Annons

Thony stod upp mot värden

Vänersborg Helt plötsligt stod en ny summa på hyresavin som damp ner i brevinkastet hos Thony Aderum. Men i stället för att bara betala valde han att förhandla. Och tjänade tusenlappar.
Foto: Johanna Ohlson
Thony Aderum vägrade acceptera värdens hyreshöjning och fick rätt i hyresnämnden.

Just nu håller Hyresgästföreningen som bäst på att förhandla hyrorna för 2014. Men vad många inte vet är att vissa hus saknar något som kallas förhandlingsordning. I de husen finns inget avtal mellan värden och Hyresgästföreningen om att förhandla hyrorna kollektivt. Där är det i stället upp till varje enskild hyresgäst att själv styra sin hyra. 

En av de tusentals medlemmar som fått förhandla själv är Thony Aderum. Han bodde med sin familj i en lägenhet i centrala Vänersborg när värden ville höja hyran med 7 procent, nästan 500 kronor. Thony tyckte det lät alldeles för mycket. Tack vare att han tidigare hade varit i kontakt med Hyresgästföreningen så visste han vad han skulle göra. Han fortsatte att betala den gamla hyran och gav värden ett motbud på 4 procent. Något svar från värden kom aldrig. I stället kom en kallelse till hyresnämnden. 

Läs ocksåKonflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrornaBil från Aneby bostäder. Hyresgästen Christer Karlzén vid sin lägenhet.

– Vi blev lite oroliga och undrade vad det innebar. Om det skulle bli dyrt för oss och om vi kunde få problem.

Men en första prövning i hyresnämnden kostar ingenting. Dessutom fick familjen, som medlemmar i Hyresgästföreningen, ett ombud som förde deras talan.

Väntan på hyresnämnden blev lång. Först efter åtta månader skulle ärendet avgöras. Hyresvärden meddelade att de kunde gå med på 4 procent i höjning men ville då ha den höjningen retroaktivt. 

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Det skulle bli dyrt för oss om vi skulle vara tvungna att betala för åtta månader tillbaka i tiden, säger Thony.

Efter mycket vånda bestämde sig familjen för att tacka nej till förslaget och i stället låta nämnden avgöra frågan. En bra idé visade det sig. Nämndens beslut blev en höjning på 2 procent.

– Vi fick veta det dagen före julafton så det kändes som en riktigt bra julklapp.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

I dag är han glad att han vågade vara lite besvärlig. Och uppmanar andra till detsamma.

– Jag tror de andra i huset inte visste hur det fungerar utan bara betalade.

Annons

Läs förhandlingschefens bästa tips: Så förhandlar du bäst själv.

Fakta: Förhandlingsordning

Förhandlingsordning är ett avtal mellan en hyresvärd och Hyresgästföreningen om att förhandla hyran för alla i ett visst hus.
Saknas förhandlingsordning ska hyresvärden begära hyreshöjning av varje enskild hyresgäst.
Om man inte kommer överens kan värden ta ärendet till hyresnämnden.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.