Tidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”
De tidigare äldrebostäderna ligger inbäddade i ett villakvarter på Cervins väg i Spånga i nordvästra Stockholm. På de ljusa huslängorna flagnar putsen. I fönster hänger persiennerna på trekvart. En trasig ruta har tejpats igen med plast och varningstejp.
– Lägenheternas skick är katastrof. Hissar står stilla i månader. Överfulla sopbehållare lämnas stinkande. Brandlarm går hela natten, berättar en person som bott på adressen.
Ventilationen fungerar inte och matos tränger in från grannarna vittnar flera personer om.
En före detta hyresgäst minns den dåliga luften och hur huvudvärken smög sig på.
– Det är inte frisk luft i lägenheterna.
Det har också varit problem med uppvärmningen. Hyresgästen var tvungen att skaffa en värmefläkt under vintern.
– Jag betalade fruktansvärt mycket för elen – över 2 000 kronor extra vissa månader. Ibland kokade jag vatten på spisen för att få lite mer värme.
”Utnyttjar fattiga familjer som inte kan språket”
Förr var byggnaden på Cervins väg ett äldreboende som drevs av det kommunala bolaget Micasa. Sedan sålde Micasa till företaget Landia. Numera hyrs lägenheterna ut av mellanhänder till desperata bostadssökande. En uthyrningssajt på nätet visar att en etta på adressen hyrs ut för 10 500 kronor i månaden. Hem & Hyra har också berättat om kriminaliteten i husen som drabbar barnfamiljer.
En tjänsteman på kommunen berättar att hyresvärden får inkomster från socialtjänsten och utnyttjar framför allt fattiga familjer som inte kan språket och skriver på kontrakt de inte förstår. Det förekommer att hyran betalas kontant utan kvitto, förklarar tjänstemannen.
– De flesta lägenheter kostar mellan 11 000 och 13 000 kronor i månaden att hyra och då kräver värden mellan 20 000 och 22 000 kronor i deposition som ingen någonsin får åter vid flytt.
– Hyresgäster vittnar om att det finns personal på plats som är våldsamma och hotfulla. Det är vidrigt att se hur det här fortgår utan att någon kan göra något åt det. Oskyldiga utsatta personer far illa och företag utan samveten stoppar fickorna fulla med skattepengar.
Kommunen sålde husen
Ann-Margarethe Livh (V) som var bostadsborgarråd i Stockholms kommun 2014- 2018 och är engagerad i Hyresgästföreningen känner till situationen på Cervins väg.
– Det är skandalöst och det upprepar sig gång på gång. Kommunen säljer till en oansvarig privat ägare som sedan utnyttjar möjligheterna till blockuthyrning och utnyttjar folk som är i desperat behov av någonstans att bo.
När Hem & Hyra frågar fastighetsägaren om problemen hänvisar Jonas Ramstedt, vd för Landia till bolaget som hyr av Landia.
– Det är de som hyr av oss som är ansvariga. Vi får åka ut och titta på det och prata med bolaget som hyr.
Vad ska ni göra för att komma åt problemen?
– Prata med bolaget som har ansvaret.
Är det acceptabelt att det är så här?
– Nej, det är klart att det inte är.
Mellanhänder hyr ut till osäkra villkor
Företaget SSCE är ett av de bolag som hyr av Landia och som står som hyresvärd på kontrakten på Cervins väg. Genom blockhyresavtal som godkändes för två år sedan och som gäller i 20 år har SSCE blivit en mellanhand och hyr enligt avtalen ut 133 lägenheter i kvarteret.
Med ett sådant upplägg kan värden hyra ut till osäkra villkor i stället för förstahandskontrakt och hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Värden kan på det sättet hyra ut lägenheterna dyrt för att öka intäkterna.
Tanken med blockuthyrning är att lägenheter ska hyras ut till en bestämd grupp, som anställda i ett företag, vårdtagare eller studenter. Men så är det inte här. På nätet finns exempel på att lägenheter på Cervins väg annonseras till vem som helst.
– Idag skulle inte hyresnämnden godkänna ett blockhyresavtal som inte slår fast att det ska hyras ut till en bestämd grupp. Det visar en rad beslut i hyresnämnden och hovrätten på senare tid, säger Roland Sjölin, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Flera ärenden hos Hyresgästföreningen
Problemen på Cervins väg är kända. Hyresvärden SSCE dyker upp i flera ärenden som är aktuella hos Hyresgästföreningen. Hyresgäster har larmat om bristande skötsel och oskäliga hyror.
Roland Sjölin säger att hyresgäster kan anmäla bristande underhåll till hyresnämnden. Om hyresvärden inte åtgärdar bristerna kan värden tvingas att betala höga belopp. Ett annat alternativ är att hyresgästerna vänder sig till miljöförvaltningen och anmäler bristerna.
”Skulle inte få vara hyresvärd”
En hyresgäst som Hem & Hyra pratat med undrar hur SSCE kan få fortsätta sin verksamhet.
– Det förvånar mig att man kan göra så här i Sverige. Det här bolaget skulle inte få vara hyresvärd. Uthyrningen borde överlåtas till någon som kan sköta det. Värden vill bara tjäna pengar.
Hyresgästen som drabbades av värmeproblemen och dålig ventilation väntar fortfarande på att få tillbaka sin deposition.
– Det är katastrof. Jag lämnade lägenheten i gott skick men har fortfarande inte fått depositionen. Jag vet inte hur jag ska få tillbaka mina pengar.
Ständigt höjda hyror
Hyresgästen vittnar också om ständigt höjda hyror. Efter ett tag började det dimpa ner avier med hyror som var 2 000 kronor högre än den på kontraktet. Varje månad var det nya belopp. Hem & Hyra har tagit del av avier och kontrakt som visar summorna.
– Jag blev arg och chockad. Det var som ett lotteri. Hur mycket blir det nästa månad? Men jag betalade. Vad skulle jag göra?
Roland Sjölin säger att den begärda hyran verkar vara en oskäligt hög hyra, något som är vanligt vid andrahandsuthyrningar. Andrahandshyresgästen kan troligtvis vända sig till hyresnämnden för att begära återbetalning, säger han.
Hyresvärden får inte godtyckligt höja hyran utan måste kunna visa på kostnader.
– Som hyresgäst ska man bara betala det man kommit överens om och som står i hyreskontraktet. Men betalar man inte hyran finns det en risk att hyresvärden försöker säga upp avtalet. Det bästa är att kräva återbetalning av oskälig hyra när man flyttar ut, säger Roland Sjölin.
Får inte tillbaka depositionen
I fallet ovan har hyresvärden fått in flera tusen kronor utöver hyresbeloppet som står på kontraktet. Dessutom sitter värden fortfarande på tusentals kronor som hyresgästen betalat i deposition.
Om värden har gjort på samma sätt med alla depositioner så kan det handla om miljonbelopp som inte betalats tillbaka, menar hyresgästen.
– Det blir mycket pengar.
Roland Sjölin förklarar att när hyresförhållandet är slut är hyresvärden skyldig att betala tillbaka depositionen.
– Om hyresvärden vill behålla depositionen måste värden kunna visa på obetalda hyror eller kostnader för skador som hyresgästen orsakat. Går det inte att komma överens kan hyresgästen vända sig till tingsrätten för att kräva tillbaka pengarna.
Den som har varit medlem i Hyresgästföreningen innan tvisten kan få juridisk hjälp.
– Men det finns en risk för höga rättegångskostnader. Den som förlorar måste betala den vinnande partens kostnader, säger han.
”Finns ingen systematisk misskötsel”
Bilhandlaren bakom bolaget SSCE säger att han inte delar bilden som hyresgästerna förmedlar av bristande underhåll, kraftigt höjda hyror, hotfull personal eller att värden utnyttjar fattiga familjer som inte kan språket. Det stämmer inte att hyror betalats kontant utan kvitto, säger han.
– Alla får sina depositioner. Att vi skulle ha hotfull personal låter helt absurt. Vi har aldrig varit hotfulla mot någon överhuvudtaget, säger han.
– Det finns ingen systematisk misskötsel. Jag är företagare och gör allting ”by the book”. Jag har tekniker som dagligen går runt och ser till att allt fungerar.
Det finns fönster som är sönder och som tejpats igen med plast.
– Då får jag kolla på det. Det kan inte stämma. Det finns inga trasiga fönster.
Ekonomiska problem och konkurser
Hem & Hyra har plockat fram uppgifter som visar att mannen bakom bolaget SSCE är involverad i andra företag som antingen gått i konkurs eller där konkurs inletts.
Mannen har skulder på över 3 miljoner som hamnat hos Kronofogdemyndigheten. För drygt ett och ett halvt år sedan krävde Skatteverket honom på skatt för inkomster på 7,6 miljoner för 2019 och 1,5 miljoner 2020 som han inte redovisat i samband med handel med begagnade bilar. Beslutet har överklagats av mannen.
Under Skatteverkets granskning överlät bilhandlaren företaget till en nyanländ man som i sin tur överlät bolaget till en annan nyanländ man som saknade både inkomst och tillgångar.
Nyligen slog Södertörns tingsrätt också fast att bilhandlaren ska betala 3,5 miljoner kronor till aktieägare i hans bilfirmor eftersom han inte fullföljt ett avtal.
Hänvisar till att Skatteverket gjort fel
När det gäller de ekonomiska problemen säger bilhandlaren att Skatteverket kommit med felaktiga uppgifter.
– Skatteverket kan inte räkna. De påstår att jag har haft mer intäkter än jag haft.
När Hem & Hyra frågar om bolagen som antingen gått i konkurs eller där konkurs inletts säger han att problemen uppstått på grund av Skatteverkets krav.
Ägaren: ”Inte nöjda med situationen”
När Hem & Hyra frågar Jonas Ramstedt, vd för Landia, varför de hyr ut till ett bolag vars företrädare har ekonomiska problem vill han inte kommentera det.
– Vi kan inte kommentera förhållandet med hyresgästen (mellanhanden, reds. anm.). Det har varit en massa problem där som vi försökt lösa. Vi är inte heller nöjda med situationen.
Är det lämpligt att en företrädare med ekonomiska problem får ansvar för bostäder för flera hundra hyresgäster?
– Nej, det tycker vi inte. Vi känner till att det varit problem med hyresgästen (mellanhanden, reds. anm.) och hoppas kunna lösa det inom kort. Då kommer det bli jättebra. Just nu kan vi inte säga mer än att vi själva också är missnöjda, säger han.
”Bättre att bo på gatan”
Mannen bakom bilföretagen kan trots konkurser fortsätta sin verksamhet i SSCE.
Roland Sjölin på Hyresgästföreningen hänvisar till att luckor i lagen ger oseriösa aktörer fritt spelrum. Bolagsföreträdare som jagas av myndigheter kan fortfarande bli hyresvärdar och få ansvar för människors hem.
– Det är skrämmande. Tyvärr har man tagit bort lagstiftning som reglerar det här. Nu ser man över lagstiftningen igen just för att komma åt oseriösa hyresvärdar, säger han.
Hyresgästen som ännu inte fått sin deposition vill helst glömma tiden på Cervins väg.
– Jag kastade bort pengar. Min hälsa påverkades. Varje dag hoppades jag att jag skulle hitta en annan lägenhet.
Det blev till slut en flytt till ett annat tillfälligt boende. Den ständiga huvudvärken har försvunnit, berättar hyresgästen.
– Jag är jätteglad att jag har flyttat därifrån. Det går inte att bo där. Det är bättre att bo på gatan än där.