
Vi träffas en eftermiddag i oktober. Thomas har just kommit från jobbet. Ett jobb på Nybergs Svets AB som han haft i 26 år.
– Vi gör stålkonstruktioner till byggen, trappor och räcken. Det är ett bra jobb och företag, säger Thomas när vi slår oss ner vid köksbordet.
Lägenheten är inte stor, men trevlig. Köket är ljust och utanför fönstret är det lummigt grönt.
Fast något hem är det inte, åtminstone inte för Thomas. Hans prylar är fortfarande nedpackade i lådor och väskor. För snart måste han vidare.
– Jag har tur som får låna den här lägenheten ett tag av en kompis. Men jag vill ju inte ställa till det för honom, så jag måste hitta något eget, säger Thomas.
Varför saknar en 54-årig man, med fast jobb och tre år i bostadskön ett eget hem? Så här förklarar Thomas:
– Jag fick problem med alkoholen, drog på mig skulder och fick Kronofogden efter mig. Tidigare har jag bott i eget hus. Men jag var tvungen att sälja det för att betala av det jag var skyldig. Jag nådde min botten.
Fick hjälp av jobbet
Vändningen kom när Thomas arbetsgivare hjälpte honom att komma in på Aleforshemmet. Ett behandlingshem strax utanför Alingsås. Där fick han hjälp med att sluta dricka och en chans att börja om.
– Det var min räddning. Men när jag kom ut på andra sidan hade jag gjort mig av med i princip allt. I dag finns allt äger i 18 flyttlådor, säger Thomas.
Under åren som följde hyrde Thomas en stuga i anslutning till en gård utanför stan. Men när gården bytte ägare blev han uppsagd, trots att den nye ägaren lovat annorlunda. Plötsligt stod Thomas utan bostad. Det var i våras.
– Jag förstår att man måste vara beredd på sånt. Men det var ju lite fult, sättet som det gick till på, säger Thomas.
Tre köår räcker inte
Det första Thomas gjorde, när han blev uppsagd, var att undersöka möjligheterna att få en lägenhet hos Alingsåshem. Han hade då stått i det kommunala bostadsbolagets kö i närmare tre år.
– Men det var ju kört. Mina 1 000 köpoäng räcker inte långt. Men det krävs betydligt mer om man ska ha en chans, säger Thomas.
Han tar fram mobilen och går in på Alingsåshems söksida. Det Thomas helst vill ha är en lägenhet med två rum och kök, men en etta skulle också gå bra. Smärtgränsen för hyran går vid 8 000 kronor i månaden.
– Här står det att det finns en lägenhet som matchar mina önskemål. Det låter ju bra…, säger Thomas och visar en bild på en husfasad med balkonger.
Under bilden kan man se hur många köpoäng som krävs. Erbjudandet lades ut i måndags. I dag är det onsdag och köpoängen har redan tickat iväg till över 5 000. Det betyder att den som just nu har chans på den här lägenheten har stått i kö i närmare 14 år. Lägenheterna brukar ligga ute en vecka, så det finns risk att poängen blir ännu högre.
Thomas Hansson tycker att det är sjukt att man ska behöva planera en flytt över 10 år i förväg. Särskilt när hyresvärden är ett allmännyttigt bostadsbolag som Alingsåshem.
– Hur ska till exempel en ung människa ha chans att få en lägenhet hos Alingsåshem. Det är ju först när man fyllt 16 som man får ställa sig i kön, säger han.
Eftermiddagen börjar övergå i kväll. Thomas ska fixa sig lite mat och ladda för morgondagen.
Oroar du dig för framtiden? Över vart du ska ta vägen?
– Nej, faktiskt inte. Efter vad jag har gått igenom känns inte detta som det värsta som kan hända. Jag har tak över huvudet just nu och jag tror att det kommer att ordna sig. Min dotter fick en lägenhet här i Alingsås genom sajten Home Q. Kanske får jag också tag på en där. Hur som helst blir det säkert hos en privatvärd. Alingsåshem har jag slutat hoppas på, säger Thomas.