Tid för påskpyssel – tid för gemenskap och kreativitet
– Jag tror att det är bra att skapa någonting för sig själv, vara kreativ och inte alltid vara nyttig, säger Inger Asplund.
Hon och Christina Purnell är båda församlingspedagoger i Nederluleå kyrka. För Hem & Hyras läsares räkning vill de tipsa om lite trevligt påskpyssel som de själva gillar.
De pysslar ofta med sina olika barngrupper i kyrkan, men nu har de stämt träff hemma i Inger Asplunds lägenhet på tredje våningen på Malmudden i Luleå och laddat upp med pysselmaterial i hennes vardagsrum.
De tror båda att pyssel är något som är på samma gång meditativt och kreativt för alla åldrar.
– Det märker vi när vi har aktiviteter för blandade generationer i kyrkan, att de äldre är minst lika intresserade av att pyssla som barnen, berättar Inger Asplund.
För många är det inte resultatet som är viktigast utan själva skapandeprocessen.
Det brukar också sätta igång samtal när man sitter tillsammans och jobbar med händerna.
– Barn kan dessutom skapa berättelser och fantasier runt pysslet, säger Christina Purnell.
Att få ställa in sin påskresa kan kännas tråkigt, men att göra saker hemma kan vara minst lika främjande för familjegemenskapen, menar de.
– Från början blir man kanske stressad över att saker och ting ställs in. Men sedan när man väl landar i det så får man göra det bästa av situationen och det kan faktiskt bli något ännu bättre, säger Christina Purnell.
För den som inte gillar att just pyssla finns det annat man kan göra med händerna. Inger Asplund berättar att hon brukar sticka mycket även i vanliga fall men ännu mer nu när hon, som alla andra, inte kan träffa lika mycket folk som vanligt.
– Det gör mig lugn. Man laddar batterierna och tillfredsställelsen över att skapa någonting är en bra kanal för oro, säger hon.
Idag har de tagit med sig jord och prydnadsgräs som blir spännande inslag i pysslet. De har med sig färgat ull som de dekorerar påskriset med istället för med fjädrar.
De har också tagit med krympplast som man kan klippa former ur och dekorera med märkpennor. Gör man hål i den med ett hålslag fungerar det bra att hänga upp sin dekoration i påskriset sedan. Men först ska man sätta in plasten i tre minuter i 170 graders värme i ugnen. Då krymper den och blir ett fint påskägg eller vårfågel eller vilken form man valt.
Från pysselbutiker har de köpt diverse olika vår- och påskinfluerade pysseldetaljer som de använder tillsammans med papper, pennor och kartongbitar. Det fungerar också bra med både toarullar och gamla äggkartonger eller annat sådant som man har hemma.
Får man inte träffa sina äldre eller yngre släktingar i påsk kan man alltid tillverka något åt dem och skicka iväg med posten. Ett annat tips är glädja någon som lever i karantäntillvaro genom att hänga en påse med påskpysselmaterial på dörren.
Läs mer om hur coronasmittan påverkar livet som hyresgäst här.
Foto: Ulrika Vallgårda